CEHIA, SUSȚINĂTOARE A DEZVOLTĂRII EUROPENE A REPUBLICII MOLDOVA                              

Domnule ambasador, cum apreciați cooperarea moldo-cehă în anul 2022? Anul 2022 a fost unul foarte reușit pentru cooperarea moldo-cehă, considerând interesul sporit al ambelor Părți pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, precum și oportunitățile oferite de Președinția cehă a Consiliului UE în semestrul doi al anului. Prezentând Retrospectiva Ambasadei pentru anul 2022, voi accentua cele 4 direcții prioritare de activitate diplomatică: Dezvoltarea Dialogului politico-diplomatic, Dezvoltarea Europeană, Diplomația Economică, Diasporă.

Ambasada a contribuit la dezvoltarea dialogului politico-diplomatic prin co-organizarea și participarea la multiplele activități pe parcursul anului 2022, inclusiv vizita dnei Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, la Praga cu prilejul participării la Summitul Comunității Politice Europene în octombrie; cele 3 vizite ale șefului diplomației moldovenești Nicu Popescu în mai, august și octombrie; vizita ministrul afacerilor externe al Cehiei, Jan Lipavský la Chișinău, în aprilie și a viceministrului afacerilor externe Jiří Kozak, în octombrie; vizita Vicepreşedintelui Parlamentului, Mihail Popșoi cu prilejul participării la “Conferința Forum2000” în septembrie; vizita la Chișinău a dnei Markéta Pekarová Adamová,  Președintele Camerei Deputaților Parlamentului Cehiei, în octombrie; vizita Președintei Curții Constituționale, dnei Domnica Manole în noiembrie 2022. Acestea și alte întrevederi la nivel miniștri pe parcursul 2022, anul în care am marcat aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, au confirmat relațiile excelente între Republica Moldova și Republica Cehă. Relații care se manifestă inclusiv prin susținerea fermă a Cehiei pentru parcursului european al țării noastre, asistență pentru gestionarea crizei refugiaților și crizei pandemice, proiecte de asistență pentru dezvoltare în Republica Moldova, colaborare reușită în cadrul organizațiilor internaționale. Memorandumul de înțelegere privind cooperarea între Institutul Diplomatic al MAEIE RM și Academia Diplomatică a MAE Cehiei a fost semnat în mai, la Praga. Ambasada a susținut organizarea unor evenimente de promovare culturală în Cehia, inclusiv participarea la vernisarea expozițiilor artiștilor moldoveni Teodor Buzu, Iurie Platon, Alexander Tinei la galeriile municipale din or. Brno și Malsice, la Centrul de artă contemporană DOX din Praga, precum și la serata de creație a scriitorului Dumitru Crudu la Biblioteca municipală din Praga. Mă bucur că, recent, două personalități în domeniul culturii din Cehia, traducătorul din română în cehă Jiří Našinec și pictorul Teodor Buzu, au fost apreciate prin acordarea distincției și titlului onorific ale Republicii Moldova pentru promovarea legăturilor culturale între cele două țări.

Ce oportunități a oferit președinția cehă la Consiliul UE penttru Republica Moldova în procesul de integrare europeană? Dezvoltarea Europeană a Republicii Moldova este activ susținută de către Republica Cehă, inclusiv decizia UE din iunie 2022 privind acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene în semestrul doi al anului 2022 a oferit multiple oportunități pentru demnitarii din țara noastră de a participa, în premieră, la unele reuniuni ministeriale UE desfășurate la Praga și promova activ dialogul cu omologii europeni. Astfel, mai mult de 90 de participanți din Republica Moldova, inclusiv miniștri, parlamentari, primari, funcționari publici, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, au participat la numeroase reuniuni, conferințe și forumuri desfășurate în contextul Președinției cehe a Consiliului UE. În același context, la Praga au fost semnate Acordul privind înființarea Centrului de sprijin pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor în Republica Moldova și Memorandumul de constituire a Consorțiului Universitar al Parteneriatului Estic.

