Mesajul conducerii Inspectoratului General pentru Migrație și partenerilor de dezvoltare, în contextul Zilei Internaționale a Migranților

Chișinău, 18 decembrie 2023: De Ziua Internațională a Migranților, conducerea Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), alături de partenerii de dezvoltare își reiterează angajamentul pentru o migrație integratoare, care onorează drepturile fundamentale ale omului.

Șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail VODĂ: „Peste 20 de mii de cetățeni străini din zeci de țări ale lumii studiază, dezvoltă afaceri, fac voluntariat, muncesc sau călătoresc astăzi în Republica Moldova. Pentru alții, pe care focurile de armă i-au alungat din țara lor, patria noastră a devenit adăpost. Moldova este și casa lor, iar rolul nostru, ca ofițeri de migrație, rămâne același – să ne asigurăm că întâlnirea comunității locale cu cetățenii străini are loc într-un spațiu care stimulează dezvoltarea și buna înțelegere. Să asigurăm o migrație sigură, legală și bine coordonată, protejând drepturile fiecărei persoane. Să aplicăm directivele Uniunii Europene în domeniul migrației, rămânând mereu conectați la nevoile și preocupările comunității locale – sunt sarcini majore ale Inspectoratului General pentru Migrație. Reușim să le facem față datorită dialogului direct cu oamenii, pe care îl menținem prin Direcțiile regionale ale IGM. Și, bineînțeles, printr-o colaborare strânsă și eficientă cu partenerii de dezvoltare, societatea civilă și autoritățile publice locale, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne și a Guvernului Republicii Moldova. De Ziua Internațională a Migranților, reiterăm angajamentul nostru pentru o migrație integratoare, o migrație care onorează drepturile fundamentale ale omului. Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca Moldova să rămână țara unde putem învăța unii de la alții, unde ne sprijinim la nevoie, creștem și construim cu încredere un viitor comun”.

Șeful Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova, Lars Johan LONNBACK: „Misiunea OIM s-a stabilit în Moldova acum două decenii. Bineînțeles, avem o colaborare extinsă cu Inspectoratul General pentru Migrație. Ne concentrăm atenția spre furnizarea unui sprijin solid pentru echipa IGM în asigurarea standardelor europene ale migrației. Mă refer atât la politici, legislație, cât și la dezvoltarea capacităților angajaților. Încercăm să le oferim sprijin și în aspecte legate de integrare. Și aici vorbim despre adaptarea migranților la situația din Moldova, la normele locale, legislație etc. De asemenea, colaborarea noastră prevede crearea oportunităților de angajare în câmpul muncii pentru migranți, la școlarizarea copiilor și, în general, la contribuția pe care o pot avea migranții la dezvoltarea societății moldovenești”. Amintim că, pe 14 decembrie, la Cahul,  IGM în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, a lansat campania „Moldova e și casa mea”, inițiativă menită să pună în valoare potențialul de dezvoltare al migrației, prin cooperarea dintre străini și cetățenii Republicii Moldova. Iar pe 16 decembrie, Direcția Regională Nord a IGM a organizat la Bălți un târg de caritate în sprijinul comunității migranților vulnerabili.

Pentru mai multe detalii: Serviciul Relații cu Publicul al IGM al MAI, Tel: 022 265 603 Email: presa@igm.gov.md www.igm.gov.md