EXISTĂ UN MARE INTERES AL OAMENILOR DE AFACERI OLANDEZI FAȚĂ DE REPUBLICA MOLDOVA

Excelență, recent s-a împlinit un an de când vă exercitați  mandatul, fiind primul Ambasador rezident al Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin ce evenimente s-a remarcat această perioadă de timp? În această perioadă au avut loc mai multe evenimente importante, cu impact asupra extinderii cooperării între țările noastre. A fost inaugurată Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, festivitate la care a participat și ministrul de Externe olandez. Apoi, peste o săptămână, am prezentat scrisorile de acretidate președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și am început să-mi îndeplinesc mandatul de ambasador. Imediat am consemnat și Sărbătoarea Națională, Ziua de naștere a actualului rege, pe data de 27 aprilie. Totodată, și în Republica Moldova s-au produs multe evenimente importante, cum ar fi Summitul Comunității Politice Europene, la care a fost prezent și prim-ministrul olandez. Apoi președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în septembrie a efectuat o vizită la Haga, unde s-a întânit și cu regele Willem-Alexander și cu alți oficiali de rang înalt. În luna octombrie anul trecut a avut loc și primul Forum de afaceri moldo-olandez, la care au participat 20 de antreprenori din Țările de Jos, preponderent din domeniul TIC, dar și din alte sectoare. Deși traversăm o perioadă de incertitudine, există un mare interes pentru Republica Moldova din partea oamenilor de afaceri olandezi. Acest interes este alimentat și de statutul Republicii Moldova de țară candidată pentru aderare la Uniunea  Europeană. Și pentru a încheia răspunsul la această întrebare, precizez că președinta Maia Sandu a ,,botezat” o lalea, simbol al Țărilor de Jos, care a fost plantată la Grădina Botanică din Chișinău. 

Deschiderea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, acum un an, argumentează nivelul înalt al relațiile strânse între țările noastre. În ce domenii există potențial nevalorificat și ce acțiuni întreprinde misiunea diplomatică pe care o conduceți? Deschiderea Amabsadei este o oportunitate pentru stabilirea unor contacte directe, de la persoană la persoană, iar lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar motiva oamenii din alte țări, inclusiv olandezi, să se întâlnească cu cetățenii moldoveni și să stabilească relații de cooperare. Ambasada noastră este mică, formată din opt persoane, deaceea ne focusăm pe domenii concrete. În primul rând, noi am ales drepturile omului, implicit drepturile persoanelor din grupurile vulnerabile, cum ar fi cele LGBTQ+, de exemplu, dar și presa, mai întâi de toate cea independentă și cea care are drept țintă auditorul vorbitor de limbă rusă. În aceste vremuri incerte  încercăm să ne asigurăm că Republica Moldova este o țară puternică și suverană. În acest sens ne axăm pe domeniul securității energetice și cibernetice. Asistăm Guvernul Republicii Moldova să-și consolideze aceste sisteme, să fie independentă și rezilientă mai ales în ajunul alegerilor care vor avea loc în toamnă. Și încă un domeniu foarte important este cel al justiției. Republica Moldova a lansat sistemul de vetting al procurorilor și judecătorilor. Noi sperăm că acest proces de curățare a sistemului judiciar va ajuta justiția din Republica Moldova să devină într-adevăr independentă și profesionistă. În așa mod cetățenii se vor putea bucura de drepturile lor, inclusiv oamenii de afaceri. Atunci când vor semna contracte de colaborare, vor avea certitudinea că prevederile contractuale vor fi respectate și, eventual, executate corect în fața instanței. Și cooperarea economică, la fel, este foarte importantă, iar Ambasada poate juca un rol important. Eu mă bucur că omologul meu moldovean de la Haga, Ambasadorul Republicii Moldova în Țările de Jos, a lansat inițiativa de a organiza Zilele Moldovei în Țările de Jos, care se vor desfășura în perioada 28-30 iunie. Astfel, concetățenii mei vor avea posibiitatea să se familiarizeze cu cultura Republicii Moldova, cu bucătăria tradițională, și evident, cu vinurile moldovenești.

Cele peste 150 de companii cu capital olandez din Republica Moldova ce domenii acoperă și în ce măsură războiul din Ucraina afectează procesul de atragere a investițiilor olandeze în țara noastră? În calitate de ambasador al Regatului Țărilor de Jos, depun eforturi să cunosc cât mai mulți antreprenori olandezi care ar dori să investească în Republica Moldova, dar ei sunt foarte independenți și găsesc căile lor de comunicare cu oamenii de afaceri din Moldova. Or, unii se adresează și la Ambasadă pentru o sugestie, un sfat. De exemplu, în prezent Republica Moldova este interesată în dezvoltarea energiei regenerabile, inatalarea parcurlor solare, eoliene, iar acest domeniu prezintă interes pentru întreprinderile mijlocii din Țările de Jos. În țara noastră este multe companii cu o experiență vastă în domeniul apelor și colaborează cu colegii din România. Astfel,  cu ajutorul Ambasadei a fost organizată o reuniune trilaterală la care au participat și specialiști în acest domeniu din Republica Moldova, pentru schimb de experiență. Deci, noi încercăm să contectăm oamenii, să le facilităm interacțiunea și să implementeze proiecte comune și în acest domeniu, deoarece aici sunt multe probleme ce țin de irigare, inundații. Totodată, mai parvin și solicitări mai specifice. De exemplu, o companie olandeză dorește să deschidă o uzină de covoare și noi oferim informații despre acest sector din Republica Moldova. O companie producătoare de case prefabricate, care pot flota pe apă, și-a găsit partener în Republica Moldova ca împreună să participe la reconstrucția Ucrainei.  

Până a deveni membră a Uniunii Europeană, Republica Moldova trebuie să se alinieze tuturor standardelor și valorilor europene, să racordeze legislația  națională cu cea europeană. Cum credeți, pe ce domenii și reforme trebuie să se concentreze țara noastră pentru a-și atinge obiectivul de a fi parte a spațiului comunitar? Frumusețea și atractivitatea Uniunii Europene constă în piața internă,  care oferă multe oportunități cetățenilor europene. Și Republica Moldova, cetățenii ei vor putea beneficia de această piață, dar pentru aceasta trebuie să-și alinieze legislația la cea europeană, căci legile trebuie nu doar scrise, dar și implementate. Totodată, va trebuie să elaboreze și un plan de implementare, de acțiuni concrete, deoarece regulile sunt egale pentru participanții pieței europene, ceea ce presupune siguranța consumatorilor în calitatea produselor. Or, cea mai importantă reformă este în domeniul justiției și este imperativ ca procesul de vetting să fie dus la bun sfârșit și să fie restabilită încrederea cetățenilor în sistemul de justiție, în instanțele de judecată.