Rahul SHRIVASTAVA Ambasadorul Republicii India în Republica Moldova, (cu sediul la București) – ÎNCERCĂM SĂ FRUCTIFICĂM OPORTUNITĂȚILE DE COOPERARE
Republica Moldova ar putea exporta în India un lot de 100 de tone de mere. Acest aspect, dar și altele de pe dimensiunea comercial-economiciă, au fost discutate de prim-minista Natalia Gavrilița cu ambasadorul Indiei în Moldova, cu reședința la București, Rahul Shrivastava. Într-un interviu pentru Radio Moldova, ambasadorul a spus că în țara noastră există un potențial economic mare și urmează ca acesta să fie exploarat.
Excelență, în contextul consemnării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica India ați efectuat o vizită de lucru la Chișinău, agenda căreia a inclus și o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița. Ce teme au fost puse în discuție? În cadrul întrevederii cu doamna prim-ministră am discutat mai multe aspecte privind cooperarea comercial-economică, domeniul important în contextul relațiilor bilaterale dintre două țări. Pe parcursul celor 30 de ani de relații diplomatice au fost mai multe tentative de sporire a schimburilor comercial-economice, dar acum încercăm să le amplificăm. Trebuie să precizez că schimburile comercial-economice și investițiile nu sunt la nivel așteptărilor. Există un potențial neexplorat, de aceea am și discutat ca să îl valorificăm. Cifra de afaceri este aproximativ 10 milioane de dolari, balanța fiind în favoarea Indiei, deoarece exporturile produselor moldovenești pe piața indiană aproape nu există. La momentul de față, Republica Moldova ar putea exporta în India fructe și legume în stare proaspătă. Am discutat anterior acest subiect și cu reprezentanții de la Moldova Fruct. Primele containere cu fructe din R. Moldova, de probă, au sosit în India în anul 2017, dar au apărut anumite probleme și procesul de export a fost pus pe pauză. Acum intenționăm să-l reluăm. M-am convins că fructele din Moldova, în special merele, sunt de înaltă calitate si ar fi bine cotate pe piața indiană.
Cadrul juridic bilateral urmează să fie completat cu alte câteva acorduri, care în prezent sunt în proces de discuții sau negocieri. Acestea în ce domenii sunt? Pe parcursul celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, țările noastre au semnat mai multe acorduri bilaterale, menite să contribuie la intensificarea cooperării în diverse domenii. Anul trecut a fost semnat Acordul privind recunoașterea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale. Iar în prezent sunt în discuții sau negocieri la diferite etape 6 acorduri bilaterale. Două dintre acestea sunt pregătite pentru semnare. Primul se referă la cooperarea între institutele diplomatice din țările noastre. Acesta urmează să fie semnat în timpul vizitei în India a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dat fiind faptul că în cadrul întrevederii de la New-York, în marja Adunării Generale ONU, șefii diplomațiilor de la Chișinău și New Delhi au convenit asupra unei asemenea vizite sau a unui Secretar de Stat. Cel de al doilea acord, care la fel, aproape este finalizat, se referă la regimul fără vize între țările noastre. Acesta vizează, pentru început, cetățenii cu pașapoarte diplomatice și cele de serviciu, dar ne dorim ca acest regim, ulterior, să fie valabil pentru toți cețățenii, deoarece libera circulație ar permite creșterea numărului de turiști, dar și a volumului schimburilor comercial-economice. De asemenea, am avut o întrevedere cu ministrul Culturii și am stabilit să avem și schimburi culturale. Urmează să fie semnat un Acord și în domeniul culturii, deoarece, pe lângă cel comercial-economic și acesta este foarte important. Cu atât mai mult cu cât țările noastre au un bogat tezaur cultural, care trebuie și poate fi promovat.
Oamenii de afaceri din India ar ar fi interesați să investească în Republica Moldova. Care sunt domeniile prioritare? Acest aspect se discută la diferite nivele de mai mult timp. Și este evident că sunt multiple oportunități. Consider că cea mai bună perspectivă este în domeniul IT. În Republica Moldova este un IT Park despre care am povestit reprezentanților celei mai importante Asociații IT din India, care întrunește toate rețele IT din țara noastră. Ei s-au arătat interesați de o eventuală cooperare cu Moldova IT Park. Un alt domeniu este cel farmaceutic. În Republica Moldova se exporrtau multe medicamente din India, dar după ce Legislativul de la Chișinău acum câțiva ani a modificat Legea Medicamentului, exportul produselor medicamentoase a fost stopat. Am discutat acest aspect cu doamna prim-ministră și sper că exporturile de medicamente din India să fie reluat, deoarece sunt de o înaltă calitate și la un preț mai mic decât ale companiilor dii alte țări. Astfel, în Republica Moldova ar putea veni investiții indiene în acest sector important.
În anul 2019 la Chișinău a avut loc Forumul de afaceri “Republica Moldova-Republica India: oportunități pentru cooperare”. Urmează să fie organizate evenimente similare de promovare a dialogului de afaceri și dezvoltării unor parteneriate bilaterale B2B în diverse sectoare de interes comun? Desigur, asemenea evenimente sunt foarte importamte, deoarece se discută direct care sunt oportunitățile de cooperare. Din cauza pandemiei declanșată în anul 2020 nu a fost asigurată continuitate acestei formule de întrevederi, dar sperăm să fie reluate când situația va permite. La primul Forum, din anul 2019, au participat 8 reprezentanți ai mediului de afaceri din India și aproximativ 60 de antreprenori dinn Republica Moldova.