Interviu cu Ana NICOLAESCU, Fondatoarea și administratoarea Companiei Next Generation Accountancy – Contabilitatea la outsourcing: o soluție inteligență pentru antreprenorii moderni din Republica Moldova
Doamnă Nicolaescu, de ce ați ales anume acest domeniu de activitate și care este evoluția Companiei Next Generation Accountancy pe care o conduceți? Când am fondat compania eram conștientă că nu îmi va fi ușor. Ziceam că dacă va rezista trei ani și voi face față provocărilor înseamnă va trebui să depun și mai multe eforturi pentru a merge înainte. Acesta pentru că primii trei ani sunt cei mai dificili pentru o afacere. În perioada când am fondat Compania Next Generation Accountancy, în Republica Moldova nici nu puteam vorbi de o piață a serviciilor de contabilitate. Or, acest domeniu nu-mi era străin. Știam că sunt necesare investiții mari, și nu atât financiare, cât intelectuale. În anul 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, mi-am dat seama care sunt perspectivele noastre, încotro ne îndreptăm. Trebuie să recunosc că, antreprenorii ne priveau cu mare scepticism, nu aveau încredere în calitatea serviciilor de contabilitate pe care le-am fi putut presta. Acum, la distanță de opt ani, avem în portofoliu 130 de companii, avem procesele structurate, căci fără structurarea procesului de management nu poți obține rezultate performante. Avem partea de expertiză care o ducem în raport cu aceste companii, fiind un partener fidel al mediului de afaceri. Totodată, avem și expertiză în lucru cu autoritățile, în special cu cele fiscale.
De la câte servicii de contabilitate ați început activitatea și la câte ați ajuns în această perioadă de opt ani? La început prestam un singur serviciu – contabilitatea la outsourcing, dar în prezent avem dezvoltate cinci tipuri de servicii, inclusiv unul de tip nou, pe care noi l-am inițiat, controalele fiscale. Avem auditul preventiv al unei companii care a intrat în control planificat, avem restabilirea și trecerea controlului companiei. Astfel, noi suntem partenerii cu care se trece controlul fiscal. Noi îi ajutăm să-și cunoască nu doar obligațiile, dar și drepturile, implicit să evite riscurile amenzilor și penalităților. Totodată, avem auditul intern, divizat pe audit fiscal și audit financiar. Un serviciu din ce în ce mai căutat, pentru a se asigura că în companie totul decurge bine din punct de vedere financiar. Avem consultanța fiscală și resursele umane. Și în acest an lansăm auditul licențiat.
Câți clienți ați avut la începutul activității și care este termenul unui contract? La început am avut șase beneficiari. Primele contracte le-am încheiat la 1 ianuarie 2016. Acum avem contracte cu 130 de companii. Inițial nu era termen limită, era la înțelegerea părților, dar acum le încheiem până la 31 martie al anului următor. Prin aceasta noi ne luăm obligațiunea ca anul fiscal o să fie închis de către companie și să nu fie pusă în situația să caute alt contabil pentru a încheia raportarea anuală. Sunt companii cărora le prestăm servicii de cum ne-am început activitatea. Deci, avem parteneri cu aceleași valori și aspirații.
Prestați servicii doar organizațiilor nonguvernamentale, companiilor private, sau și celor de stat? Companiile de stat, conform legislației, trebuie să aibă contabil angajat. Noi putem doar să le oferim sprijin în consultanță, dar nu le putem presta servicii de contabilitate.
Dar companii cu capital, rezidente în Republica Moldova? Avem printre beneficiari companii cu capital străin, inclusiv companii cu capital francez, olandez, libanez, grecesc, cipriot. Un avantaj este că contabilei șefi ai companiei noastre vorbesc fluent limba engleză, fapt care facilitează comunicarea.
Și care sunt cele mai solicitate servicii din partea acestor companiilor cu capital străin? Conceptul contabilității la outsourcing prevede delegarea tuturor proceselor care trebuie trecute prin segmentul evidenței contabile. În viziunea noastră, evidența contabilă este scheletul unei afaceri, iar un contabil bun stă la straja stării de sănătate financiară a unei companii. În acest context, unii dintre antreprenori se întreabă de ce au activitate, este fluxul de numerar, dar compania nu este în profit sau invers. Astfel, în asemenea situație ei ne solicită un raport managerial, să zicem unul paralel cu cel care se prezintă tradițional autorităților fiscale, statistice. Ar putea fi numit un raport intern, datorită căruia pot fi identificate punctele slabe și puternice în afacere. Iată acesta ar fi exemplu de servicii, căci noi venim și cu recomandări, le sugerăm anumite acțiuni care le-ar salva, dacă vreți, afacerea.
Dar, probabil, sunt și alte avantaje pe care le au cei care apelează la serviciile Companiei Next Generation Accountancy? Un punct forte al relațiilor pe care le avem cu partenerii noștri, stipulat și în contract, este că ne asumăm amenzile și penalitățile, dacă sunt generate de greșelile contabililor noștri, Compania acoperă financiar suma respectivă. De asemenea, un avantaj este că noi putem acorda expertiză, consultanță pe orice subiect. Îl ghidăm de la înregistrarea afacerii până la obținerea autorizației. Chiar dacă unii pași nu depind de noi, totuși îi consultăm. Îi sprijinim nu doar pe segmentul de evidență contabilă, dar și pe alte aspecte importante, cum ar fi inițierea și organizare a afacerii. Totodată, sunt și unele avantaje din punct de vedere financiar, deoarece ei nu trebuie să asigure un loc de muncă pentru un contabil, tehnica și softul contabil necesar, deoarece noi toate acestea le punem la dispoziție. Pentru clienții noștri care reprezintă organizațiile non-guvernamentale este avantajos că beneficieze de serviciile noastre, deoarece economisesc din bugetul oferit pentru un anume proiect. De exemplu, nu plătesc din suma stabilită impozitele referente unui contabil, dacă ar fi angajat. Pentru investitorii străini este important acest tip de servicii de contabilitate, deoarece au garanția că nu se face lobby anumitor interese, cum ar fi între administrator și contabil.