Pe data de 29 octombrie se împlinesc 99 de ani de proclamarea Republicii Turcia. Cu acest prilej Ambasadorul Turciei la Chișinău Uygar Mustafa SERTEL a acordat un interviu pentru Radio Moldova. Excelența Sa se referă la unele aspecte ale cooperării bilaterale turco-moldave, la proiectele implementate de Agenția Turcă de Colaborare și Coordonare (TIKA), precum și la oportunitățile de cooperare în domeniul comercial-economic.
Domnule ambasador, v-ați început mandatul la Chișinău acum două luni. Ce obiective v-ați trasat pe termen scurt și căror domenii de cooperare le veți da prioritate? Unul dintre principalele obiective ale mandatului meu va fi promovarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Turcia şi Republica Moldova, care sunt deja la un nivel excelent. Scopul nostru este de a promova în continuare relațiile bilaterale politice, economice, comerciale, culturale cu Moldova și cooperarea noastră în domenii precum educația și turismul; să dezvoltăm contacte între instituțiile și organizațiile celor două țări care ar contribui la realizarea proiectelor comune în sfere noi de cooperare. Acest lucru este posibil, deoarece avem un cadru juridic bilateral vast.
Datorită Acordului de Liber Schimb dintre RepublicaTurcia și Republica Moldova, volumul comerțului bilateral a crescut cu 53% în 2021, însumând aproximativ 900 milioane de dolari SUA. Or, președintele Turciei Erdogan a stabilit obiectivul de a ajunge la 1 miliard de dolari. Ce se întreprinde pentru atingerea acestui obiectiv și căror domenii ar trebui să li acorde o mai mare atenție? Turcia ocupă locul trei în exporturile totale ale Moldovei și pe locul cinci în totalul de importuri. Sper că vom atinge ținta de 1 miliard de dolari în volumul comerțului bilateral până la sfârșitul anului 2022, în cursul firesc al relațiilor noastre comerciale și economice bilaterale. Deși vom continua să acordăm importanță tuturor aspectelor relațiilor noastre economice și comerciale în perioada următoare, vom acorda o importanță deosebită extinderii Acordului de Liber Schimb pentru a include comerțul cu servicii.
Cum apreciați rolul Regiunii Autonome Găgăuzia în consolidarea relațiilor bilaterale dintre Republica Turcia și Republica Moldova? Regiunea Autonomă Găgăuză „Gagauz Yeri” și co-etnicii noștri găgăuzi o vedem ca pe o punte de prietenie între țara noastră și Republica Moldova. Asistența noastră pentru dezvoltarea regiunii UTA Găgăuzia aduce multe beneficii nu numai regiunii respective, ci și Republicii Moldova în întregime. Țara noastră dorește ca co-etnicii găgăuzi să-și păstreze structurile culturale și statutul de autonomie în cadrul integrității teritoriale a Republicii Moldova. Vom continua eforturile pentru a asigura dezvoltarea compatrioților noștri găgăuzi în fiecare domeniu, împreună cu Consulatul General la Comrat și unitățile noastre afiliate.
Proiectele Agenției Turcești de Colaborare și Coordonare (TIKA) au un impact benefic asupra dezvoltării regiunii UTA Găgăuzia, precum și a altor localități din țara noastră. Ce proiecte urmează să implementeze TIKA în Republica Moldova, reieșind din prioritățile Guvernului de la Ankara? TIKA a implementat cu succes peste 450 de proiecte și activități în Republica Moldova, cu o valoare totală de 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurilor de sănătate, educație, administrative, în special în aprovizionarea cu apă, și în sectoarele de producție agricolă; proiecte precum Centrul de Diagnostic și Tratament Aziz Sancar, căminele de bătrâni Recep Tayyip Erdogan și Emine Erdoğan, grădiniță Nasreddin Hodja, biblioteca Atatürk din Regiunea Autonomă Găgăuzia,, Centrul de reabilitare a copiilor, Centrul pentru copii defavorizați, strada de arta din Chişınău, drumul cu desene de Kilim la Bălți constituie exemple bune ale proiectelor derulate până acum. Complexul Educațional Recep Tayyip Erdoğan din Comrat, care se numără printre proiectele planificate, urmând să fie mplementat în perioada următoare va crește accesul tinerilor din regiune la educație de calitate. Acesta va fi un proiect care întărește și mai mult cooperarea dintre cele două țări în domeniul educației.
Acum 30 de ani la Istanbul a fost semnată Declarația Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN) şı a Declarației de la Bosfor. Cum apreciați cooperarea între țările noastre în acest format regional? În acest an marcăm cea de-a 30-a aniversare a OCEMN. După cum știți, OCEMN este o organizație regională de cooperare economică înființată în urmă cu 30 de ani prin eforturile mari ale Turciei pentru a consolida pacea, stabilitatea și prosperitatea în regiunea Mării Negre. Pentru ca bazinul Mării Negre să devină o geografie a păcii, stabilității și prosperității prin dezvoltarea cooperării și interacțiunii economice între țările din regiune, Organizația a înregistrat progrese semnificative în acest sens în ultimii 30 de ani. OCEMN, care și-a finalizat structurarea instituțională în această perioadă, a jucat un rol major în stabilirea unei culturi și mecanisme de cooperare strânsă între țările din regiune în mai multe domenii; de la comerț la energie, de la transport la comunicații, de la sănătate la educație, de la cultură și turism la tehnologie, de la protecția mediului la managementul dezastrelor naturale. OCEMN, al cărui Secretariat îl găzduim la Istanbul, ocupă un loc special în politica externă a Turciei. Țara noastră acordă importanță continuării cooperării în cadrul OCEMN. Profitând de această ocazie dorim să mulțumim Republicii Moldova care a deținut cu succes președinția rotativă a organizației în acest an, în care marcăm cea de-a 30-a aniversare a OCEMN.
Războiul din Ucraina cum afectează activitatea acestei organizații? Este de neconceput ca un fenomen devastator precum războiul să nu afecteze platformele de cooperare internațională. Desigur, nu se poate continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat într-un astfel de mediu. Între timp, au mai existat şi în trecut conflicte între unele state membre ale bazinului Marii Negre. De fapt, unul dintre scopurile fondatoare ale OCEMN este de a rezolva aceste probleme prin dialog și cooperare economică. De aceea, OCEMN este singura platformă cuprinzătoare de dialog și cooperare din regiunea Mării Negre și a obținut un succes semnificativ în acest cadru în ultimii 30 de ani reușind să adune țările care au dezacorduri în jurul aceleiași mese și a contribuit la procesele de normalizare post-conflict. Credem că OCEMN va continua să joace un rol facilitator în soluționarea problemelor regionale în prezent și în viitor, așa cum a fost și în trecut.