Larisa MICULEȚ, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Irlanda
REPUBLICA MOLDOVA ESTE PREZENTĂ MEREU PE AGENDA POLITICĂ A IRLANDEI
Doamnă Ambasadoare, care au fost cele mai importante evenimente în contextul cooperării bilaterale moldo-irlandeze pe parcursul celor patru ani de mandat la Dublin? În anul 2024 am marcat 25 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Irlanda. O perioadă îndelungată relațiile bilaterale au fost episodice și puțin vizibile, iar dialogul politic a fost susținut preponderent la nivel de ministere de externe, fiind organizate periodic întrevederi între miniștrii de externe ai ambelor state în marja unor evenimente precum ministeriala OSCE, Adunarea Generală a ONU, reuniunile UE, etc. Republica Moldova pe data de 30 iulie anul 2019 a inaugurat Ambasada sa în Irlanda, misiune care mi-a revenit mie. O dată cu prezența noastră diplomatică la Dublin, situația s-a schimbat radical. Republica Moldova este prezentă mereu pe agenda politică a Irlandei, este vizată în diverse discuții în Parlamentul și Guvernul de la Dublin, ministere, agenții, mass-media, etc. Relațiile bilaterale pe parcursul mandatului meu, în calitate de primul ambasador rezident la Dublin, pot afirma cu certitudine, au fost extinse şi aprofundate absolut pe toate dimensiunile – politică, economică, culturală, interumană, etc. Astăzi constatăm un nivel foarte bun al cooperării dintre cele două state în plan bilateral și multilateral, care este în continuă dezvoltare, pe baza valorilor și intereselor pe care ambele state le împărtășesc. Notăm că, Irlanda a devenit cel mai vocal susținător al aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova, optând constant pentru extinderea UE. Oficialii irlandezi au încurajat eforturile Guvernului de la Chișinău în promovarea reformelor democratice și au asigurat de susținerea plenară a acestor activități atât în context bilateral, cât și în cadrul UE. Totodată, remarcăm că Republica Moldova și Irlanda au o cooperare activă și la nivelul organizațiilor internaționale, în special sprijinind reciproc candidaturile înaintate în foruri globale, precum şi optând pentru promovarea valorilor comune pe plan mondial.
Deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Dublin denotă interesul țării noastre în intensificarea dialogului cu Irlanda. Ce acțiuni s-au întreprins în acest sens? Absolut corect, decizia autorităților moldovenești de a deschide Ambasada într-un stat membru al UE, Irlanda, arată interesul semnificativ pentru avansarea legăturilor bilaterale între cele două state. În primul rând, a avut loc ascensiunea foarte vizibilă a dialogului politic între liderii statelor noastre. Prin urmare, au fost organizate vizite la nivel înalt a oficialilor din Republica Moldova în Irlanda, unele pentru prima dată, inclusiv a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a Președintelui Parlamentului, Igor Grosu și a Ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Totodată, au avut loc vizite ale demnitarilor de rang înalt irlandezi în Republica Moldova, inclusiv a Prim-ministrului și a Ministrului de externe. Aceste vizite au avut pe agendă discuții detaliate a subiectelor de interes comun, dar și de interes prioritar pentru fiecare stat. Oficialii de la Chișinău şi Dublin au discutat despere accelerarea negocierilor a mai multor acorduri, precum protecția socială, conversiunea permiselor de conducere şi a diplomelor de studii, promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, eliminarea regimului de vize. Au fost ridicate, ca prim pas, vizele pentru cetățenii moldoveni deținători ai pașapoartelor diplomatice. S-a discutat la concret și cu managerii companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair. Totodată, au loc numeroase contacte la nivel guvernamental și parlamentar pe o gamă largă de subiecte. Urmare a mesajelor consecvente promovate și de către subsemnată, partea irlandeză a anunțat deschiderea în anul 2025 a Ambasadei sale în Republica Moldova. Aceasta va contribui și mai mult la amplificarea cooperării bilaterale. De asemenea, a fost fortificată și cooperarea interparlamentară moldo-irlandeză, prin instituirea grupurilor de prietenie, organizarea vizitelor bilaterale ale deputaţilor, inclusiv a președinților ambelor legislative. În calitatea mea de Ambasadoare, am promovat consecvent obiectivele strategice de integrare europeană a țării noastre în legislativul irlandez, în special participând la patru ședințe ale comisiilor Parlamentului irlandez. Respectiv, am obținut un sprijin mare a parcursului european al țării noastre din partea autorităților irlandeze și oferirea în perioada 2022-2024 a asistenței financiare de aproximativ 9 milioane de euro.
