Zona Economică Liberă Bălți include 87 de rezidenți, care activează în diverse domenii, fiind deschise circa 10000 de locuri de muncă. În cei 13 ani de activitate a cunoscut o evoluție constantă, fapt ce generat oportunități de extindere. Astfel, în prezent funcționează 19 subzone, în diverse localități ale Republicii Moldova.

Domnule Ion Tornea, anul 2022 a fost marcat de schimbarea arhitecturii securității naționale în contextul războiului din Ucraina. Ce impact a avut această situație asupra activității ZEL Bălți? Desigur, activitatea ZEL Bălți în anul 2022 a fost afectată de situația din regiune, inclusiv a crizei geopolitice și a celei post-pandemice. După declanșarea războuilui în Ucraina era pus în pericol procesul de atragere a investițiilor. Existau temeri că unii investitori deja existenți în ZEL Bălți să se retragă, iar alți noi să nu vină. Am depus eforturi să-i convingem, asigurându-i că această situație este una temporară. Chiar dacă unii rezidenți au primit recomandări de la clienții lor să se retragă din Republica Moldova, până la urmă au decis să râmână. A fost un semnal bun, deoarece orice renunțare ar fi fost un exemplu negativ, care i-ar fi determinat și pe alții să facă același lucru. Or, datorită evoluțiilor ulterioare în contextul de securitate, dar și a eforturilor noastre s-au calmat puțin spiritele și totul a revenit la normalitate.După o pauză, au început să fie relansat procesul de atragere a investițiilor. Cei care la sfârșitul anului 2021 – începutul anul 2022 intenționau să vină în ZEL Bălți au făcut acest pas important. Astfel, în a doua parte a anului au fost realizate câteva investiții neașteptat de mari, în contextul descris. Sperăm că în anul 2023 să fie o evoluție mai evidentă pe acest segment al activității noastre.

în ce domenii sunt aceste investiții? În anul 2022 a fost posibilă atragerea a 3 noi investitori importanți. Ei și-au deschis afacerile în 3 subzone ale ZEL Bălți. Două din aceste companii au început deja producerea la Ștefan Vodă, Strășeni, iar cea de la Rezina este în proces de reconstrucție a imobilului procurat. Prima investiție este în domeniul procesării fructelor și legumelor. Compania elvețiană Schöni Finefood a deschis o fabrică la Ștefan Vodă, cu o capacitate de 50 de noi locuri de muncă, care deja funcționează. Suma acestui proiect al investitorului elvețian se estimează la 12 milioane de dolari. Or, proiectul ar putea fi extis și pe alte segmente, deoarece compania dispune și de un mare parc de mijloace de trasnport, care ar putea fi utilizate pentru transportarea fructelor și legumele colectate pentru procesare. O altă mare investiție a venit din Germania. Este vorba de Compania BauTex, care produce materiale de înaltă tehnologie. Investiția de 20 de milioane de dolari o face în orașul Strășeni, cu crearea a 200 de locuri noi de muncă. Este vorba de producerea țesăturilor și a componentelor din fibră de sticlă. Pentru o perioadă de timp, din cauza situației create, activitatea a fost latentă, dar în a doua jumătate a anului s-a revenit la turații maxime. Acum sunt agajate 120 de persoane, dar în timpul apropiat se va ajunge la 200, cum a fost stabilit inițial. Compania are sediul în Germania și deține deja o fabrică în Polonia. Grupul de companii produce peste 120 de milioane de m2 de țesături pe an și are o cifră de afaceri anuală de peste 75 de milioane de euro. BauTex intenționează să asigure vânzări anuale de peste 50 de milioane de euro la fabrica din Strășeni. După o perioadă de ezitări, de monitorizare a situației din Republica Moldova și din regiune, Compania daneză Tunetanken a decis să-și continue planul investițional pe care îl stopase. Produce componente din fibră de sticlă, butoaie din plastic, având o experiență de peste 50 de ani în domeniu și 6 fabrici de producere în Danemarca și Letonia. Primele 5 milioane de lei au fost investiite în procurarea unui imobil, fiind reconstruită și transformată în uzină, în subzona Rezina a ZEL Bălți. Este vorba de uzina Scan Plast, care va produice silozuri, rezervoare, produse industriale din fibră de sticlă. Conform planului de investiții, compania urmează să investească în următorii ani circa 50 mln dolari SUA în extinderea, utilarea și renovarea fabricii și să creeze circa 600 locuri de muncă înalt calificate.

Cifrele de afaceri ale rezidenților Zel Bălți cum a fost influențată de situația din regiune? Impactul negativ este unul evident. Cifrele de afaceri ale rezidenților au scăzut în prima jumătate a anului 2022 cu până la 15-20%, iar per total în anul 2022, cifrele de afaceri cu sunt 5-10% mai mici decât în anul precedent. Este necesar de precizat că mulți rezidenți ai ZEL Bălți sunt parte a lanțurilor valorice din domeniul automotive, din care fac parte și uzine din Rusia sau Ucraina. Din cauza războiului nu au putut fi livrate componentele necesare pentru întreg lanțul valoric din aceste uzine, mai ales în primele luni ale conflictului. În această situație, toți participanții la lanțurile valorice respective au fost nevoiți să reducă producerea sau să o sisteze complet până la reluarea sau înlocuirea livrărilor lipsă. Așa funcționează domeniul respectiv. În final, au scăzut cifrele de afaceri ale tuturor participanților la lanțurile valorice respective.

Redirecționarea produselor rezidenților Zel Bălți spre alte piețe a fost posibilă în această situație? Peste 90% din cifra de afaceri a rezidenților ZEL Bălți este constituită din vânzări ale unor companii din domeniul automotive, iar aceste produse nu pot fi redirecționate ușor spre alte piețe, deoarece sunt integrate în diverse lanțuri valorice. Pe acest segment contractele de distribuire sunt de durată, pot fi și pe un termen de 5-10 ani. Atunci când apare o ruptură în acest lanț, se întrerupe procesul de producere și comercializare pe întreg lanțul. Din motiv că multe uzine din Ucraina și-au sistat activitatea din cauza războiului și cele din Europa au fost nevoite să întrerupă procesul de asamblare. Fie până vor fi găsiți alți furnizori, fie până se va redresa situația. Este o industrie complexă și specifică. Unii rezidenți mai mici, care activează în alte domenii, și care nu depind atât de mult de furnizarea materiei prime sau a unor componente din zonele afectate de criza geopolitică sau cea pandemică pot identifica mai rapid noi piețe de desfaceri, dar ponderea lor în cifra de afaceri a ZEL Bălți este mică, deocamdată.