Până nu cu mult timp în urmă, omul era activ fizic, viguros, de zi cu zi. Strămoşii noştri, pentru a îndeplini nevoile de bază, în primul rând, căutarea de hrană, trebuiau să cheltuie o mulţime de energie şi, prin urmare, se păstrau în formă. De la mijlocul anului 1900, omul pentru a se deplasa nu mai avea necesitatea să mearga pentru a efectua navete de viata cotidiana, dar se folosesc de automobile şi mijloace mecanice, si în general, au înlocuit mersul pe jos sau cu bicicleta. Rezultatul este că majoritatea populaţiei este mai puţin activa, şi îşi petrece cea mai mare a timpului, de lucru la calculator sau se uita la televizor. Evoluţia continuă a tehnologiei accentuează acest fenomen în special în ţările industrializate. Studiile ştiinţifice efectuate în ultimii treizeci de ani, realizate de către centrele de medicină preventivă, au demonstrat fără echivoc faptul că activitatea fizică este protectiva cu privire la diverse boli, în primul rând cele care afectează sistemul cardio-vascular. Cu toate acestea, studiile efectuate în Italia, cu merite, au arătat, de asemenea, o corelaţie între lipsa de activitate fizică şi apariţia unor forme de cancer. Cancerul de colon, de san, endometru sunt cea mai mare incidenţă în rândul acelor subiecţi care nu se angajează în activităţi fizice. Deasemenea este la fel de probabila si aparitia unor tumori ale pancreasului şi plămânilor.

Exista mulţi factori pentru care sportul poate ajuta în prevenirea bolilor cronice care afectează organele cardiovasculare si alte aparate. Să vedem:

– Controlul greutatii corporale;– Reducerea colesterolului din sânge;– Stimularea sistemului imunitar;– Prevenirea şi controlul diabetului zaharat;– Niveluri reduse de estrogeni si androgeni circulanti, factori de risc cunoscuţi pentru cancerul de san;– Creşterea vitezei de tranzit intestinal si reduce timpul de contact ale substanţelor potenţial cancerogene cu mucoasa intestinală;– Reglarea tensiunii arteriale;– Scaderea dorintei de a fuma;– Stresul;

Organizatia Mondiala de Sanatate consideră că activităţile fizice şi sportive sunt activitati simple cotidiene, cum ar fi mersul pe jos, sau lucrurile de prin gospodărie. Cel mai important lucru este de a se misca in toata ziua, ceea ce nu fac 41% din italieni cu virsta de peste 14 ani. Cea mai bună activitate fizica este sa faceti cel puţin o jumătate de oră de mers alert in fiecare zi sau cu bicicleta, dar de asemenea puteti practica mersul pe scări, grădinăritul, dansul sau joaca cu copii, astfel profitind de oportunităţile de a va misca pe care viaţa de zi cu zi ne le oferă. Speranţă este că politicile de stimulare a practicarii activitatilor fizice, la toate nivelurile vor preveni bolile, ceea ce devine, prin urmare, un obiectiv primar al sănătatii publice. Scaderea cheltuielilor vor fi destul de bun venite, deoarece ar duce la o reducere a costurilor pentru tratamentul bolilor, deoarece activitatea fizică regulată ar preveni multe cazuri de imbolnavire.