Almat AIDARBEKOV, Ambasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova RELAȚIILE KAZAHO-MOLDAVE, DINAMICĂ POZITIVĂ

Domnule Ambasador, ce evenimente importante au avut loc în contextul cooperării bilaterale între țările noastre în timpul mandatului Dumneavoastră la Chișinău, început în anul 2022?  În pofida situației geopolitice actuale și a instabilității din economia globală, a fost posibilă nu numai menținerea, ci și creșterea dinamicii dezvoltării relațiilor bilaterale. A avut loc o întâlnire între președinții Kazahstanului și Republicii Moldova, Kassym-Jomart Tokayev și Maia Sandu, în cadrul Adunării Generale a ONU în septembrie 2022 la New York. Ca urmare a acordurilor la nivel înalt, în octombrie 2022, a avut o vizită în Kazahstan a unei delegații comerciale a Republicii Moldova condusă de Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean. Întâlnirile mele cu oficialii moldoveni au loc în mod regulat, la care discutăm despre cooperarea noastră bilaterală și oportunitățile care ar trebui valorificate. În vederea stabilirii legăturilor de afaceri, au fost organizate mai multe vizite de documentare în Kazahstan. În luna martie a anului 2023 o delegație a companiei ,,Ampelos-Plus” a negociat mai multe aspecte de colaborare cu firma kazaha ,,Silk Alley Winery”. Administratorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu, a efectuat o vizită în luna aprilie în mai multe orașe din Kazahstan, unde a avut întrevederi cu responsabili ai diferitor sectoare. Iar în luna mai la Almaty s-a aflat șeful companiei „DAAC Hermes” Vasile Chirtoca. În luna iunie anul 2023 a avut loc primul Forum de afaceri „Kazahstan-Moldova: noi oportunități”, la care au fost prezenți Viceprim-ministrul, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republcii Moldova, Vladimir Bolea, și Ministrul Agriculturii din Kazahstan, Erbol Karashukeev, precum și peste 100 de reprezentanți ai cercurilor de afaceri din cele două țări. Iar la 26 octombrie la Chișinău a avut loc un concert al grupului etno-folcloric kazah “Turan” – unul dintre evenimentele majore din istoria relațiilor bilaterale în sfera culturală. Ambasada noastră a participat la Târgul de Caritate organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova. În același context al cooperării bilaterale constatăm munca fructuoasă a companiei kazahe „Rompetrol”, o altă companie privată „Temirzhol Zhondeu” care contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, implicata in modernizarea căii ferate pe tronsonul Tighina-Basarabeasca – Giurgiulesti; precum și compania moldovenească „JLC”, care activează în Republica Kazahstan și intenționează să-și extindă activitățile în regiune. 

Ambasada Republicii Kazahstan la Chișinău a organizat la finele anului 2023 masa rotundă, ,,Reformele în Kazahstan – oportunități și perspective de dezvoltare a cooperării kazaho-moldave”. Ce realizări au fost cele mai importante, la care s-a făcut referire la acest eveniment? De la alegerea sa ca președinte al Kazahstanului, domnul Tokayev a început realizează în mod consecvent modernizarea politică etapizată a țării, proclamând conceptul de ,,Stat Ascultător”. Aceasta implică un răspuns prompt și eficient la toate solicitările constructive din partea cetățenilor; constituirea unui dialog constant între guvern și societate pentru a construi un stat armonios. În cadrul acestui concept, primii pași au vizat “repornirea” aparatului guvernamental, creșterea încrederii în stat și eficiența administrației publice. Pe baza site-ului prezidenţial a fost deschisă o sală virtuală de primire pentru şeful statului. A fost creată o unitate specială în structura Administrației Prezidențiale care să lucreze cu apelurile populației; managerii de la toate nivelurile au pagini pe rețelele sociale pentru a facilita comunicarea cu cetățenii. Totodată, a fost stabilită responsabilitatea personală a șefilor agențiilor guvernamentale pentru corupția subordonaților acestora. Și-a început activitatea și Consiliul Național al Încrederii Publice, care include politicieni cunoscuți, persoane publice, economiști și intelectuali. Activitatea Consiliului Național se desfășoară în direcții politice, sociale și economice, iar cele mai actuale şi stringente probleme referitoare la dezvoltarea statului sunt trecute pe ordinea de zi. Procedura de aprobare a desfășurării adunărilor și mitingurilor pașnice a fost schimbată – de la permisiune la ordinul de notificare. Un eveniment marcant care a deschis o nouă etapă în dezvoltarea societății kazahe a fost reforma Constituțională din 2022, inițiată de președintele Tokayev. Ca urmare a Referendumului național desfășurat în iunie anul 2022 privind modificările la Legea fundamentală a țării: tranziția finală de la modelul super-prezidențial la o republică prezidențială a fost asigurată în cadrul formulei președinte puternic – parlament influent – guvern responsabil”. Totodată, a fost introdus un sistem mixt (majoritate proporțională) pentru alegerea deputaților în camera inferioară a parlamentului. Astfel, 70% dintre deputați sunt aleși conform unui sistem proporțional, adică conform listelor de partid, celelalte 30% – în circumscripții cu mandat unic. Ca parte a implementării reformei constituționale, au fost luate măsuri suplimentare pentru dezvoltarea unui sistem multipartid și a competiției politice. Astfel, pragul de înregistrare a partidelor politice a fost redus de la 20 la 5 mii de membri; pragul pentru partidele care intră în Parlament a fost coborât de la 7% la 5%; este stabilită legal o cotă de 30 la sută pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor de deputat. 

