După ce a reușit să înregistreze „Colectia de Aur” în Cartea Recordurilor Guinness, IS CVC „Milestii Mici” oare mai este loc, dar și ambiții pentru a evolua? Cei care gestionează activitatea vinăriei, consideră că este o întrebare mai mult retorică, deoarece niciodată nu se vor opri la cele obținute. Depun toate eforturile ca să mențină bunul nume, Mileștii Mici, atât de familiar celor care pot aprecia calitatea unui vin.

În ce rezidă succesul vinăriei Mileștii Mici, devenit un brand bine cununoscut și apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Cum reușește să facă față concurenței pe piața autohtonă, care este una acerbă? În spatele unui vin de calitate se află o echipă întreagă de oameni dedicați, care monitorizează cu atenție fiecare detaliu din procesul de vinificație. Când vorbim despre calitate, o atenție deosebită se acordă terroir-ului – toate elementele naturale, dar și implicarea omului, care influențează rezultatul final. Podgoriile vinăriei Mileștii Mici sunt amplasate la o altitudine de 150-180 de metri deasupra nivelului mării. Astfel, pantele calcaroase determină terroir-ul unic în aceste locuri. Capacitatea de absorbție a pieței locale este una mică, ținând cont că peste 80% din vinul produs în Republica Moldova pleacă la export. În același timp, schimbările din filiera vitivinicolă au avut loc concomitent cu schimbările în tedințele de consum de pe piața internă, unde oamenii au început să consume mai mult vin de calitate, cu preferință seci. În strategia noastră, ne aliniem acestor tendințe. Mileștii Mici este unul din brand-urile recunoscute de consumator nu doar pentru vin, dar și pentru colecția de vinuri de la cramă, care în 2005 a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Valorificăm acest avantaj alături de imaginea unui produs inovativ, de calitate, cu un aspect la fel de plăcut ca și vinul din interiorul sticlei.

Este anevois procesul de export pe piațele externe? Precum toți colegii noștri din sectorul vitivinicol, depunem eforturi consolidate în toate etapele conexe exportului de vin, care are cea mai mare contribuție, atât valorică, cât și cantitativă, la rezultatul economico-financiar. Continuăm să ne consolidăm parteneriatele existente și să țintim noi piețe de desfacere deopotrivă, în pofida situației regionale instabile.

În ce țări europene și non-europene se comercializează vinurile de la Mileștii Mici și care sunt principalele produse? Astăzi, vinurile de la Mileștii Mici pot fi găsite în peste cincisprezece țări ale lumii, de la cele mai apropiate geografic – România, Polonia, Lituania, Marea Britanie, până la cele mai îndepărtate – China, Coreea de Sud, Canada. Dacă vorbim despre preferințele de consum, în țările Asiei de Sud-Est, de exemplu, se dă preferință vinurilor roșii.

Care sunt planurile vinăriei pe viitor? Vinăria Mileștii Mici are un potențial imens în ce privește vinul și enoturismul, motiv pentru care este important pentru noi să îmbunătățim capacitatea de reziliență. Or, aceasta poate fi realizată prin diversificarea piețelor de desfacere, atragerea unui număr mai mare de vizitatori și aplicarea soluțiilor sustenabile de autosuficiență energetică. În ultimii ani, cererea pentru vinurile produse din soiuri locale este în continuă creștere, în special pe piața externă. Alături de terroir, soiurile locale precum “Feteasca Albă”, “Feteasca Regală”, “Rara Neagră” sau “Viorica” definesc caracterul emblematic al vinului moldovenesc. Investiția în plantații noi de viță-de-vie este una de durată, pe care ne-o asumăm în totalitate. Pentru că ne dorim să creștem numărul de turiști deserviți, am demarat construcția unui restaurant subteran în cadrul complexului turistic, care va cuprinde un număr de 150-200 de locuri. Localul, a căror lucrări de amenajare intenționăm să le finisăm în perioada următoare, este amplasat la adâncimea de 57 de metri sub pământ și este săpat în întregime în piatră. Totodată, ne-am propus să diversificăm spațiul de agrement prin construcția unei terase de tip iarnă-vară, unde vizitatorii vor avea ocazia să savureze plăcinte la un pahar de vin. Nu în ultimul rând, urmează să amenajăm un spațiu de joacă pentru cei mici, toate aceste acțiuni având drept scop principal crearea plus-valorii în experiența trăită de cei care ajung să viziteze vinăria Mileștii Mici. Aici porțile sunt larg deschise pentru toți.