Un nou acord de implementare a măsurilor de eficiență energetică a fost semnat cu orașul Căușeni din Republica Moldova. Proiectul de modernizare energetică va fi implementat în una dintre cele mai mari instituții de educație timpurie din oraș pentru a reduce consumul de energie și a îmbunătăți starea de confort termic pentru aproape 400 de copii și persoane angajate. Implementarea măsurilor de eficiență energetică și modernizarea clădirilor publice sunt unele dintre cele mai eficiente modalități de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de atenuare a schimbărilor climatice.

Orașul Căușeni este situat în sud-estul Moldovei cu aproximativ 18.000 de locuitori. Grădinița nr.2, construită în 1976, este una dintre cele mai mari instituții de educație timpurie din Căușeni, dispune de mai multe blocuri administrative și nu a avut parte de nicio renovare completă până acum. În acest sens, clădirea nu corespunde standardelor actuale de performanță energetică a clădirilor publice din Moldova, problema fiind una majoră și pentru alte școli și grădinițe construite în perioada sovietică. Lipsa izolării termice generează un consum excesiv de energie și provoacă pierderi semnificative de căldură, înregistrând o temperatură medie a aerului din interior de 15–16 °C.

„Suntem foarte bucuroși să anunțăm colaborarea noastră cu orașul Căușeni care vine să sprijine tranziția localității la energia verde și să finanțeze un proiect de modernizare a eficienței energetice, cu multiple beneficii sociale. Proiectul a fost deja finalizat, iar achizițiile sunt în proces de desfășurare. Estimăm că cea mai mare parte a proiectului va fi implementată pe parcursul anului 2024”, a declarat Vitalii Artiușcenko, Consilier principal de investiții, Nefco.

Proiectul prevede implementarea mai multor măsuri de eficiență energetică, inclusiv izolarea termică a fațadelor și a mansardei și subsolului, izolarea termică a pereților interiori din subsol, precum și înlocuirea acoperișului. Măsurile implementate vor prelungi durata de viață a clădirii și vor reduce necesitatea de renovare continuă.

„Parteneriatul cu instituții financiare internaționale, precum Nefco, este o prioritate pentru orașul Căușeni, mai ales pe măsură ce ne angajăm în tranziția către o economie verde. Suntem în căutare de ghidare și sprijin în dezvoltarea și lansarea inițiativelor care vor transforma orașul în unul mai prietenos cu mediul și mai contemporan. Proiectul de eficiență energetică pentru instituția de educație timpurie promite beneficii imediate pentru comunitatea noastră și totodată, creează premise pentru un viitor mai luminos, mai curat pentru generațiile viitoare”, afirmă Ruslan Coroi, viceprimarul orașului Căușeni.

Bugetul total al proiectului este de 14,6 milioane lei (756.000 euro). Acesta constă dintr-un împrumut Nefco de 7,33 milioane lei (380.000 EUR), finanțat prin Facilitatea de finanțare pentru eficiență energetică și o contribuție locală din partea orașului de 7,27 milioane lei (376.000 EUR).

Odată cu implementarea proiectului, se estimează că vor fi asigurate economii anuale de căldură de cca. 500 MWh, ceea ce ar însemna o reducere de 65% față de situația de până la demararea proiectului și reduceri anuale ale emisiilor de CO2 de aproximativ 100 de tone/an. Acest lucru va determina creșterea economiei bugetare anuale de până la 2,2 milioane lei (115.000 EUR). Mai mult, proiectul va îmbunătăți confortul de zi cu zi și va oferi condiții optime pentru aproximativ 320 de copii și 60 de membri ai personalului din instituția de educație timpurie.

Programul de credite pentru economisirea energiei (ESC) a fost lansat în Moldova în 2019, sprijinind investițiile la scară mică în proiecte legate de măsuri de eficiență energetică în unități sociale precum creșe, școli și spitale, precum și stradă. iluminat. Nefco a implementat până acum două proiecte de eficiență energetică în Moldova, modernizarea iluminatului stradal în orașul Ungheni și satul Festelița.

Programul de Finanțare „Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în Moldova în anul 2019 pentru a sprijini investițiile municipale în măsuri de eficiență energetică pentru clădirile sociale, precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminatul stradal. Nefco a implementat până acum două proiecte de eficiență energetică în Moldova: modernizarea iluminatului stradal în orașul Ungheni și satul Festelița. În prezent, Nefco finanțează primul proiect comun de eficiență energetică din Moldova cu Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), care are drept scop să sprijine renovarea instituțiilor medicale din patru raioane importante din țară: Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești.

Citește mai multe despre activitatea Nefco în Moldova

Pentru mai multe informații despre activitățile Nefco în Moldova, puteți accesa:
Istoria de succes despre proiectul implementat în Ungheni.
Reportajul video despre proiectul implementat în Festelița.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Vitalii Artiușcenko, Consilier principal de investiții, Nefco
vitaly.artyushchenko@nefco.int, +358 50 9112427

Despre Nefco

Nefco, Banca Nordică Verde, este o instituție financiară internațională (IFI) fondată în 1990. Misiunea noastră este să lucrăm cu acțiuni concrete pentru a accelera tranziția verde și să servim interesele proprietarilor noștri – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Pe lângă capitalul propriu, gestionăm mai multe fonduri fiduciare în numele diverșilor donatori pentru a sprijini proiecte legate de mediu și climă. Concentrându-ne pe proiecte mici și mijlocii cu rezultate tangibile, demonstrăm cum să implementăm proiectele orientate spre economia verde, într-un mod durabil și eficient din punct de vedere al costurilor. Evaluăm impactul nostru în raport cu taxonomia UE, Acordul de la Paris, Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și propriile noastre criterii ecologice. De-a lungul anilor, Nefco a finanțat aproximativ 1.600 proiecte private și publice în diferite sectoare în întreaga lume. Sediul central al Nefco este situat în Helsinki, Finlanda. Citiți mai multe pe www.nefco.int.

Foto: Grădinița nr.2 din Căușeni înainte de începutul proiectului – Sinergetika pentru Nefco.

Articol: https://www.nefco.int/news/proiect-de-eficienta-energetica-in-moldova