Să definești cartea autoarei Lilia Bicec „Dragii mei copii, vă scriu”, un fel de agendă, cum s-a definit, este fără îndoială o scurtătură, dacă nu chiar reductiv. Personal, consider că este un roman autobiografic, epistolar, vocea unui singur personaj. Alegerea romanului epistolar depinde de dorința de a scoate în evidență istoria și de a oferi o analiză psihologică mai autentică, servește la garantarea veridicității documentului elaborat și la prezentarea prin spontaneitatea primei persoane a punctelor de vedere asupra unei singure teme.
„Necesitatea, disperarea, fuga de violență, dorința de a ajuta familia: aceste motive au constrîns mii de femei să-și lase țara și să ia calea spre Occident. Aceasta este istoria adevărată a uneia dintre ele. Este istoria unei încercări de a-și planta propriile rădăcini într-un nou pămînt, uneori dur și ostil. Este istoria perseverenței vieții și a unei nostalgii care este în același timp dorință. O istorie povestită copiilor aflați departe pentru a-i simți crescînd, pentru a-i simți rîzînd sau plîngînd. Deoarece, uneori, doar scriind, viața poate alina singurătatea.”
Puține cuvinte, sintetice, aduse la prezentarea cărții din partea editurii Einaudi care descriu pe deplin drama care totodată se consumă în această mică republică. Vocea autoarei Bicec se unește cu suferințele acelor femei care au lăsat Moldova în căutarea unei averi pe care nu l-au aflat în țară. Cartea este foarte intensă și se recomandă de citit. Scrisă la început în română, apoi tradusă de aceeași autoare în italiană. Este o istorie care ne atinge, este istoria eternă a femeilor care se sacrifică, este istoria emigrării.Despre aceasta s-a vorbit la întîlnirea ce a avut loc la Skytower din Chișinău, la 16 mai, întîlnire propusă de Carlo Policano în colaborare cu Ambasada Italiei în Moldova și cu Asociația Onlus Mission Moldova, cu participarea E.S. Ambasadorul Enrico NUNZIATA, însăși jurnalista și scriitoarea cărții Lilia BICEC, a dlui Cesare LODESERTO, Fundația Regina Pacis și a lui Antonio POLOSA, Organizația Internațională pentru Migrație. Mențiune
Lilia Bicec se naște într-un sătuc din Republica Moldova, din părinții Eugenia și Mihail, foști deportați în Siberia. Își face studiile la Chișinău, unde devine jurnalistă pentru ziare și radio. În anul 2000, sosește în Italia, lucrînd în calitate de menajeră și îngrijitoare, în prezent locuiește la Brescia, unde a fondat asociația «Moldbrixia». În anul 2009, a publicat în limba română nucleul central al cărții Dragii mei copii, vă scriu (Einaudi, 2013) cu titlul Testament necitit (Cartier).
O MĂRTURIE EMOȚIONANTĂ A AUTOAREI
«Mă refer la toate mamele. Fie că vin din Africa, din Moldova, din Italia sau din Suedia, toate încearcă aceleași sentimente, aceeași durere. Fiecare mamă are scrisori, imaginare sau reale, pe care le-a scris copiilor ei, pentru a le povesti lucruri care nu pot sau nu se vor a fi spuse cu voce tare.»