Cu ocazia Zilei Naționale a Chinei, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Chinei în Republica Moldova, Yan WENBIN, a oferit un interviu comun jurnaliștilor Anatol Caciuc de Radio Moldova și Simion Ropot de la Agenția Informațioanlă de Stat Moldpres.
Excelență, anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză și Republica Moldova. Cum apreciați dinamica cooperării dintre țările noastre și care au fost cele mai relevante evenimente și realizări în această perioadă de timp? De la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 30 de ani, cooperarea chino-moldavă s-a dezvoltat într-un mod sănătos și stabil. Prietenia dintre cele două popoare este precum vinul moldovenesc, vechi de 30 de ani, cu o aromă fără pereche. Cel mai important este faptul că Republica Moldova și China au aderat întotdeauna la principii precum respectul reciproc, egalitatea și beneficiile mutuale, neamestecul în treburile interne ale celuilalt stat, sprijinindu-se în chestiuni referitoare la suveranitatea națională și integritatea teritorială. Acesta este un fundament politic solid pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Vreau să subliniez faptul că statul chinez nu a cautăt niciodată vreun interes geopolitic sau de altă natură în Republica Moldova, ci dorește doar să dezvolte prietenia și cooperarea.
La începutul stabilirii relaţiilor diplomatice dintre China şi Moldova, valoarea comerţului era de numai 70.000 de dolari SUA, în 2021 a crescut la 849 de milioane de dolari SUA, China devenind al şaselea partener comercial al Moldovei. În prima jumătate a acestui an, valorea comerțului bilateral dintre China și Moldova a ajuns la 414 milioane de dolari SUA, cu o creștere de 5.78% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca bun prieten și partener, China sprijină activ de mult timp dezvoltarea socială și economică a Moldovei, centrala fotovoltaică de la Criuleni fiind un exemplu remarcabil.
China și Republica Moldova se susțin și se sprijină reciproc în orice moment. Aș dori să dau două exemple în acest sens. Primul exemplu îl constituie ajutorul spiritual și material pe care poporul moldovenesc l-a oferit Chinei în diferite moduri, după izbucnirea pandemiei de COVID-19. Partea chineză, de asemenea, a întins de îndată o mână de ajutor părții moldovenești, venindu-i în sprijin cu numeroase loturi de ajutoare pentru prevenirea pandemiei și vaccinuri. Un alt exemplu: în urma declanșării crizei ucrainene, Ambasada Chinei a evacuat peste 3000 de cetățeni chinezi din Ucraina via Moldova, în numai o săptămână. Pe parcursul întregului proces, am primit sprijin total din partea Moldovei, ceea ce m-a făcut să simt pe deplin prietenia, bunătatea și generozitatea poporului moldovean. Pentru a ajuta Moldova să facă față crizei refugiaților, China i-a oferit, de asemenea, ajutoare umanitare în valoare cinci milioane de yuani.
Excelență, la 1 octombrie 2022 se vor împlini 73 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. În această perioadă istorică China a înregistrat schimbări grandioase și performanțe imense de dezvoltare. Cu ce realizări întâmpină poporul chinez în anul curent acest eveniment deosebit de important? După cum știm cu toții, ultimii doi ani au fost neobișnuiți și foarte complicați pentru fiecare țară. În fața diferitelor provocări și dificultăți, Partidul Comunist Chinez și guvernul chinez se unesc și conduc poporul chinez în a continua eforturile remarcabile și eficiente de modernizare în stil chinezesc și de mare întinerire a națiunii chineze. China continuă să adere la un set de măsuri eficiente, de prevenire și control ale pandemiei, inclusiv prevenirea pe baze științifice, implementarea precisă a politicilor și politica „dinamică zero-Covid”, pentru a menține rata infecției și rata mortalității la cel mai scăzut nivel din lume. China, a doua mare economie a lumii, a depășit, de asemenea, diverse dificultăți și și-a menținut stabilitatea economică generală și tendința de creștere. În prima jumătate a acestui an, PIB-ul a crescut cu 2.5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. China a luat măsuri ferme pentru a promova prosperitatea comună a întregii populații și încrederea în forțele proprii în ceea ce privește dezvoltarea high-tech. Găzduirea cu succes a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing reprezintă îndeplinirea angajamentului solemn al Chinei față de comunitatea internațională. În data de 16 octombrie se va deschide cel de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez. Acest congres va elabora un plan măreț pentru a crea poporului chinez un trai mai bun.
