Corina CĂLUGĂRU – Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Moldova în Repuiblica Franceză – situația regională complexă generează interesul cetățenilor francezi pentru cultura, arta și patrimoniul țării noastre.
Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Franceză în 2022 – când s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, iar Franța a deținut Președinția Consiliului UE, în primul semestru al anului – a înregistrat o dinamică fără precedent, în special în ceea ce privește dialogul politic, dar și dimensiunea cultură și cea educațională au fost consolidate. Declarația aparține ES Corina CĂLUGĂRU, Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Moldova în Republica Franceză.

Doamnă Ambasadoare, ce proiecte și activități în domeniul culturii s-au derulat pe parcursul lui 2022? Anul trecut a fost marcat de o revenire treptată, după criza pandemică, la evenimentele culturale desfășurate cu prezența fizică a artiștilor și a publicului. Totodată, constatăm că situația regională complexă generează nu doar vizibilitatea Republicii Moldova pe dimensiunea politică, dar și interesul cetățenilor francezi pentru cultura, arta și patrimoniul țării noastre. Aici ar trebui să remarcăm legăturile care s-au format, în diverse perioade, între artiștii din țările noastre și care au contribuit la crearea unui spațiu european cultural și artistic comun, inclusiv prin afinitățile pe care le avem datorită latinității și francofoniei. În pofida resurselor limitate am reușit, cu sprijinul partenerilor noștri, să asigurăm participarea autorilor din Republica Moldova la Festivalul Cărții de la Paris, eveniment ce a reunit peste 90.000 de vizitatori. Am contribuit la organizarea turneului Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu, cu spectacolul Carmina Burana, în peste 45 de orașe din Franța, dar și la venirea trupei Teatrului Național Vasile Alecsandri din Bălți în regiunea pariziană, datorită căreia copiii din diasporă au avut șansa de a admira un formidabil spectacol inspirat din folclorul național. Ne-am bucurat să promovăm Republica Moldova și la nivelul comunităților locale din Franța, în calitate de invitată de onoare la festivalurile ce au pus în valoare diversitatea culturală a spațiului francofon; să acordăm patronajul Ambasadei pentru expoziția de la Lyon a marelui artist Zwy Milshtein, născut la Chișinău și să inițiem un proiect similar acasă; precum și să găzduim la sediul misiunii diplomatice o expoziție de cămăși cu altiță, cusute de femeile din diasporă, și serate literare cu participarea scriitorilor noștri. Un sentiment aparte de mândrie am trăit atunci când am văzut căldura cu care publicul francez a apreciat prestația tinerei soliste Adriana Babin, care interpretează cu multă virtuozitate muzică populară și clasică la nai. Acest instrument, precum și artiștii care-l mânuiesc, sunt adevărați ambasadori ai culturii noastre.
Cum apreciați cooperarea cu UNESCO, important for internațional al cărui membră Republica Moldova a devenit în anul 1992? O dimensiune importantă a cooperării culturale rămâne consolidarea capacităților în domeniul managementului cultural, necesare pentru racordarea la practicile europene în domeniu. În acest sens, ne propunem să fortificăm dialogul între ministerele Culturii din ambele țări, pentru a redinamiza schimburile între specialiștii în domeniu, și sperăm să revenim cu rezultate concrete pe acest palier în anul curent. Cooperarea în domeniul culturii s-a intensificat și prin intermediul UNESCO. Astfel, în 2022, când s-au împlinit 30 de ani de când țara noastră a devenit membră a acestui for internațional, dosarul „Arta Cămășii cu altiță”, promovat în comun de către Republica Moldova și România, a fost inclus în Patrimoniul Imaterial al Umanității.
Țara noastră este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. Ce oportunități de cooperare îi oferă statutul de membră a OIF? La fel, în calitate de membră a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Republica Moldova a beneficiat de numeroase programe de studiere a limbii franceze, de schimburi inter-universitare și de instruiri pe diverse segmente. Iar participarea Președintei Maia Sandu la Summitul Francofoniei de la Djerba, Tunisia, în toamna anului trecut a evidențiat încă o dată importanța prezenței țării noastre în OIF. Aceasta, mai ales că Rezoluția Summitului privind situațiile de criză și consolidarea păcii a vizat și Republica Moldova cu negocierile privind conflictul transnistrean. Oamenii noștri au un spirit de creație și de inventivitate deosebit, care încă urmează să fie promovat la justa valoare la nivel internațional. Avem și un număr important de tineri care activează în sectorul cultural și cred că trebuie să investim pentru a valorifica oportunitățile oferite de economia creativă. Creativitatea este un bun comun și o resursă inepuizabilă, la care putem contribui fiecare, iar creativitatea de astăzi va deveni patrimoniul de mâine.