Nicu POPESCU, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene – REPUBLICA MOLDOVA LA O NOUĂ ETAPĂ ÎN RELAȚIILE CU UE
Moment istoric, care pune fundamentul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel califică ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, decizia Consiliului European de a oferi Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare. Potrivit oficialului, acest statut oferă Republicii Moldova oportunitatea de a se moderniza și de a ajunge, într-un viitor previzibil, la standardele de viață ale statelor europene. Nicu Popescu spune că noul statut ne transformă într-un stat previzibil și pentru investitorii străini, care vor dori să-și lanseze afaceri în Republica Moldova, notează ipn.md, după ce la Bruxelles anunță despre decizia Consiliului European de a-i oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderare la UE.
„Asta înseamnă că Republica Moldova are un viitor în Uniunea Europeană. Acum punem fundamentul procesului care ne va duce în Uniunea Europeană. Este un semnal pozitiv pentru cetățenii care își doresc să trăiască într-o țară mai prosperă, mai democratică. Este un semnal pozitiv pentru investitori, care se vor simți mai în siguranță atunci când vor lua decizii legate de investiții. Procesul de aderare durează chiar și un deceniu, dar împreună cu statele europene, statele candidate la aderare trebuie să-și modernizeze țara. Se va investi în infrastructură, drumuri, spitale, astfel încât statele candidate să corespundă standardelor europene”, a spus Nicu Popescu la TV8.
Potrivit șefului diplomației, Republica Moldova va trebui să dea dovadă de perseverență și răbdare pentru că aderarea la Uniunea Europeană nu va avea loc peste noapte. Alinierea țării la standardele europene este un proces îndelungat, care poate dura decenii, spune vicepremierul. “Cetățenii noștri au văzut cum s-a schimbat România. Din 1999, de când România a lansat negocierile de aderare, drumurile, spitalele, salariile, toate au început să se îmbunătățească. Totul depinde de dorința cetățenilor de a continua să ofere mandate de guvernare unor forțe proeuropene. Speranța mea este că în aproximativ 10 ani, dacă societatea va continua să sprijine forțele politice proeuropene, am putea, destul de serios, să vorbim de aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Nicu Popescu.
Ministrul Nicu Popescu spune că statutul de țară candidată la aderare îi va oferi Republicii Moldova sprijin financiar sporit din partea statelor membre pentru ridicarea nivelului de trai al cetățenilor la standardele europene. “Este o recunoaștere a faptului că societatea moldovenească este o societate europeană, care vrea să fie guvernată conform normelor democrației, care a respins tentative de a deraia parcursul nostru european, prin votul clar și ferm oferit forțelor proeuropene. Noi am făcut progrese importante în ultimele luni și în domeniul luptei cu corupția, domeniul energetic, libertatea presei. Am avansat cu 49 de poziții în indicele libertății presei. Am demonstrat evoluții în lupta cu spălarea banilor”. “Odată cu oferirea statutului de țară candidată pentru aderare la UE facem 2 pași mari în direcția aderării. Primul pas va fi recunoașterea perspectivei de aderare și al doilea este recunoașterea statutului de candidat, în condițiile în care mai urmează să mai implementăm reforme. Comisia Europeană a enunțat mai multe recomandări în 9 domenii pentru procesul de reforme din Republica Moldova. Predominant acestea țin de lupta cu corupția și reforma justiției, combaterea crimei organizate, reforma administrației publice. Aceste recomandări sunt logice și fac parte oricum din programul nostru de guvernare. După ce vom implementa aceste măsuri, speranța noastră este să pornim negocierile de aderare. În momentul începerii negocierilor, UE va veni cu finanțări sporite care ne vor permite să dezvoltăm Moldova mai rapid, împreună cu partenerii europeni ”, a mai spus vicepremierul.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie și într-un timp record a completat integral chestionarul de aderare. Ulterior, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană a sugerat Consiliului European ca la Summitul din 23-24 iunie de la Bruxelles să-i fie oferit statutul de țară candidată pentru aderat. Astfel, Republica Moldova și Ucraina au devenit state candidate pentru aderare la UE. Negocierile vor începe după ce Republica Moldova va îndeplini condiționalitățile Comisiei Europene, dar nu mai târziu de sfârșitul acestui an.