Trebuie subliniat faptul că statul chinez a demonstrat, de asemenea, hotărâre fermă și capacități solide în apărarea suveranității naționale, a integrității teritoriale și a demnității naționale. Fapt evidențiat în problema Taiwanului. La fel ca Moldova, China se confruntă cu sarcina istorică de a realiza reunificarea națională. China trebuie să se unifice și se va unifica. Orice încercare de a împiedica reunificarea Chinei, indiferent de unde provine, va eșua.
Domnule ambasador, în cele 10 luni de mandat în Republica Moldova ați avut mai mult întrevederi, atât cu oficialități, reprezentanți ai Ministerelor și Agențiilor de Stat, cât și cu cei ai mediului de afaceri și ai celui academic. Care sunt impresiile dumneavoastră și rezultatele acestor întâlniri? Contactele extinse cu oameni din toate categoriile sociale din Republica Moldova mi-au lăsat o impresie profundă. Am simțit cu adevărat sentimentele de prietenie ale părții moldovenești față de China și dorința puternică de a dezvolta cooperarea dintre țările noastre. Ceea ce îmi dă curaj.
În procesul de relaționare și dialog, am prezentat, împreună cu prietenii noștri din Moldova, câteva idei concrete pentru dezvoltarea cooperării dintre țările noastre. Printre acestea, unele au fost deja implementate. De exemplu, peste zece universități și instituții de cercetare științifică din China și Moldova au luat parte la primul seminar de predare a limbii române, în format videoconferință; instituțiile de cercetare a strugurilor și vinului din China și Moldova au stabilit contacte pentru a discuta chestiuni specifice de cooperare; orașul Pingdingshan din provincia Henan și municipiul Ungheni s-au înfrățit, iar orașul Wuhan și municipiul Soroca au organizat o întâlnire amicală, în format videoconferință.
Desigur, observ că încă mai există unele puncte slabe în relația dintre China și Moldova, fiind evident faptul că societatea și cercurile de afaceri din cele două țări nu se cunosc suficient, ceea ce afectează, fără îndoială, cooperarea în domeniile economiei şi comerţului. Mai avem mult de lucru pentru a crește gradul de înțelegere reciprocă și vizibilitate de ambele părți.
China este considerată un mare investitor la nivel global. Ce domenii ar putea acoperi investițiile chineze în Republica Moldova? China a devenit de ceva vreme unul dintre cei mai mari investitori străini din lume. În 2021, investițiile directe la nivelul întregii industrie ale Chinei în străinătate au fost de aproximativ 145,19 miliarde de dolari SUA, cu o creștere anuală de 2.2%. Din păcate însă, până în prezent, investițiile Chinei în Moldova sunt departe de a fi satisfăcătoare. Acesta este un punct slab important în relația dintre China și Moldova, care trebuie remediat cât mai curând posibil. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că există un potențial mare pentru investiții și cooperare între cele două părți. Guvernul Republicii Moldovei face eforturi pentru a atrage investiții străine prin intermediul cărora să dezvolte cultivarea produselor agricole și procesarea avansată, digitalizarea, infrastructura de transport, noi energii și alte domenii. China este o mare putere în aceste domenii, iar cele două țări pot avansa discuțiile și căuta oportunități de colaborare. Ambasada Chinei va oferi în mod activ asistență în acest sens.
Cooperarea investițională este strâns legată de un bun mediu de afaceri. Sperăm și credem că Moldova va oferi investitorilor chinezi un mediu deschis, echitabil, nediscriminatoriu și previzibil.
