Două Centre de Angajabilitate Francofone au fost deschise la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău și Academia de Studii Economice din Moldova cu susținerea Agenției Universitare a Francofoniei

Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova a inaugurat pe 31 ianuarie 2023 două Centre de angajabilitate francofone la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău și Academia de Studii Economice din Moldova (Centre d’Employabilité Francophone-CEF). Acest proiect face parte din Strategia Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) pentru perioada 2021-2025 și vizează angajabilitatea studenților și dezvoltarea antreprenoriatului. Actualmente, peste 40 de Centre de Angajabilitate Francofone au fost deschise peste tot în lume, unde AUF își are universități membre. Astfel, Centrele din Moldova vor face parte din această rețea internațională pentru un schimb de bune practici.
Ce este un Centru de Angajabilitate Francofon (CEF)? Un spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă oră, care își propune să fie un punct de întâlnire între studenți, profesori, angajatori, absolvenți și antreprenori, pentru a consolida capacitatea de angajare și integrare profesională a tinerilor. În procesul de formare profesională a tinerilor se va ține cont de cei patru poli de activitate ai unui CEF: consiliere, informare și tutorat de angajabilitate; formare complementară în competențe transversale; certificări profesionale; preincubarea antreprenorială. Studenții de la diferite facultăți vor beneficia de o bună consolidare a competențelor, de un schimb variat de bune practici cu profesioniști și alte activități dedicate angajabilității și antreprenoriatului. La deschiderea celor două centre au fost prezenți delegați ai Agenției Universitare a Francofoniei, rectori, prorectori, decani, reprezentanți ai diferitor instituții de învățământ universitar și preuniversitar, parteneri , reprezentanți ai mediului de afaceri, delegați ai Ambasadei Franței în Republica Moldova și ai Alianței Franceze din Moldova, alumni și studenți.