AJUTĂM REPUBLICA MOLDOVA PENTRU A DEVENI MAI DEZVOLTATĂ, MAI PROSPERĂ

Excelență, Suedia a preluat președinția prin rotație a Consiliului UE la 1 ianuarie. Care sunt prioritățile pentru acest mandat de 6 luni ? Republica Moldova se regăsește pe agenda acestei președinții? În prezent ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar provocările cu care se confruntă UE ar putea fi mai mari ca niciodată. Avem nevoie de o UE unită pentru a face față acestor provocări. Invazia ilegală, inacceptabilă și neprovocată de către Rusia a Ucrainei a spulberat pacea în Europa, a forțat milioane de oameni să fugă de razboi și a contribuit la creșterea prețurilor la energie și a inflației care afectează familiile și întreprinderile de pe continentul nostru, inclusiv aici, în Republica Moldova. Sprijinul continuu acordat Ucrainei este o constantă majoră a politicii externe și obiectivul Președinției suedeze a Consiliului UE. Vedem cum și Moldova este direct afectată de agresiunea rusă. Deținând președinția Consiliului UE vom lucra cu sârguință pentru a menține UE unită pentru binele nostru, dar atât al Ucrainei, cât și al Moldovei. Vom pune accent pe statul de drept, valorile democratice, tranziția ecologică și energetică, competitivitatea și securitatea. Aceste priorități sunt în concordanță atât cu prioritățile UE pentru Moldova, cât și cu sprijinul nostru bilateral. Pe scurt, dorim să contribuim în a face Europa – inclusiv Moldova – mai verde, mai sigură și mai liberă. Suntem aici pentru a continua să construim relații puternice între Republica Moldova și UE și așteptăm cu nerăbdare ziua în care vă vom întâmpina ca membru cu drepturi depline al familiei UE. Statutul de candidată este un semn clar al acestei hotărâri. Rămâne multă muncă grea, dar vom fi alături.

Acest sprijin pentru Republica Moldova derivă din situația regională, căreia UE continuă să-i atragă o mare atenție, sau datorită statutului de țară candidată pentru aderare la UE? Republica Moldova va fi în centrul atenției datorita ambelor motive. Moldova aparține familiei europene. Statutul de candidat pentru aderare la UE a fost un pas foarte important pe care am fost  bucuroși să vedem că Moldova îl face. Acum trebuie să vedem cum vă putem sprijini cel mai bine în următorii pași ai acestei călătorii. Din păcate, continuăm să ne confruntăm cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care reprezintă o amenințare la adresa securității în toată Europa. Vedem că Moldova se află într-o situație deosebit de vulnerabilă în acest sens. Atacurile hibride care au loc împotriva Moldovei trebuie luate în serios. Republica Moldova și-a asumat, de asemenea, o mare responsabilitate pentru a asigura siguranța și bunăstarea refugiaților care vin din Ucraina. A fost un efort impresionant al întregii societăți. Partenerii internaționali vor trebui să continue să asiste Moldova și să asigure pregătirea și pentru ceea ce va mai urma.

Cum apreciați cooperarea bilaterală suedezo-moldavă în anul 2022 și pe ce domenii s-a axat sprijinul Suediei pentru Republica Moldova? Regatul Suediei și Republica Moldova au relații excelente. La fel ca multe alte țări, am sărbătorit anul trecut 30 de ani de relații diplomatice, iar Agenția pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Suediei este prezentă în Republica Moldova de peste 20 de ani. Suedia este un donator major. În anul 2022, am contribuit cu aproape 20 de milioane de euro pentru cooperare pentru dezvoltare și cu aproximativ 18 milioane de euro pentru a răspunde nevoilor provocate de agresiunea rusă în Ucraina. E de mentionat ca vom rămâne un partener dedicat poporului Republicii Moldova si în 2023, întrucat susținem reformele care apropie și mai mult Moldova de Uniunea Europeană. Avem proiecte în toată țara și în toate cele 4 arii din strategia noastră: 1.Drepturile omului, democrația, statul de drept și egalitatea de gen. 2. Societăți pașnice și incluzive 3. Mediu și climă 4. Dezvoltare economică incluzivă. De asemenea, oferim asistență în domenii cheie ale reformelor prin colaborare între instituțiile publice suedeze și moldovenești, de exemplu pentru îmbunătățirea sistemelor de impozitare, managementul forestier, poliția comunitară cu perspectivă de gen, pentru a menționa doar câteva. Războiul din Ucraina a avut, așa cum am menționat, și un impact asupra activității noastre aici. Am încercat să ne adaptăm asistența în această nouă situație, mai întâi pentru a ajuta refugiații și apoi, de asemenea, pentru a atenua consecințele crizei energetice și economice pentru toți. Un exemplu recent al acesteia este sprijinul nostru de 10 milioane de euro pentru Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice prin PNUD.

Căror domenii ar trebui să li se atragă o  mai mare atenție, pentru a putea fi amplificată cooperarea bilaterală? Cooperarea noastră este ghidată de o strategie regională pentru 2021-2027, concentrându-se pe ariile menționate anterior. Evaluarea noastra este că aceste domenii rămân relevante și vom continua să ne concentrăm eforturile asupra lor. Odată cu noul guvern suedez, care a intrat în funcție în toamnă, avem pentru prima dată un ministru care este responsabil atât pentru cooperare internațională, cât și pentru comerț, ceea ce reflectă înțelegerea – creșterea comerțului este una dintre cele mai bune modalități de a sprijini dezvoltarea. Vom analiza cum putem integra acest lucru mai mult în eforturile noastre și aici în Moldova. De asemenea, împreună cu Țările de Jos, coprezidăm un grup de lucru privind reforma administrației publice și managementului financiar public, care poate deschide noi oportunități. Administrarea eficientă și responsabilă este cheia pentru furnizarea de servicii de bună calitate pentru cetatenii Moldovei. Ne străduim să lucrăm cu toata Moldova, cu diversele ei regiuni și grupuri de populație. Atât zonele rurale cât și cele urbane, de la Sud la Nord, de la Vest la Est. Dorim să contribuim la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru grupurile marginalizate din societate  și să îmbunătățim oportunitățile tinerilor de a găsi locuri de muncă atractive și de a-și construi viitorul în Moldova.