REPUBLICA MOLDOVA VA DEȚINE PREȘEDINȚIA COMITETULUI DE MINIȘTRI AL CONSILIULUI EUROPEI
Pe data de 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În această perioadă de timp au avut loc mai multe evenimente importante. Unul ar fi deținerea de către țara noastră a primei președinții a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în anul 2003. În perioada noiembrie 2025 – mai 2026, Republica Moldova va deține pentru a doua oară acest mandat, a declarat la Radio Moldova Reprezentanta Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Ambasadoarea Daniela CUJBĂ.
Doamnă ambasadoare, Republica Moldova cât de frecvent este prezentă pe agenda Consiliului Europei și mă refer, în primul rând, la Adunarea Parlamentară a acestui for paneuropean? Prezența țării noastre pe agenda Consiliului Europei este una diversă, diferită ca format. Uneori este foarte vizibilă, impliciti la sesiunile plenare ale APCE, la care sunt discutate și adoptate rezoluții privind Republica Moldova în contextul procesului de monitorizare. Cea mai recentă Rezoluție a fost în ianuarie 2023, când plenul Adunării Parlamentare a dezbătut și a adoptat un document referitor la progresul țării noastre în realizarea tuturor angajamentelor care au fost asumate atunci când a devenit membră a Consiliului Europei. Desigur, suntem vizibili și atunci când pe agenda include vizite ale înalților demnitari din Republica Moldova. De exemplu, la sesiunea parlamentară din luna aprilie a fost prezent ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a avut și un discurs în plenul APCE. Suntem de agendă și atunci când reprezentanții Consiliului Europei vizitează Republica Moldova, așa cum a fost vizita Secretarului general adjunct, dar și cele ale reprezentanților altor structuri ale Consiliului Europei, cum ar fi ai Congresului Puterilor Locale și Regionale sau atunci când miniștri, prim-miniștri, președinții de țară au discuții la nivel înalt. Mai suntem pe agenda Consiliului Europei și atunci când, în cadrul comitetelor de monitorizare, se discută rapoartele privind progresul în implementarea de către țara noastră a recomandărilor în contextul unor convenții. Mă refer aici la GRECO, care examinează progresele în combaterea corupției sau la modul în care Republica Moldova implementează standardele Consiliului Europei în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor sau atunci când discutăm despre progresele Republicii Moldova în cadrul comitetelor părți ale diferitor convenții. Mai suntem pe agenda Consiliului Europei și atunci când Republica Moldova devine parte a unor importante convenții. Desigur, toate convențiile sunt importante, toate vin cu anumite standarte și recomandări, dar, printre acestea, avem convenții foarte importante, cum ar fi Convenția de la Istanbul. Aceasta vizează promovarea celor mai înalte standarde în vederea eliminării violenței în familie și asigurarea drepturilor femeilor și fetelor.
Pe data de 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. Care au fost trei evenimente de reper în această perioadă de timp? Acest top ar putea fi constituit, atât din evenimente, cât și din procese. Desigur, un eveniment important a fost prima președinție a Comitetului de Miniștri, pe care Republica Moldova a deținut-o în anul 2003. Pe locul al doilea loc, aș putea să plasez progresele pe care le-am obținut în realizarea Recomandărilor Consiliului Europei și în asigurarea unui stat democratic, a unui stat de drept care respectă și promovează libertățile și drepturile fundamentale. Pe locul al treilea loc ar fi, cel mai probabil, ar fi mecanismul de cooperare pe care îl avem cu Consiliul Europei. Or, după cum cunoașteți, Republica Moldova este una dintre țările care beneficiază de Planurile de Acțiuni ale Consiliului Europei, care constituie o platformă prin care se maximizează și se multiplică cooperarea noastră cu Consiliul Europei. Astfel, suntem asistați în procesul de preluare a celor mai bune practici și expertize. Totodată, contribuim la acumularea expertizei și experienței globale și colective a Consiliului Europei în ceea ce privește aceste standarde. Bineînțeles, în acest context nu aș putea să nu menționez faptul că, anul viitor vom marca 30 de ani de la aderarea țării noastre la Consiliul Europei. Aniversarea va coincide cu preluarea de către Republica Moldova, pentru a doua oară, a președinției Comitetului de Ministru al Consiliului Europei, pe care o va deține din noiembrie 2025 până în mai 2026. Această președinție, indiscutabil, va oferi ocazia creșterii vizibilității Republicii Moldova, atât pe plan european cât și international, dar și, bineînțeles, va contribui la sporirea profilului Consiliului Europei în Republica Moldova în rândul cetățenilor, fiind promovate toate acțiunile planificate. Ei vor afla despre prioritățile Republicii Moldova pe parcursul acestui mandat și vor avea posibilitatea să urmărească prin intermediul presei toate evenimentele pe care le vom organiza în cadrul exercitării acestui mandat.
Președinția unui for international, în cazul de față la Consiliul Europei, stabilește niște priorități. Care este procedura de identificare a acestora, sunt discutate și coordonate cu Consilul Europei sau țara care detine președinția stabilește aceste priorități? Este o prerogativă a țarii care detine președinția. Stabilirea acestor priorități derivă, de regulă, din prioritățele țării. Totodată, aceste priorități țin cont și de actualitatea la momentul în care țara detine președinția și de evoluțiile proceselor care au fost lansate sau care urmează a fi lansate în perioada deținerii mandatului. Aceste priorități devin parte a programului președinției și vor fi comunicate în primele zile ale preluării președinției la Consiliul Europei.