Care sunt perspectivele pe termen scurt și mediu pentru Kazahstan, având în vedere situația dificilă la nivel global? În septembrie anul 2023, Kassym-Jomart Tokayev a rostit un discurs pentru poporul kazah ,,Cursul economic al unui Kazahstan echitabil”, în care a subliniat aspectele cheie ale noului curs economic al ţării. Scopul principal al noilor reforme economice este de a asigura o creștere economică stabilă de 6-7%, cu scopul de a dubla economia națională la 450 de miliarde de dolari până în 2029. Principiile definitorii ale noului curs economic al țării vor fi corectitudinea, incluziunea și pragmatismul. Cea mai importantă sarcină va fi formarea unei baze industriale puternice pentru țară și asigurarea autosuficienței economice. Accentul principal ar trebui să fie pus pe dezvoltarea accelerată a sectorului de producție. De exemplu, în primele 10 luni ale anului 2023, economia Kazahstanului a crescut cu aproape 5%. Volumul investițiilor este în creștere. Astfel, în 2022, afluxul de investiții străine directe s-a ridicat la 28 de miliarde de dolari, o creștere de 17%, iar Guvernul intenționează să atragă investiții în valoare de cel puțin 24 de miliarde de dolari. În ultimii zece ani, în Kazahstan s-au investit circa 250 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte din această sumă provine din țările Uniunii Europene. Al doilea cel mai mare investitor sunt SUA și al treilea este Elveția. Președintele țării și-a stabilit obiectivul de a atrage cel puțin 150 de miliarde de dolari în investiții până în 2029. Dinamica încrezătoare se observă în comerțul exterior – o creștere de 2,4% – 102 miliarde USD. Aproximativ 40% din totalul comerțului are loc cu țările Uniunii Europene, urmate de China, apoi Rusia. Se observă că Kazahstanul are o balanță comercială pozitivă. În 2022, comerțul exterior s-a ridicat la 134 de miliarde de dolari, din care 86 de miliarde au fost exporturi. Sunt încrezător că Kazahstanul va putea nu numai să mențină, ci și să crească dinamica dezvoltării economice în următorii ani. 

Cum s-a schimbat imaginea externă a Kazahstanului în timpul președinției lui Kassym – Jomart Tokayev? După cum știți, Kassym-Jomart Tokayev este, de asemenea, un diplomat profesionist și experimentat. Timp de mulți ani a condus, serviciul de politică externă al țării, Guvernul și Parlamentul, precum și biroul ONU de la Geneva. La preluarea mandatului, el a continuat cursul de politică externă al Kazahstanului, care se bazează pe multivectorism, pragmatism și proactivitate. Aceasta înseamnă dezvoltarea unor relații prietenoase, egale și reciproc avantajoase cu toate statele și organizațiile internaționale de interes practic pentru Kazahstan. Datorită acestei politici externe, astăzi Kazahstanul continuă să fie considerat de comunitatea mondială un stat iubitor de pace și deschis, un partener de încredere și consecvent și un membru responsabil al comunității mondiale. Această strategie și-a dovedit eficacitatea incluisv în vremurile de astăzi cu multe provocări. Partenerii noștri străini apreciază în mod deosebit angajamentul neclintit al Kazahstanului față de supremația dreptului internațional și a Cartei ONU, principiile justiției în relațiile internaționale, neamestecul în afacerile interne, respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor.