Kazahstan, în viziunea portalului Moldova în PRogres

Activitatea Ambasadei Republicii Kazahstan la Chișinău, deschisă în anul 2020, implicit cooperarea bilaterală moldo-kazahe este comentată pe larg în mass media din Republica Moldova. Dinamica ascendentă a relațiilor dintre cele două țări este argumentă și de decizia autorităților de la Chișinău de a deschide Ambasada Republicii Moldova la Astana, decretul prezidențial pentru aceasta fiind semnat la 5 septembrie.

Acest articol-comentariu despre capitala Kazahstanului a fost realizat prin prisma ediției a V-a a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor, care s-a desfășurat în perioada 8-13 septembrie în orașul Astana. Sunt impresii inedite, deoarece portalul MOLDOVA ÎN PROGRES a fost unica instituție media din Republica Moldova acreditată la acest important eveniment, la care au participat sportivi din 89 de țări, inclusiv din Republica Moldova. Astana, care anterior a avut mai multe denumiri – Akmolinsk, 1832–1961; Țelinograd, 1961–1992; Akmola, 1992–1998; Astana, 1998–2019, Nur-Sultan, 2019–2022, este capitala Kazahstanului începând cu 10 decembrie 1997. Deci, ceea ce am văzut și admirat pe parcursul unei săptămâni este rezultatul investițiilor și eforturilor depuse de kazahi pe parcursul a 27 de ani. Aeroportul Nursultan Nazarbaev, construit cu unele elemente ale arhitecturii naționale, m-a întâmpinat cu multă calmitate, creându-mi chiar o stare de confort, foarte benefică după cele câteva ore de zbor. Pe tot traseul de la aeroport și până la hotel erau amplasate bannere cu detalii despre Jocurile Mondiale ale Nomazilor. Astfel, am înțeles că kazahii sunt mândri că organizează un asemenea eveniment, cu o prezență numerică mare și că depus toate eforturile ca să se desfășoare la cel mai înalt nivel. Și le-a reușit. Din toate punctele de vedere. De la infrastractură până la agenda evenimentelor, inclusiv cele pentru jurnaliștii acreditați la această sărbătoare sportivă și culturală. Primul argument al bunei organizări a ediției a V-a a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor este chiar festivitatea de inaugurare care a avut loc la Arena Astana. Cei 30 de mii de spectatori, aceasta fiind capacitatea stadionului, au apreciat înalt prestanța evenimentului – de la prezentarea și defilarea celor 89 de delegații sportive până la momentele artistice de mare atractivitate care reliefau istoria acestor ținuturi, dar și îndeletnicile nomazilor care le populau. Scenografia realizată în cel mai modern format a completat povestea muzical-coregrafică și acțiunea producției, impresionând publicul. Alte argumente care vin în susținerea afirmației referitoare la buna pregătire a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor sunt cele peste 100 de evenimente culturale organizate în Satul Etno „Universul Nomazilor”, amenajat pe o suprafață de aproape 10 ha în apropierea hipodromului „Qazanat”. Zilnic diferite regiuni ale Kazahstanului au găzduit concerte, târguri de meșteșuguri, expoziții și competiții artistice. Toate acestea, în paralel cu competițiile la cele de 21 de sporturi desfășurate în șase locații. Transportul pus la dispoziție făcea ușor conexiunea între zonele sportive. Or, așa cum se spune că sfârșitul încunează opera, în ultima zi a ediției a V-a a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor a fost organizat un show extraordinar marca Dimash Qudaibergen, celebru artist kazah cunoscut și apreciat pentru gama sa vocală excepțional de largă. 

ASTANA, PERLA ASIEI CENTRALE

Înainte de a ajunge la Astana am citit multe comentarii despre aces oraș, căruia i s-au atribuit multe epitete, inclusiv oraș al viitorului. Prima concluzie, după o plimbare de câteva ore, inclusiv nocturne, prin centrul orașului, este că a fost construit și continuă să se construiască pentru confortul oamenilor. Este un oras viu, vibrant, un oras unde ai unde să-ți petreci timpul liber – de la muzee la sali de concerte de toate genurile, locații pentru diverse tipuri de sport și divertisment, mall-ri care impresionează, cum ar fi Mega Silkway Mall sau Han Shatyr, care de fapt, nu este un simplu mall, ci și un centru de divertisment cu un parc, o plajă și chiar un râu pe care te poți plimba cu barca. Totodată, sunt multe parcuri unde te poți plimba sau face sport, căci ele sunt amenajate cu piste speciale. Construit în stepă, spațiul îi permite orașului să experimenteze diverse stiluri arhiercturale, să fie construite clădiri înalte, cu impresionante spații adiacente, care îi conferă orașului o ținută elegantă, cochetă. Tradiția și modernismului armonizează perfect în construcția clădirilor, cu  un pronunțat aspect filosofic. De exemplu, monumentul și turnul de observație Baiterek, un simbol al orașului Astana, are 97 de metri, argument că a fost ridicat în anul 1997. Râul Ișâm, care desparte partea veche a orașului de cea modernă cu clădiri futuriste, cu cea mai mare moscheie din Asia Centrală și una dintre cele mai mari din lume, cu cafenele și restaurante moderne, cu muzee și clădiri administrative frumos amenajate, cu bulevarduri largi, îi dă orașul un farmec deosebit. Pe malul lui locuitorii urbei fac sport sau pescuiesc. Este o atmosferă foarte plăcută ochilor. Evident, pentru a descoperi tot farmecul orașului Astana, este nevoie de mai mult timp. Aceasta ar permite să vizitez cel puțin câte una din multele atracții pe care le are capitala Kazahstanului.