Domnule Robert Claicnet, care sunt reperele de activitate ale VERUM GROUP? VERUM GROUP este unul din principalii producători și exportatori de cereale și oleaginoase din Republica Moldova cu o experiență de peste 10 ani în afacerile agricole.
Prelucrăm peste 10 mii hectare de terenuri arabile pe care cultivăm grâu, porumb, sorg, orz, floarea-soarelui, rapiță. Utilizăm tehnologiile mini-till care ne permit să sporim recoltele, să menținem umiditatea în sol și să reducem costurile lucrărilor agricole. În anul 2014 am achiziționat cel mai mare elevator din nordul Republicii Moldova cu o capacitate de stocare de peste 86 mii tone. Aceasta ne-a permis să demarăm activitatea de comerț cu cereale și oleaginoase mai întâi pe piața locală, iar în ultimii ani preponderent pe piețele externe. 

În ce rezidă rezultatele obținute de VERUM GROUP până acum? Facem parte din top 5 producători și top 10 exportatori de cereale și oleaginoase din Republica Moldova.
Pe parcursul ultimului sezon agricol 2021-2022 mai mult de jumătate din volumele comercializate au fost exportate atât în țările din bazinul Mării Negre, cât și pe alte piețe din Europa și Asia. Geografia exporturilor noastre include 14 țări, iar sortimentul oferit include produse agricole tradiționale precum grâu, porumb, floarea-soarelui, rapița și unele de nișă, dar cu o mare perspectivă – sorgul. VERUM GROUP este cel mai mare producător și exportator de sorg din Republica Moldova. Această cultură are un conținut sporit de proteine, oferă randamente superioare porumbului și este mai rezistentă la secetă. O cantitate importantă de sorg a fost exportată și în Italia.

Cum stabiliți cooperarea cu consumatorii industriali și traderii internaționali? De la începutul activității suntem parteneri cu cele mai mari întreprinderi de procesare a cerealelor și de producție a nutrețurilor pentru animale din Republica Moldova. Avem de asemenea relații de colaborare cu cei mai mari producători de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova, România și Bulgaria. Pe parcursul ultimului an am stabilit relații de cooperare cu mari traderi internaționali activi în zona Mării Negre. Cooperăm și cu traderii locali. Astfel, în vara anului 2022 în parteneriat cu compania Crist-Valg am reușit să livrăm un convoi de barje încărcatecu floarea-soarelui către clientul nostru din bazinul Mării Negre. Marjele pe piața cerealelor și oleaginoaselor sunt reduse, de aceea parteneriatul cu ceilalți participanți ai pieței agricole este unul din ingredientele de bază în creșterea durabilă a afacerii și satisfacerea cererii sporite pentru produse agricole. Un alt ingredient al reușitei este atenția sporită la controlul calității produselor primite la elevator și livrate clienților și respectarea termenelor contractuale.

Ce presupune marketingul în domeniul în care activați? Pe piața produselor agricole marketingul se concentrează pe monitorizarea permanentă a piețelor, identificarea trendurilor și extinderea bazei de clienți și furnizori. Prețurile pe piața cerealelor și oleaginoaselor sunt volatile, iar cheltuielile de logistică sunt în continuă creștere, astfel că marketingul ne ajută să sincronizăm activitățile de achiziție și de comercializare a produselor agricole și să orientăm corect fluxurile comerciale. 

Care sunt obiectivele pe termen mediu și lung ale  VERUM GROUP? De ce depinde atingerea scopurilor trasate? Pentru anii următori planificăm să extindem cooperarea cu producătorii agricoli din Republica Moldova. Suntem unul din furnizorii principali de material semincier pentru producerea sorgului. Anul acesta am demarat furnizarea de carburanți către gospodăriile agricole. Pentru anii următori ne propunem să extindem gama cu îngrășăminte și produse fitosanitare de calitate. De asemenea, planificăm să demarăm avansarea gospodăriilor agricole și contractarea volumelor produse. La capitolul export de cereale și oleaginoase planificăm să ne extindem geografia și să consolidăm capacitățile noastre logistice. Atingerea acestor obiective presupune investiții considerabile în spații de stocare, terminale în porturi și flota de camioane. Dar prioritatea noastră rămâne aprofundarea relațiilor de parteneriat cu producătorii pentru o dezvoltare durabilă a agriculturii.

Ar fi rezonabil ca toți partenerii pieței agricole din Republica Moldova să se conecteze într-o platformă de tranzacționare complet integrată, așa cum v-ați propus? Pe piețele vecine există platforme online care facilitează tranzacționarea produselor agricole și conectează fermierii, traderii și consumatorii de cereale și oleaginoase într-o singură platformă. Studiind experiența tărilor vecine și a traderilor internaționali am lansat un proiect de dezvoltare a unei platforme integrate care va ajuta fermierii să-și comercializeze producția recoltată, să găsească transport pentru a livra marfa la depozit, să comande semințe, îngrășăminte, carburanți, produse fitosanitare necesare pentru o agricultură eficientă. Astfel, tranzacțiile pe piața agricolă se vor desfășura la un click distanță.

Situația regională ce impact are asupra exporturilor de cereale, implicit asupra VERUM GROUP? În anii precedenți majoritatea fluxurilor de export erau orientate prin porturile Giurgiulești, Reni și Odesa. În acest an au apărut blocaje în aceste porturi, astfel am fost nevoiți să ne reorientăm exporturile prin porturile din România. A fost un efort deosebit ca în timp foarte scurt să găsim noi parteneri, noi piețe de desfacere și să echilibrăm creșterea costurilor de logistică. În ultimele 5 luni prețurile la cereale sunt în continuă scădere care pun presiune sporită pe participanții pieței agricole. Depășirea acestei situații o vedem doar într-o cooperare mai strânsă dintre producătorii de cereale, traderi și consumatori.