Recolta globală a semințelor de floarea – soarelui în sezonul 2024-2025
Pe baza ultimei evaluări din iulie realizată de USDA, sezonul 2024/25 aduce câteva schimbări în piața globală a semințelor de floarea-soarelui. Aceste schimbări influențează atât producția, cât și consumul, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra prețurilor în noul sezon. Producția globală de semințe de floarea-soarelui este estimată la 54,8 milioane de tone, în scădere cu 0,6 milioane de tone față de sezonul precedent. Această scădere este influențată de reducerea producției în regiunea Bazinului Mării Negre- în Ucraina, producția va scădea cu 0,2 milioane de tone, ajungând la 14,5 milioane de tone. De asemenea, producția în Rusia va înregistra o scădere de 3%, ajungând la 16,5 milioane de tone. În alte regiuni, situația variază. În Turcia, producția rămâne constantă la 1,6 milioane de tone. Consumul global de semințe de floarea-soarelui este estimat la 54,9 milioane de tone, în scădere cu 0,6 milioane de tone față de sezonul anterior. Procesarea globală va scădea și ea, cu 0,57 milioane de tone, ajungând la 50,8 milioane de tone. Stocurile finale globale de semințe de floarea-soarelui, care sunt estimate la 2,6 milioane de tone, sau o creștere de 0,1 milioane de tone. Scăderea producției globale, combinată cu o reducere a consumului și procesării, determină ca în noul sezon să se înregistreze o creștere a prețurilor la semințele de floarea-soarelui. Creșterea stocurilor finale sugerează că piața va avea suficiente rezerve pentru a face față cererii.
Exporturile semințelor de floarea – soarelui din R. Moldova
În anul 2023 și prima jumatătate a anului 2024 prețul mediu de export pentru floarea-soarelui a fost unul stabil, menținându-se la valoarea 8,10- 8,12 lei/kg. Diferența principală între aceste două perioade ține de cantitățile de floarea-soarelui exportate – în prima jumătate a anului 2024 s-a exportat mai mult cu 4,5% ca pe parcursul întregului an 2023 – 314 mii tone în ianuarie – iunie 2024 și 300 mii tone în anul 2023. Activarea exportului de floarea-soarelui în formă brută în 2024 este cauza de bază pentru care la sfărșitul sezonului actual stocurile s-au epuizat, iar fabricile de procesare a materiei prime staționau. Dacă e să analizăm exporturile acestei culture oleaginoase sub formă brută și prelucrată în ulei (utilizând coeficientul de ieșire), atunci în sezonul 2023/2024 o cantitate de 930,5 mii tone floarea-soarelui a părăsit țara. Este mai mult ca în sezonul precedent cu 13,3%, dar aparent cu 2,5% mai puțin comparativ cu sezonul 2021/2022. Totuși, în perioada 2021/2022 erau atinse recorduri la roadă, iar recolta de atunci de floarea soarelui era cu 30% mai mare ca în sezonul curent. În această ordine de idei, volumele de floarea- soarelui exporate în perioada 2023/2024 au fost relativ mari pentru capacitățile recoltei și necesarul de procesare al țării. Spre exemplu, recordul de export din anul curent, a fost atins în luna aprilie – 72,9 mii tone. În luna iunie la fel s-a exportat volum destul de semnificativ- 45,7 mii tone. Destinațiile de export au rămas tradiționale- România este destinația nr. 1 cu 183,3 mii tone exportate, sau 58,4% din total, în perioada ianuarie- iunie 2024. Turcia, care până în 2021 era importatorul de bază pentru semințele de floarea-soarelui moldovenești, acum este pe locul 2, cu 51,2 mii tone. Totuși, comparativ cu întreg anul 2023, doar în primul semestru 2024, volumele Turciei au crescut de practic 2 ori. Apoi, urmează Bulgaria, Elveția, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Olanda, Marea Britanie, etc. Ce ține de prețurile medii de export, în 2024, pentru cumpărătorii din România valoarea este de 7, 7 lei/kg, pentru Turcia- 8,3 lei/kg.
