Rodica Țaca este originară din Moldova, orașul Strășeni, iar actualmente este stabilită peste hotare în Italia de peste 15 ani, împreună cu copii săi: Nicoleta de 24 de ani și David de 16 ani. A absolvit Universitatea Cooperatistă Comercială din Moldova, este specialist în merceologie, economie și marketing. Viața însă a dus-o pe alte căi, având probabil alte planuri pentru o persoană atât de pozitivă, plină de bunătate și o enormă experiență de viață. În 2013, Rodica a depus actele la Ambasada Italiei din Chișinău, iar peste un an a obținut Recunoașterea Profesională a titlului Universitar, pentru a putea activa în Republica Italiană. Experiența cea mai importantă, care i-a dat sens carierei sale, este cea de a activa în cadrul Curții de Assise din Pesaro pentru următorii ani în calitate de traducător de rusă și română în procese penale și înregistrări telefonice. În 2016 a revenit în Moldova din cauza unor probleme de sănătate ale copilului său, unde s-a ciocnit de problemele migrației și dificultățile ei. Tot în același an s-a alăturat Mișcării Femeilor Migrante din Moldova (MFMM), care are la bază promovarea drepturilor migranților și colaborarea cu organele de stat ale Moldovei, pentru a ajuta la schimbările situației cetățenilor în domeniile economice, sociale și juridice, ținând cont de necesitățile acestora. „Având experiența unui alt stil de viață peste hotare, unde statul are grijă de cetățenii săi, mi-am dorit să mă implic în diverse organizații pentru a reuși să schimb ceva pentru țara mea și pentru alți cetățeni-migranți. Astfel, am avut posibilitatea să cunosc diaspora moldovenească de pretutindeni, să cunosc persoane devotate țării, „eroi ai timpului nostru” – așa cum îi numesc eu, care, în pofida tuturor problemelor personale, găsesc timp și pentru a ajuta și a se dedica problemelor altora, punând la dispoziția tuturor profesionalismul lor în diverse domenii”, mărturisește Rodica.
Rodica Țaca, membră a MFMM: „Am participat la Conferința națională de Ziua Internațională a Migranților, unde s-a discutat despre problemele cetățenilor la reîntoarcere și reintegrare, reabilitarea copiilor migranților în școli, transferul pensiilor și stagiilor de muncă a migranților care revin în țară. Sunt teme actuale care, din păcate nu sunt prevăzute de către stat și definitiv planificate în Republica Moldova. La conferință au fost propuse diferite proiecte și strategii din patrea migranților de a ajuta Statul în rezolvarea acestora”. Facilitarea creării Mișcării Femeilor Migrante din Moldova (MFMM) este unul dintre rezultatele proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, Biroul Relații cu Diaspora și alți parteneri. „Propunem o colaborare cu autoritățile statului”, spune Rodica Țaca, membră a Mișcării Femeilor Migrante din Moldova. Ea vorbește și despre prioritățile grupului MFMM: transferabilitatea pensiilor și stagiilor de muncă a diasporei, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școli și altele. În calitate de membră a MFMM, Rodica Țata a prticipat la Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova și societatea civilă, unde conform conceptului anului 2016-17, au fost nouă grupuri tematice de dezbatere a subiectelor de interes comun, cum ar fi:
- accesibilitatea instituțiilor de stat pentru persoanele cu necesități speciale;
- recunoaștere studiilor și calificărilor obținute în afara țării de către femeile migrante;
- integrarea socială a copiilor femeilor migrante;
- schimbarea abordării față de concediul de îngrijire a copiilor pentru femeile din Republica Moldova;
- accesul femeilor la finanțare pentru dezvoltarea afacerilor;
- politici de facilitare a dezvoltării antreprenoriatului social.
Forumul public național „Parteneriat pentru o Moldovă Inclusivă și Prosperă: Femeia Contează” a fost organizat în trei ediții cu susținerea Agenției Națiunilor Unite pentru Femei în Moldova (UN Women). „Pe parcursul acestor experiențne, am avut onoarea să cunosc persoane unice, speciale, cu un bagaj extraordinar de viață, spirit de demnitate și patriotism. O comoară sufletească…”, mărturisește activista Rodica Țaca. „Emoții de neuitat…” „Sunt onorată că am participat la acest poiect social #Calendarul_Femeilor, de caritate 2019, Venitul căruia este donat in bineficiență! Am cunoscut o femeie extraordinară – Valentina Geamănă! O doamnă care de 12 ani realizează în Moldova proiecte sociale într-adevăr importante. Datorită capacităților personale și unei istorii de viață deloc simple, însă cu multă modestie, a reușit să aducă lumina și caldura în casa multor bătrâni, tineri și copii nevoiași, să aprindă speranța în sufletul multor femei victime ale violenței. O persoană demnă de toată încrederea! Vreau să-i transmit un sincer mulțumesc doamnei Valentina și pentru #Calendarul_Femeilor, în care au fost incluse un șir de istorii (inclusiv a mea) ale unor Femei din Moldova care au emigrat și nu au uitat de țara lor”.