Diplomația Economică este uina din prioritățile politicii externe a Republicii Moldova. Ce evenimente au fost organizate în anul 2022 pe această dimensiune? Diplomația Economică este un obiectiv important al misiunii diplomatice. Participarea delegației numeroase a Republicii Moldova, inclusiv ministrului economiei, viceministrului agriculturii, reprezentanți ai agenției de investiții  și mai mulți conducători ai asociațiilor oamenilor de afaceri din țara noastră la Forumul de Afaceri ai Parteneriatului Estic, în octombrie 2022, a oferit oportunități interesante pentru dezvoltarea dialogului sectorial, inclusiv cu omologi din Cehia. Pe parcursul anului, Ambasada a participat la întrevederi cu oameni de afaceri din Cehia, inclusiv la sediul misiunii diplomatice, în scopul prezentării oportunitățile de cooperare comercial-economică și investițională cu Republica Moldova. La fel, cu prilejul vizitei din octombrie a Viceprim-ministrului, ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu la Praga și Plzen au avut loc întrevederi cu managementul Companiei Škoda Transportation Group. În noiembrie, Ambasada a participat la evenimentul organizat la Aeroportul Václav Havel din Praga, cu prilejul lansării cursei directe Chișinău-Praga (3 zboruri pe săptămână) de către compania Air Moldova. Împreună cu alte două curse ale companiei Wizzair, în prezent sunt 5 zboruri directe Chișinău-Praga pe săptămână, oferind conectivitate și oportunități mult mai bune pentru dezvoltarea turismului și relațiilor de afaceri între cele două țări.  Ambasada a promovat vinurile moldovenești în Cehia cu diverse ocazii, inclusiv cu standuri la Festivalul vinului din or. Mlada Boleslav, Festivalul din sectorul Praga 9, cu ocazia unor întrevederi cu oameni de afaceri și parteneri cehi, în particular cu președintele Asociației Viei și Vinului al Cehiei vizând participarea vinăriilor RM la Concursul Oenoforum-2022 și oportunitățile de promovare și comercializare a vinurilor în Republica Cehă. Ambasada a recomandat, și în comunicarea cu ONVV RM, participarea companiilor vinicole la expoziția internațională ”Wine Prague”, cel mai mare eveniment de specialitate din Republica Cehă. Ambasada a participat la deschiderea Târgul Internațional de Inginerie (cel mai important târg industrial internațional din Europa Centrală) la Centrul Expozițional din orașul ceh Brno, inclusiv a standului național organizat de Agenția de Investiții și companii din Republica Moldova. Oportunitățile cooperării comercial-economice cu Republica Moldova au fost reflectate în interviul oferit de Ambasadă revistei cehe TRADE NEWS magazine.

Cum apreciați relațiile Ambasadei Republicii Moldova la Praga cu reprezentanții diasporei? Interacțiunea Ambasadei cu Diaspora se desfășoară tot mai activ, în special după încheierea restricțiilor pandemice în Cehia în aprilie 2022. Ambasada a organizat, în premieră, întâlnirea Președintei Republicii Moldova, dnei Maia Sandu cu diaspora moldovenească din Cehia, la sediul Misiunii, în octombrie 2022. La fel, a fost organizată întâlnirea Președintei RM cu artiștii moldoveni de la Baletul Național al Cehiei. Întâlnirea cu studenții, masteranzii și doctoranzii din Republica Moldova aflați la studii în instituțiile de învățământ superior din Republica Cehă, a avut loc la sediul Ambasadei în mai 2022. Ambasada a participat la evenimentul dedicat aniversării a 10 ani de la înființarea ansamblului folcloric Kodrjanka al comunității moldovenești din or. Praga, prezentând diplome de onoare BRD. Ambasada a participat și la ceremonia decernării diplomelor pentru ansamblul de dansuri populare Moldova din Atena, la Festivalul folcloric Internațional Golden October Praga. În martie, Ambasada a găzduit evenimentul de premiere pentru un grup de copiii talentați în contextul ”Concursului de desene si fotografii: Primăvara începe cu un Mărțișor”, inițiat de către grupul de inițiativă din cadrul diasporei, cu susținerea Biroul Relații cu Diaspora. Evident, Ambasada oferă asistență consulară la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova stabiliți sau aflați în Cehia, numărul serviciilor fiind în continuă creștere.

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă: Retrospectiva anului 2022 în imagini, https://fb.watch/inCDwfkrVe/