Importurile semințelor de floarea- soarelui în R. Moldova
Republica Moldova este o țară tradițional net exportatoare de semințe de floarea- soarelui. Astfel, în sezonul 2023/2024 (iulie 2023- iunie 2024), exporturile au totalizat 504,5 mii tone, ce este de 48 ori mai mult comparativ cu importurile de 10,5 mii tone. Privite pe luni aparte în cadrul sezonului, importuri mai mari de câte 2,5-2,8 mii tone lunar au fost efectuate în perioada august- octombrie 2023. În acea perioadă operatorul de bază al acelor importuri era uzina “FLOAREA SOARELUI” SA, care în total a importat 7,8 mii tone de floarea- soarelui din Ucraina. Luând în considerare capacitate de procesare a uzinei de 36 mii tone lunar, cantitaea dată a ajuns pentru funcționarea uzinei timp de o săptămână. În cazul celorlalte importuri de semințe, aceasta era sub formă de material semincier, sau soiuri speciale utilizate pentru patiserie sau fabricare de produse din segmentul snack-food. Cu toate că licențierea importului de semințe de floarea-soarelui a fost aprobată, în perioada ianuarie-iunie 2024 nici un agent economic procesator nu a efectuat importuri. Ce ține de origine, importurile de floarea soarelui din soiurile obișnuite au fost venite din Ucraina în cantitate de 7,9 mii tone, la preț mediu 6,6 lei/kg. Cum a fost menționat anterior, un volum de 7,8 mii tone era preluat de “FLOAREA SOARELUI” SA în perioada august- octombrie 2023. Restul 100 tone a venit sub formă de material semincier. Alte origini de import vizează soiurile care nu se cultivă în R. Moldova. Printre acestea se numeră Turcia (726 tone, la 122 lei/kg), Kazahstan (295 tone la 49 lei/kg), Uzbekistan, Rusia, etc.
Importurile uleiului de floarea- soarelui în R. Moldova
Republica Moldova este cunoscută pentru producția sa semnificativă de ulei de floarea-soarelui, exportând acest produs în cantități mult mai considerabile comparativ cu importurile. Spre exemplu, în sezonul 2023/2024 au fost exportate 191,7 mii tone ulei de floarea-soarelui, iar volumul importurilor a fost de 31 ori mai mic- 6,2 mii tone. Această discrepanță reflectă capacitatea țării de a produce și a exporta ulei de floarea- soarelui de calitate, dar și prezența unor cerințe specifice ale pieței interne, care sunt satisfăcute prin importuri. Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova sunt predominant realizate pe cale logistică maritimă. În general, fiecare transport maritim implică încărcarea a unui volum de până la 5-8 mii tone de ulei în vrac, asigurând astfel eficiență și costuri mai reduse pe unitatea de produs. Această metodă permite exportatorilor moldoveni să trimită cantități mari de ulei către piețele internaționale, contribuind semnificativ la balanța comercială a țării. Pe de altă parte, importurile de ulei de floarea-soarelui în Republica Moldova sunt operate în principal prin intermediul transportului terestru. Aceste importuri sunt efectuate în cantități mai mici, de obicei între 20 și 25 tone, și sub formă îmbuteliată. Lunar, se importă circa 200-600 tone de ulei. Originea predominantă al uleiului importat este Ucraina. Prentre companii care importă ulei de această origine se numără- SRL “COLVAS” (importator nr. 1 în acest sezon), urmată de “MOLDRETAIL GROUP” SRL, SRL”SHERIFF”, etc. O altă origine este Rusia. Furnizorii ruși sunt contractați de SRL”SHERIFF” și “DINOVA” S.R.L.
Exporturile de floarea-soarelui și a produselor din prelucrarea acesteia
În sezonul agricol 2023/2024 au fost exportate 504,5 mii tone de floarea-soarelui sub formă de materie primă- mai mult de 2 ori comparativ cu sezonul precedent. Ce ține de produsele prelucrate, cantitatea uleiului exportat a totalizat 191,7 mii tone, mai puțin cu 17% comparativ cu sezonul trecut. Volumul șrot la fel s-a redus cu 13%. Economia Republicii Moldova beneficiază semnificativ mai mult din exportul produselor prelucrate, cu valoare adăugată mai mare, comparativ cu exporturile de materii prime brute. Într-o piață liberă, exportatorii de floarea-soarelui nu pot fi limitați în vânzarea produselor lor doar către procesatorii interni, ceea ce creează o dinamică complexă în lanțul de aprovizionare. În situațiile în care procesatorii se confruntă cu lipsa stocurilor de materie primă, provocând staționarea fabricilor, este esențial ca aceștia să aibă acces la stocuri alternative. Accesul la surse alternative de materii prime va asigura continuitatea producției și poate preveni întreruperile economice, susținând astfel stabilitatea și creșterea economică prin menținerea fluxurilor de export de produse cu valoare adăugată ridicată.