Republica Moldova Prezintă” la Brașov: Consolidarea Relațiilor Economice și Culturale dintre Moldova și România 

În perioada 28 – 30 iunie 2024, în România, se desfășoară expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov și este o proiectare a evenimentului național organizat anual de CCI a RM – “Fabricat în Moldova” în Chișinău și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic din Iași, Ploiești, Baia Mare, organizate pentru prima dată în anul 2016. La acest eveniment își expun produsele peste 40 de companii din Republica Moldova, participante din diverse domenii precum: industria agroalimentară, vinuri, produse cosmetice, textile, mobilă etc. Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov, aflată la cea de-a IV-a ediție, are loc sub cerul liber, în Piața Sfatului din Brașov, unde sunt amplasate corturile pentru prezentări și degustări de produse autohtone. 

La ceremonia de inaugurare, președintele CCI a RM, Sergiu HAREA, a transmis un mesaj de salut și recunoștință, subliniind importanța acestui eveniment și evidențiind relațiile de cooperare economică dintre Republica Moldova și România. 

“Ne bucurăm că suntem așteptați la Brașov cu atâta ardoare, semn că antreprenorii noștri, la edițiile anterioare, au reușit să câștige admirația consumatorilor brașoveni. Prin organizarea acestui eveniment ne propunem contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre statele noastre, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentare a oportunităților de cooperare. Astăzi, la cea de-a IV-a ediție a evenimentului la Brașov pot spune cu certitudine că alegerea României nu este una întâmplătoare, iar relațiile economice dintre Republica Moldova și România n-au fost niciodată mai bune decât acum. Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova,” a declarat Sergiu HAREA. 

Ioan Sachiau, Prim-Vicepreședinte al CCIBR, a adăugat: 

“Camera de comerț și Industrie din Brașov este bucuroasă să fie din nou partener al acestui eveniment care deja începe să-și contureze o tradiție. Un eveniment care leagă aspirațiile noastre comune de servire a mediului de afaceri atât din România cât și din Moldova. Ne bucurăm să avem o relație atât de solidă cu Camera de Comerț din Republica Moldova, care face posibile astfel de inițiative.” Potrivit președintelui CCI a RM, în cadrul acestor cooperări bilaterale cu România, au fost organizate mai multe activități comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziții și schimb de experiență. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu partenerii de peste Prut, fapt confirmat de numărul participanților de astăzi – peste 40 de întreprinderi. „Suntem fermi convinși că expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov va contura noi idei de proiecte de cooperare economică, și îndemnăm antreprenorii de pe ambele maluri ale Prutului să ia parte activă la expoziția care va da posibilitatea stabilirii unor relații durabile de colaborare,” a menționat președintele CCI a RM. În cadrul expoziției va fi organizat și un program cultural-artistic. Concertul va fi organizat în prima și a doua zi a evenimentului cu genericul ,,Hai să dam mână cu mână”, unde vor participa ansambluri de dansuri populare și soliști, care vor reprezenta valoarea culturală a Republicii Moldova în cel mai distinctiv mod. Această expoziție va fi deschisă publicului larg și va fi o oportunitate perfectă pentru vizitatorii din România de a descoperi și de a achiziționa produse autentice moldovenești, sprijinind în același timp producătorii autohtoni din Moldova. Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov și Ambasada Republicii Moldova în România.

Notă: Expoziția “REPUBLICA MOLDOVA PREZINTĂ” a devenit o platformă sigură pentru asigurarea și crearea celor mai potrivite condiții, necesare susținerii producătorilor autohtoni și promovării imaginei Republicii Moldova 

chamber.md   pastedGraphic_1.png