Sergiu UNGUREANU, liderul Asociației pentru Suraveghere, Protecție și Expertiză în Energetică, expert team leadear la Compania “Novaservice”. Fiecare proiect trebuie să-și argumenteze eficiența.
Domnule Ungureanu, care este profilul activității Dumneavoastră și cine sunt beneficiarii serviciilor pe care le oferiți? Compania pe care am fondat-o în anul 2015, împreună cu câțiva reprezentanți ai mediului academic, cercetători în domeniul energetic, se axează pe elaborarea proiectelor de eficiență energetică și surse regenerabile pentru autoritățile publcie locale și întrepinderi. Totodată, colaborăm în cadrul unor programe specializate care sunt gestionate de PNUD, BERD, deoarece este nevoie de expertiză. În prezent colaborarăm, în special, cu autoritățile publice locale, cu primăriile din mai multe raioane ale Republicii Moldova. Implementăm proiecte de eficiență energetică, prioritar în spitale, școli, grădinițe de copii. Recent, am făcut parte din echipa de experți în cadrul unui proiect lansat anterior de primăria municipiuliui Chișinău, în valoare de 25 de milioane de euro oferite de BERD și BEI pentru eficientizarea energetică a unor instutuții publice.
În ultimul timp se discută mult despre eficiența energetică. Cu toata acestea, se pare că există o reticență din partea consumatorilor, în special, a celor casnici. Care ar fi motivele? Reticența la care vă referiți ar fi din mai multe motive. Noutățile tehnologice întotdeauna sunt întâmpinate cu anumute reserve, suspiciuni în ceea ce privește eficiența lor. Există o rezistenta, atât din partea businesului mic, cât și a consumatorilor casnici. La noi există această părere – lăsă să încerce altcineva, să văd dacă funcționează. Și din păcate, mulți nu conștientizează că este avantajos să investești în tehnologii inovaționale. Adevărul este că în ultimii zece ani în Republica Moldova, precum la nivel mondial, s-au produs multe schimbări în acest domeniu. Acestea sunt evidente, dar sunt încă multe rezerve. Lipsa mijloacelor financiare ar fi unul din factori, atât pentru antreprenori, care nu au resurse suficiente pentru procurarea utilajelor performante. La fel și consumatorii casnici, care poate ar dor să izoleze termic apartamentul sau să schimbe geamurile, dar nu au posibilitatea. De multe ori izolarea termică se face la 4-5 cm, pe când în țara noastră ar fi necesar cel puțin 10 cm.
Legislația națională este ,,prietenoasă” pentru acest proces? În utima perioada de timp se atestă a îmbunătățire a legislației în acest domeniu. Evident, ca expert mai observ unele lacun, dar tendința este una pozitivă. Atât eu, cât și colegii din echipă suntem invitați la dezbaterile publice pe acest segment, colaborăm cu Ministerul Energiei, Agenția pentru Eficiența Energetică în vederea eleborării unor acte normative. Totodată, am venit cu unele recomandări, care, sper vor fi luate în calcul și va contribui la adoptarea unor legi care ar fi funcționale. În acest context aș vrea să menționez că unele acte normative sunt bune, dar nu este o metodologie adecvată pentru implementare.
Administrațiile publice locale se implică în implementarea proiectelor de eficiență energetică? Primăriile, consiliile locale sunt implicate direct în implementarea acestor proiecte. Ele pot atrage investiții prin intermediul unor proiecte finanțate de partenerii noștri de dezvoltare. Există o umbrelă legislative, dar inițiativele trebuie să vină anume de la administrațiile publice locale. Evident, sunt multe aspecte ce țin de mediu, la care finanțatorii atrag mare atenție, cum ar fi reducerile de CO2. Pentru a obține finanțare trebuie să argumentezi că va fi un eficient din punct de vedere a ocrotirii mediului. Tocmai din acest motiv oferim consultanță celor interesați de acest domeniu, pentru că ei, poate, nu cunosc toate criteriile referitoare la un proiect de eficiență energetică.
Cu care din administrațiile publice locale ați conlucrat cel mai bine? O data cu lansarea proiectului ,,Satul European” am lucrat cu multe raioane din Centrul și Nordul Republicii Moldova, dar am avut o cooperare eficientă și cu raioane din Sud, în special cu raionul Cahul pe anumite proiecte de eficiență energetică, implicit instalarea panourilor fotovoltaice, utilizarea surselor regenerabile. Am oferit consulatanță la peste 40 de primării pentru aplicarea la proiecte de dezvoltare durabilă finanțate de PNUD, prin intermediului Convenției Europene a Primarilor, dar și ate organizații internaționale.
În Republica Moldova mai sunt companii care oferă servicii similare, având același profil de activitate? Sunt mai multe companii, ONG-uri cu activități similare. Unele dintre ele au fost fondate cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, dar sunt și unele care și-au început activitatea ca și noi, prin oferirea unor servicii de către doi-trei experți și ulterior și-au extins activitate. Reiterez, ca se știe un lucru – finanțatorii internaționali nu acceptă proiectele pur si simplu. Trebuie o argumentare concludentă că proiectul va fi eficient și va contribui la dezvoltarea durabilă a țării, de aceea proiectul trebuie scris corect, profesionist.