Chișinău, 16 iunie 2022 | Rodica Eremciuc, studentă-doctorand la Universitatea de Medicină Farmacie ” Nicolae Testemițanu ” a fost desemnată câștigătoarea celei de-a treia ediții naționale a concursului  „Teza mea în 180 de secunde” în Republica Moldova. Finala competiției s-a desfășurat pe 15 iunie a.c. în incinta Centrului MEDIACOR și a fost organizată de Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) în Republica Moldova și Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și întreprinderea Orange. Nouă candidați, proveniți din 4 universități din țară au intrat în competiție convingând membrii juriului și publicul larg despre talentul de orator și abilitatea de popularizare a științei. Având la dispoziție doar trei minute și un singur diapozitiv, candidații au prezentat subiectele lor de cercetare. De la filologie la științele medicale, de la securitatea nutrițională la design, temele prezentate au fost foarte diverse.

Juriul, format din 5 membri, reprezentanți ai comunității științifice francofone, a apreciat talentul de orator al candidaților și capacitatea de vulgarizare a științei. Personalitățile notorii care au făcut parte din juriu au fost: Doamna Valentina Chicu, Consiliera Președintei Republicii Moldova pentru educație și cercetare; Domnul Andrei Chiciuc, Președintele ANACEC. Doamna Adriana Cazacu-Tigaie, Secretar de Stat la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Doamna Caroline Tissot, Directoarea Biroului Elvețian de cooperare în Republica Moldova; Domnul Victor Juc, Directorul Institutului de cercetări juridice și politice al Academiei de Științe din Moldova. 

Prin votul juriului au fost desemnați câștigătorii ediției din acest an: Premiul 1: Rodica Eremciuc – studentă-doctorand la Departamentul Pediatrie, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Premiul 2: Anna Rusnac, studentă-doctorand în chimie, Universitatea de Stat din Moldova. Premiul 3: Stela Vudu, studentă-doctorand la Departamentul Endocrinologie, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” 

Fiind destinată publicului larg, competiția s-a desfășurat cu ușile deschise și a adunat rectori, prorectori, decani, responsabili ai filierelor francofone, profesori universitari și studenți din universităților membre AUF din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai societății civile. Publicul prezent la eveniment a avut oportunitatea să-și voteze candidatul favorit. Dinu Turcanu, Prorector al Universității Tehnice a Moldovei a reușit să captiveze admirația spectatorilor și să obțină premiul publicului. Implicarea AUF în această competiție internațională reafirmă sprijinul său pentru tinerii cercetători francofoni și pentru acțiunile de popularizare a științei în limba franceză. Câștigătorii finalelor naționale vor intra în competiție pentru finala internațională organizată de ACFAS pe 6 octombrie 2022, la Montreal (Canada), unde se vor întâlni cu finaliștii din Belgia, Canada, Franța, Maroc, Elveția, Irlanda și Consorțiul Europa Centrală. 

Despre AUF: Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume, care regrupează 1007 instituții membre din 119 țări. AUF intervine în numeroase domenii precum formare, cercetare, gestiune universitară, antreprenoriat și inserție profesională a tinerilor, dezvoltare durabilă. În regiunea Europa centrală și orientală AUF regrupează 145 instituții membre din 23 țări, dintre care 8 universități și 2 institute de cercetare din Republica Moldova.