Dmitri CROITOR – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Türkiye – Cooperare consolidată în baza parteneriatului strategic

 

În pofida situației regionale dificile cooperarea bilaterală moldo-turcă și-a menținut dinamica pozitivă. Aceasta și datorită Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova și Republica Türkiye, precum și a Acordului de Comerț Liber, semnat în septembrie 2014. Într-un comentariu de la sfârșitul anului 2021 pentru Radio Moldova, Ambasadorul țării noastre în Turcia, Dmitri Croitor, s-a referit la dialogul dintre Chișinău și Ankara, inclusiv pe dimensiunea economică.

Domnule ambasador, investitorii din Turcia ar fi interesați de țara noastră? Ce domenii sunt mai atractive? Republica Moldova a fost și continuă să fie într-o zonă sporită de interes pentru investitorii turci. Posibilitatea de a călători în țara noastră doar în baza buletinului de identitate, existența cetățenilor moldoveni care vorbesc limba turcă (preponderent în UTA Găgăuzia), precum și regimul preferențial de comerț bilateral, instituit grație Acordului de Liber Schimb între ambele țări sunt doar câteva dintre avantajele existente pentru investitorii turci în Republica Moldova. În Republica Moldova activează circa 1300 întreprinderi cu capital turcesc. Cetățenii țării noastre, cu siguranță, cunosc despre multe dintre aceste companii, dar foarte puțini știu că acestea au fost create sau construite de companii din Turcia. În prezent, domeniile prioritare de interes pentru investițiile turcești în Republica Moldova sunt agricultura de precizie, prelucrarea și împachetarea produselor agricole, construcții, textile, confecționarea echipamentelor agricole, energie regenerabilă, industria alimentară. După cum vedeți, spectrul intereselor este unul destul de larg. Pentru o mai bună cunoaștere a climatului investițional din țara noastră au fost organizate mai multe vizite de documentare. Iar în anul 2021 Ambasada țării noastre la Ankara a contribuit la organizarea unui Forum de Afaceri Moldova-Turcia la Chișinău, cu participarea fizică a circa 30 oameni de afaceri din Antalya.    

Care este impactul Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova si Republica Türkiye? Republica Moldova și Republica Türkiye sunt parteneri strategici, iar majorarea schimburilor comerciale între țări, până la un miliard dolari SUA, a fost setată drept o prioritate absolută pe agenda relațiilor bilaterale. Din partea agenților economici există un interes sporit pentru a beneficia pe deplin de avantajele de cooperare economică, existente grație Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova şi Republica Türkiye. Mai mult decât atât, ministerele de resort de la Chișinău și Ankara au finalizat negocierile cu privire la includerea unui compartiment nou în Acordul de Liber Schimb, care va viza comerțul cu servicii. În acest sens, nu pot trece cu vederea colaborarea tot mai strânsă între țări în sfera turismului. În anul 2021 la Chișinău a avut loc prima ședință a Comitetului Mixt pe cooperare în domeniul turismului, fiind prezentată în premieră la eveniment o rută turistică din Moldova, special elaborată pentru cetățenii turci. În vederea informării oamenilor de afaceri din Turcia despre beneficiile oferite de Acordului de Liber Schimb și facilitățile fiscale din țară, Ambasada organizează cu regularitate prezentări a potențialului de colaborare economică în diverse provincii ale Turciei, federații și asociații de profil economic.

Cu ce produse este prezentă Republica Moldova pe piața turcă? Republica Moldova exportă o gamă largă de produse în Turcia, de la produse agricole, haine și confecții textile până la mașini, aparate și echipamente electrice. În fruntea clasamentului celor mai exportate produse pot fi menționate: produsele agricole neprocesate și cele procesate (semințe de floarea-soarelui, porumb, grâu, nuci, ulei din semințe de floarea-soarelui, vinul din struguri, etc.). O altă categorie de bunuri sunt cele industriale, precum ar fi: alcoolul etilic nedenaturat, deșeurile și resturile de fontă, de fier sau de oțel, cazanele pentru încălzire centrală. Și în cele din urmă, articolele textile.