Dar cum ați explica interesul Irlandei pentru țară noastră în vederea extinderii cooperării bilaterale? Remarcăm că, Irlanda în perioada de referință a manifestat o deschidere clară față de Republica Moldova și este ţara care exprimă o susținere constantă pentru parcursul european al Moldovei. În anul 2019, când am deschis Ambasada, potrivit mai multor diplomați acreditați la Dublin, în special ai celor din Europa de Est, anterior autoritățile irlandeze erau mai puțin interesate de regiunea Europei de Est, alte regiuni. Politicienii irlandezi erau concentrati pe chestiunile interne, relația cu UE, Marea Britanie, SUA. De aceea, obiectivele ambasadelor erau atinse cu mare efort. Ulterior însă, în contextul Acordului Brexit, interesul politic față de regiunea Europei Centrale și de Est a crescut, ceea ce oferă o șansă bună și Republicii Moldova de a se regăsi mai profund în sferele de interese ale Irlandei. Numărul în creștere al diasporei moldovenești în Irlanda, mai mulți dintre ei fiind deja cetățeni irlandezi cu drept de vot, este o altă premiză pozitivă în sporirea interesului politicienilor irlandezi față de dialogul cu Republica Moldova. Liderii politici irlandezi chiar accentuează că doresc să cunoască țara de origine a comunității moldovenești din Irlanda. Mai menționăm și solidaritatea între statele nu mari ca teritoriu, precum și imaginea pozitivă pe care a creat-o comunitatea de moldoveni din această tară, empatia pentru un popor care este la hotar cu un stat aflat în război și care a găzduit un număr enorm de refugiați. Impresiile pozitive despre cultura şi tradițiile poporului nostru pe care le-au sesizat demnitarii irlandezi vizitând Republica Moldova, toate împreună, sporesc interesul irlandezilor față de noi. Aceasta și din motiv că ei își doresc prieteni pe toate continentele.
Cooperarea comercială și investițiile sunt un reper al mandatului oricărui ambasador. Ce oportunități există pentru Republica Moldova și Irlanda în aceste domenii cheie ale cooperării bilaterale? Promovarea intereselor economice ale ţării noastre în Irlanda, în special atragerea investiţiilor, promovarea exporturilor, preluarea experienţei irlandeze în diverse domenii, precum și menținerea contactelor interguvernamentale în promovarea dialogului bilateral întotdeauna a fost un obiectiv prioritar al Ambasadei. Pornind de la premisa că există un potențial enorm nevalorificat, au fost depuse eforturi consistente pentru amplificarea relaţiilor comercial-economice între Republica Moldova şi Irlanda. Aceste subiecte au fost abordate cu regularitate la toate întrevederile cu oficialii irlandezi de rang înalt, inclusiv în iulie curent, când Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu Ministrul irlandez al Comerțului. În prezent, sunt în proces de lucru mai multe acorduri bilaterale, care ar asigura o bază juridică solidă pentru consolidarea cooperării în acest domeniu. Am expus mereu disponibilitatea noastră de a primi oameni de afaceri irlandezi în Republica Moldova, pentru a se familiariza cu oportunitățile investiționale în diferite domenii profitabile. Totodată, chiar dacă se atestă, mai ales în ultimii ani, o dinamică în cooperarea economică, și companiile cu investiții irlandeze operează cu succes în țara noastră, există loc pentru mai multe realizări în comun. Actualmente, spre regret, conform datelor statistice, volumul schimburilor comerciale bilaterale între Republica Moldova și Irlanda rămâne a fi în favoarea Irlandei. Oricum, există interes manifestat de cele două părți pentru creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor, fiind întreprinși pași concreți în acest sens. Printre activitățile realizate de Ambasadă, aș menționa, în primul rând, organizarea în premieră, doi ani consecutiv, a Vernisajului vinului moldovenesc în Irlanda, care s-a soldat cu încheierea unor tranzacții și promovarea pe scară largă a producției vinicole autohtone. Într-un șir de vizite de studiu, reprezentanții Agenției pentru investiții, alți oficiali din domeniu de la Chișinău s-au familiarizat cu experiența irlandeză în atragerea investițiilor, promovarea comercial-economică şi implicarea diasporei în acest proces. Au avut loc și alte activități în acest sens, dar sunt mult mai multe de realizat în perioada următoare.
