Alexandru CALARAȘAN, autorul proiectului Energofag” . Modulele solare au multiple beneficii

Domnule Alexandru Calarașan, proiectul Dumneavoastră ,,Energofag” a fost catalogat ca o invenție care asigură unui acoperiș lumină, căldură și consum redus de apă. Această combinație triplă a fost ideea inițială sau a fost extinsă pe parcursul implementării proiectului? Întradevăr, la faza inițială, preocuparea a fost axată în determinarea cătorva soluții ce ar permite în procesul edificării acoperișului anumitor construcții stabilirea de procedee sau tehnologii ce ar transforma o investiție „moartă”, ce o prezintă în sine realizarea acoperișului clasic într-o structură multifuncțională, ce ar genera o serie de benificii, precum:  energie electrică, energie termică, energie luminoasă și ar permite colectarea și depozitarea apei pluviale.  Contemplarea asupra modului de combinare a sarcinilor funcționale sus-menționate a  dat naștere modulului pentru realizarea de acoperișuri, pe care l-am denumit „Energofag”, prin prisma faptului că atrage orice tip de energie ce contactează cu acesta.

Care sunt beneficiile economice ale invenției Dumnevoastră?  În cât timp cheltuielile pot fi răscumpărate și de care factori depinde această perioadă? După cum am menționat la prima întrebare, un acoperiș clasic este o investiție fără de urmări economice acumulative, el doar asigură protecția contra intemperiilor atmosferice. Deci, în momentul în care structura acoperișului reprezintă o sursă de generare și/sau economisire a surselor de energie consumate, automat constatăm beneficiile economice atât de importante în creșterea sustenabilității activității desfășurate în clădirea respectivă. Nu va fi corect să împărțim anumite cifre la zero, deoarece ar desemna o eficiență infinită față de acoperișul clasic, care nu produce nici un tip de energie și în cel mai bun caz poate servi ca element portant pentru panourile fotovoltaice clasice. Costurile acoperișurilor realizate cu utilizarea modulelor „Energofag”, este mai scump cu aproximativ 40-60% față de un acoperiș clasic, la care ulterior se montează panouri fotovoltaice. Deci, calculele prealabile ne oferă un indiciu de amortizare a investiției în acoperișul tehnologizat „Energofag” de aproximativ 2-3 ani de exploatare,  de gradul de energo-intensitate a proceselor ce decurg în clădirile cu așa tip de acoperiș. Luând în considerație și faptul că acoperisul nostru asigură insolație naturală și o bună ventilare a spațiilor interne, se crează condiții excelente pentru personalul ce activează, beneficiind de lumina naturală și aer tratat, generând randament înalt și creștrea indicilor de productivitate per ansamblu.

Aceste servicii inteligente vizează doar acoperișurile edificiilor noi, în construcție sau pot fi modernizate și cele mai vechi? Salut această întrebare, deoarece are o imensă conotație în evoluția produsului nostru pe piață. Ar fi fost inoportun să ne axăm exclusiv pe segmentul acoperișurilor noi sau a celor care urmează să fie edificate și să excludem numărul imens de acoperișuri deja existente. Firește, din aspectul logisticii de inginerie este mult mai lesne să realizezi un acoperiș nou, impunând cerințe față de structura de rezistență și optimizând conexiunea între construcție și structura portantă a acoperișului edificat. Dar pentru a satisface cererea crescândă față de tehnologia „Energofag” și în rândul proprietarilor de acoperișuri industriale care necesită reparații sau modernizare, am purces la fondarea unui birou de proiectare care se va preocupa de ajustajele tehnologice și elaborarea documentației de proiect pentru integrarea tehnologiei respective în structura clădirilor deja existente. Un exemplul la acest moment este elaborarea proiectului de modernizare a acoperișului defectuos al SA „Moldcarton”, ce ar permite reînscrierea a circa 17 hectare de hale industriale în circuitul economic al statului, totodată asigurând indici economici înalți ai proceselor de producere ce urmează a fi inițiate pe parcurs. Deasemenea, prin developarea mecanismelor de parteneriat public-privat, tehnologia respectivă va permite Republicii Moldova să participe activ la reconstrucția Ucrainei, oferind pentru numeroasele hale industriale afectate o soluție ce ar genera un plus valoare semnificativ față de acoperișurile clasice. Cu toate că pare a fi prea pompoasă această afirmație, sunt ferm convins că o abordare minuțioasă din partea autorităților va permite elaborarea unor strategii de formare a competențelor sectoriale și a demara renașterea unui sector industrial întreg, cu salarii ce îi vor determina pe specialiști să se reîntoarcă în Moldova. Totodată, și cel mai important, va contribui la consolidarea prestigiului ca națiune care generează și promovează tehnologii avansate.

Cine sunt destinatarii serviciilor ,,Energofag” ? Există interes și din partea consumatorilor casnici? După cum s-a menționat în întrebările anterioare, destinatarii primordiali ai produsului nostru sunt halele industriale, sălile de expoziții, uscătoriile, serele, obiectivele arhitecturale avangardiste, etc. Dar, pentru a asigura o evoluție dinamică și în sectorul consumatorilor casnici, lucrăm la o serie de produse compacte, cum ar fi căsuțele de odihnă, minisere cu autonomie energetică pentru conservarea culturilor în perioada rece a anului, acoperișuri pentru bazinele externe, incinte pentru bronzare, mini-uscătorii. Specificul în proiectarea acestor produse rezidă în utilizarea lemnului, sticlei și a modulelor „Energofag”, ceea ce va duce la poziționarea lor nu doar ca produse eficiente din punct de vedere energetic, dar și tehnologic și cu un aspect deosebit.

Proiectul ,,Emergofag” a fost deja recunoscut la nivel internațional, fiind patentat în Germania. Ce urmează să întreprindeți în continuare? Acum lucrăm la două componente funcționale, care vor lărgi spectrul de exploatare și vor consolida poziția pe piață a produsului. Deocamdată, nu putem anunța despre ce este vorba, dar o vom face în cadrul finalei GCIP, la Viena, între 3-7 iunie anul curent, deoarece ele simultan vor fi supuse patentării. În cadrul „Solar Energy Bucharest Summit 2024”, unde am fost prezent, am luat identificat problemele majore ale sectorului și anume disonanța dintre cerere și ofertă a energiei produse, respectiv consumate. Lipsa capacităților de stocare suficiente nu poate asigura un transfer liniar, proporțional și predictibil în cadrul rețelei energetice. La faza de elaborare a modulului „Energofag”, am analizat problematica respectivă și am prevăzut un algoritm direct de gestiune a acumulatorului încorporat în modulul nostru. Acest aspect este tratat explicit în descrierea funcțională a modulului și în documentația de patentare. Deci, un câmp fotovoltaic cu module „Energofag” nu doar asigură o autonomie înaltă din punct de vedere energetic, dar și garantează scenariul de transfer energetic, care a fost în prealabil coordonat cu dispeceratul sistemului energetic, evitând sancțiunile pentru eroare și crescând randamentul per ansamblu a complexului energetic. Deci, preocuparea mea, și a echipei cu care lucrez, este cuplarea la cele mai importante proiecte de eficiență energetică și de protecție a mediului cu generarea de soluții viabile și atragerea de investiții în sectorul industrial al Republicii Moldova. În acest context, purtăm discuții cu potențiali investitori și pregătim terenul ca eventualele investiții să genereze rezultate tangibile atât participanților direcți, cât și statelor pe care le reprezintă.