_MG_5510Născut la 13 Martie 1960 la Mîndrești (Telenești), își face studiile la Liceul “Igor Vieru”. După absolvire și le continuă la Facultatea de Arte “Tallinn” în Estonia și susține teza de doctorand la Universitatea din Cluj Napoca. Este docent la Universitatea “Ion Creangă” din Chișinău.

Un adevărat maestru se recunoaște dintr-o privire întrucît reușește să împace talentul și meseria. Uneori încercarea inovativă la un artist este atît de mare încît depășește moștenirea școlilor picturale, atît celor trecute cît și celor contemporane.

Macari pare a aparține acelei categorii de artiști capabile de depăși limitele materiale înguste ale tehnicii.

În adevăr, nu doar mîna sa iscusită, ci originalitatea concepției sale artistice îi permite să imprime temelor operelor sale o individualitate, o identitate unică, o solitară și irepetabilă împlinire, exprimată printr-o inconfundabilă continuitate a stilului. Și nu este luată doar cea necesară și atît de rara abilitate, prezentă la mulți artiști, atunci cînd tratează semnul, linia, culoarea; se simte chiar o nestăvilită putere de imaginație, generată de puritatea creativă interioară. Universul picturii lui Teodor Macari, care apare ca reflectat într-o oglindă, recuperează memoria unor sentimente îndepărtate, nostalgia dureroasă pentru frumusețile pierdute, melancolia omenească (universală) pentru incapacitatea de a învinge timpul.