Republica Moldova ce ar putea învăța/prelua de la Irlanda. Și cum aceasta ar putea să ne sprijine? Irlanda a devenit membră a Uniunii Europene 50 de ani în urmă. Potrivit irlandezilor, aderarea la UE a fost, fără îndoială, cel mai important pas pe care l-a făcut țara ca națiune independentă. Aproape fiecare aspect al vieții irlandeze s-a îmbunătățit. Aderarea Irlandei la Uniunea Europeană a facilitat transformarea acesteia dintr-o economie dependentă de agricultură într-o economie diversă și mai deschisă. Experiența Irlandei în promovarea reformelor țării după aderarea la UE, împreună cu angajamentul ferm al irlandezilor față de valorile și obiectivele UE, este cel mai încurajator exemplu pentru noi. Cred că, am putea să preluăm încrederea irlandezilor în beneficiile integrării europene, care este cea mai înaltă din Uniunea Europeană. Irlandezii au simțit cu adevărat la nivel de țară, localitățile unde locuiesc, companii, dar și personal schimbările care au survenit ca urmare a deținerii statutului de membru al UE. Ei au văzut rezultatele reale ale reformelor implementate, fiind asimilate corect resursele, oportunitățile financiare oferite de Uniunea Europeană. Irlandezii sunt foarte creativi și inventivi în domeniul economic, au modelat o societate democratică cu zero toleranță față de corupție, dar și o guvernare responsabilă. Totodată, au implementat alte valori fundamentale europene și asta este chezășia succesului țării și un exemplu bun de urmat pentru noi. Autoritățile irlandeze sunt deschise să ne sprijine. De nenumărate ori ne-au asigurat de acest lucru la cel mai înalt nivel. Acum sunt în curs de elaborare unele proiecte de sprijin pentru Republica Moldova în parcursul său european finanțate de irlandezi în domeniile solicitate de țara noastră și în care Irlanda are o experiență bogată.
Comunicarea Ambasadei cu diaspora este foarte importantă. Dat fiind faptul că, Irlanda se numără printre destinațiile de top pentru concetățenii noștri plecați la muncă, ce ne puteți spune despre interacțiunea cu moldovenii din Irlanda? În Irlanda, comunitatea moldovenilor este foarte mare și este în continuă creștere. Conform estimărilor Ambasadei, aceasta constituie aproximativ 30 000 de cetățeni. Primul val de conaționali au ajuns în țara smaraldului cu 20 și chiar 30 de ani în urmă. Aici s-au născut copii lor, și-au creat afaceri sau au obținut un loc de muncă decent. Ultimul val al diasporei îl constituie foarte mulți tineri și tinere angajați în cele mai prestigioase companii hi-tech precum Google, Facebook, Microsoft, etc. Irlanda fiind o țară frumoasă și având o economie puternică care necesită mereu forțe noi de muncă, este foarte atrăgătoare. Totodată, oferă condiții de muncă atractive cu o remunerare pe măsură. Irlandezii sunt binevoitori și ospitalieri, ca şi moldovenii. Hărnicia, sinceritatea, cumsecădenia conaționalilor noștri sunt înalt apreciate de irlandezi, de aceea procesul de integrare este mai ușor când te simți binevenit în această țară. Majoritatea membrilor comunității fiind integrați în țara de reședință, contribuie la economia ei, dar totodată sunt și patrioți ai Republicii Moldova. Diaspora este acel pod trainic de legătură între țări, iar aici am auzit doar cuvinte de laudă despre conaționalii noștri. Precizez că, Ambasada are o comunicare constantă și activă cu diaspora noastră din toate colțurile Irlandei. În primul rând, suntem preocupați de protejarea și apărarea intereselor cetățenilor în statul de acreditare, unde avem competență, în special privind susţinerea oferită conaţionalilor noştri sub aspectul facilitării procesului de integrare socială a acestora. Noi împărtășim opinia irlandezilor că diaspora este nu doar o plus valoare, ci și o responsabilitate, de aceea subiectele ce vizează diaspora au fost, fără excepție, mereu pe agenda tuturor discuțiilor cu oficialii irlandezi. În acest context, aș mai menționa că, în premieră, am avut întâlniri cu membrii diasporei și administrația unor companii irlandeze, unde sunt angajați conaționalii noștri și am discutat aspecte de interes pentru diasporă. În noiembrie curent, am organizat, împreună cu Președintele Parlamentului irlandez o întâlnire în orașul Athy cu copii moldoveni și părinții lor. Astfel, am sporit vizibilitatea comunității moldovenești în Irlanda și sprijinul pentru ea. Deasemenea, prestarea serviciilor consulare de calitate a fost mereu în vizorul meu și, îndrăznesc să afirm, mi-a reușit. Am organizat împreună cu diaspora multiple acțivități culturale, obiectivul fiind consolidarea diasporei, promovarea și păstrarea valorilor naţional-culturale şi spirituale, păstrarea identităţii naţionale. Conjugarea eforturilor Ambasadei cu cele ale diasporei este foarte importantă, deoarece doar împreună suntem o forță și putem spori vizibilitatea comunității moldoveneşti în Irlanda, dar și soluționarea mai rapidă a unor probleme cu care se confruntă diaspora noastră.