Republica Moldova poate fructica posibilitățile cooperăriii pe dimensiunea economică cu China, țara cu cel mai mare potențial economic, dar și cea mai mare piață din lume? Cum credeţi? PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei a depășit 12000 de dolari SUA, iar populația cu venituri medii a depășit 400 de milioane de oameni. Nimeni nu vrea să rateze o piață atât de mare. Ca produs dominant de export al Moldovei, vinul este din ce în ce mai apreciat de consumatorii chinezi. Recent, am vizitat mai mulți producători de vin din Moldova și toți doreau să-și extindă exporturile în China. Nu cu mult timp în urmă, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei Chinei, câteva companii vitivinicole moldovenești au participat la activități de promovare și vânzare live pe platforma Douyin (Tiktok) din China, cu rezultate destul de bune. Vinurile moldovenești trebuie promovate în continuare pe piața chineză. În același timp, cele două țări pot lua în considerare și colaborarea la nivelul întregului lanț de producție, de la cultivarea viței de vie până la producerea vinului. Cererea Chinei pentru produse agricole de înaltă calitate crește de la o zi la alta, și aici Moldova are avantajele ei. Uleiul vegetal comestibil și nucile decojite din Moldova au obținut avizul pentru a intra pe piața chineză. M-am întâlnit de două ori cu ministrul moldovean al agriculturii pentru a discuta în detaliu cum putem extinde în continuare exportul de produse agricole în China. În această perioadă, Ambasada Chinei a lucrat în mod activ cu departamentele guvernamentale de resort și cu întreprinderi din China și din Moldova, depunând eforturi pentru ca mai multe produse agricole din Moldova să intre pe piața chineză.
În prezent, Guvernul Moldovei accelerează procesul de utilizare a energiei verde, iar China are avantaje remarcabile în acest sens. Cum sunt perspectivele de cooperare în acest domeniu dintre țările noastre? Cooperare în domeniul noilor energii dintre China și Republica Moldova a obținut rezultate preliminare, amintind aici de centrala fotovoltaică de la Criuleni, construită cu ajutorul guvernului chinez, care este în prezent cea mai mare de acest gen din întreaga Moldova. Am observat că, nu cu mult timp în urmă, doamna Prim-ministru Natalia Gavrilița, aflată într-o deplasare în raionul Criuleni, a efectuat în mod special o vizită la această centrală. Diversificarea surselor de energie și dezvoltarea și utilizarea energiei verzi sunt prioritățile actuale ale Guvernului Republicii Moldova. China este lider mondial în dezvoltarea noilor energii și prezintă avantaje remarcabile în ceea ce privește noile tehnologii energetice, calitate, capacitate de producție și cost. Nu există nicio îndoială că, în domeniul noilor energii, cooperarea dintre China și Moldova are perspective largi, iar metodele de colaborare pot fi flexibile și diverse, precum comerțul, investițiile, producția în colaborare, transferul de tehnologie etc., ceea ce necesită o legătură permanentă și discuții între companiile din țările noastre.
Traversăm cu toții o perioadă marcată de evenimente dramatice, debusolante, de crize energetice, umanitare etc. Cum vedeți dumneavoastră, prin prisma înțelepciunii, potențialului și soluțiilor chineze ziua de mâine a omenirii? Într-un fel, se poate spune că lumea se află în prezent la o nouă răscruce între război și pace. Pacea, securitatea și dezvoltarea internațională se confruntă cu provocări și dificultăți severe, fără precedent. În vremuri de provocări și crize, nicio țară nu poate rămâne deoparte, doar solidaritatea și cooperarea sunt calea corectă în lume. În acest scop, urmând conceptul unei comunități cu un viitor comun pentru omenire, președintele chinez Xi Jinping a propus inițiativa de dezvoltare globală și cea de securitate globală pe care China le pune în practică ea însăși efectiv și sincer, promovând în mod activ, în cadrul comunității internaționale, pacea, dezvoltarea, cooperarea și beneficiile comune.
În fapt, dacă toate țările lumii, în special marile puteri, ar pune în aplicare principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”, așa cum procedează China, ar abandona efectiv orice formă de hegemonism, unilateralism, standarde duble, „excepționalism”, „joc cu sumă zero” și ar practica un multilateralism autentic și cooperarea de tip câștig-câștig, atunci ne-am putea aștepta la pace, securitate și dezvoltare durabilă în sânul comunității internaționale.