Liliana GUȚAN, Ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Suediei, prin cumul în Republica Islanda, Regatul NorvegiEI și Finlanda – Republica Moldova tot mai vizibilă în țările nordice
Imaginea Republicii Moldova în țările nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda – s-a îmbunătățit semnificativ. Țara noastră este recunoscută nu doar ca a doua cea mai afectată țară de războiul din Ucraina, ci și ca un partener activ în securitatea regională și ca un stat care progresează pe calea europeană, a precizat ambasadoare Liliana GUȚAN în Raportul privind activitatea sa pe parcursul a doi ani de mandat. Strategia „FromAid2Trade” elaborată de Ambasada Republicii Moldova la Stockholm a permis atragerea sprijinului financiar substanțial, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Ratificarea Acordului de liber schimb cu țările EFTA de către parlamentele Norvegiei și Islandei reprezintă un pas important. Asistența financiară primită de Republica Moldova din partea țărilor nordice în ultimii doi ani se ridică la aproape 200 de milioane de euro, fonduri ce au sprijinit cetățenii moldoveni prin subvenții la facturi, ajutor pentru refugiații ucraineni, eficiență energetică, protecția mediului, educație, și programe pentru femei și IMM-uri.
Regatul Suediei este țara de reședință pentru Ambasada Republicii Moldova și unul dintre cei mai importanți donator bilaterali pentru dezvoltare și ajutor umanitar prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA). Echipa Ambasadei a colaborat strâns cu partenerii și susținătorii Republicii Moldova din instituțiile guvernamentale, Riksdag, mediul de afaceri, diaspora și alte părți implicate, pentru a alinia prioritățile guvernelor de la Chișinău și Stockholm. Împreună, am parcurs o cale lungă, schimbând accentul de la asistența imediată pentru crize la investiții durabile în reziliența societății, economiei și infrastructurii noastre, maximizând impactul sprijinului oferit de contribuabilii suedezi. Președinția suedeză a Consiliului European în prima jumătate a anului 2023 a jucat un rol esențial în obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniune Europeană. Am lansat parteneriate valoroase pentru exportatorii noștri și instituțiile publice, prin colaborări cu organizații precum Consiliul Național de Comerț al Suediei (NBT), Academia Folke Bernadotte (FBA) și We Effect, cea mai mare organizație de sprijin cooperativ la nivel global. În decursul unui an, s-a realizat o deschidere substanțială a pieței suedeze pentru merele moldovenești, iar companiile din Moldova au început să se impună pe piața produselor organice, participând în premieră la prestigiosul târg Nordic Organic Food Fair. Evoluția relațiilor în domeniul securității a dus la o intensificare semnificativă a cooperării, marcând inclusiv prima vizită a miniștrilor apărării și protecției civile din Suedia în Republica Moldova. Printre succesele cheie se înscriu crearea grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova în Riksdagul suedez, compus din 25 de deputați din 6 partide (cel mai mare grup de prietenie creat în parlamentul suedez).De la zero, Suedia devine al doilea cel mai mare importator din UE a merelor ecologicemoldovenești (340 de tone), iar agricultorii din RM în premieră vor participa la expoziția globală SIAL la Paris în noiembrie anul curent. Peste 100 de funcționari publici și agenți economici participă la programele de studii ale NBT în domeniul pieței europene, iar programul SPRINT pentru tinerii funcționari publici (organizat cu FBA, NDI și Cancelaria de Stat) a ajuns deja la a treia ediție. De asemenea, a fost promovat tezaurul cultural, cămășile tradiționale moldovenești fiind prezentate pentru prima dată deasupra Cercului Polar, în Kiruna, marcând un moment important în diplomația culturală.
Relațiile dintre Republica Moldova și Regatul Norvegia au ajuns la un nou nivel în 2023-2024, marcate de vizita de stat a Președintei Maia Sandu la Oslo și deschiderea Oficiului Ambasadei Norvegiei la Chișinău.În acești doi ani, relația cu Norvegia a cunoscut o evoluție rapidă și neașteptată. După cum au subliniat mulți oficiali norvegieni de rang înalt, relațiile moldo-norvegiene sunt la cel mai înalt nivel de la proclamarea independenței Republicii Moldova și continuă să se dezvolte. Un succes istoric a fost includerea Republicii Moldova, ca unică țară terță, în Programul Nansen pentru Ucraina 2023-2027 – un program bilateral de asistență de mare amploare, cu un buget de 7,5 miliarde deeuro pentru următorii cinci ani. Doar în 2023, sprijinul Norvegiei pentru Moldova a atins aproape 69 de milioane de euro, ceea ce plasează țara noastră pe locul șapte în topul beneficiarilor de asistență norvegiană. Acest sprijin vizează eficiența energetică, aprovizionarea cu gaze naturale, protecția mediului, precum și reformele în educație și în sectorul societății civile. Stortinget a fost primul parlament care a ratificat acordul de liber schimb Moldova-EFTA. Anul 2024 a adus două momente semnificative în relațiile bilaterale moldo-norvegiene. În februarie, a fost anunțată deschiderea Oficiului Ambasadei Norvegiei la Chișinău, care a devenit operațional lasfârșitul lunii august. Eforturile depuse de echipa Ambasadei au dus la anunțarea unui nou pachet de sprijin în valoare de 30 de milioane de euro, aflat deja în proces de debursare. Sectorul energetic moldovean a primit o atenție deosebită la Oslo, unde a avut loc o masă rotundă cu 16 companii și asociații de afaceri norvegiene, deschisă de Președinta Maia Sandu. De asemenea, Norvegia a preluat co-președinția Grupului de Lucru pentru energie, eficiență energetică și mediu din cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova.
Perioada 2022-2024 a fost marcată de o apropiere cu Finlanda, care la fel ca și țara noastră trebuie să contracareze multiplele amenințări hibride ca urmare a declanșării agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.Reformele majore care au avut loc în politica de asistență internațională odată cu schimbarea guvernului de la Helsinki au necesitat o nouă abordare și din partea Ambasadei. În acest context, a fost o reușită includerea Republicii Moldova în pachetul de sprijin pentru Ucraina în valoare de 92 mln euro, anunțat de către ministrul cooperării internaționale Ville Tavio pe 9 octombrie 2023 și gestionat de către Banca Mondială prin intermediul Facilității de Crize al Asociației Internaționale pentru Dezvoltare și Programului pentru reconstruire a Ucrainei și Moldovei, din cadrul acesteia. Colaborarea în domenii precum educația, energia, termoficarea sustenabilă și securitatea este în plină dezvoltare. De asemenea, îndrumarea colegilor din Helsinki în procesul integrării europene, bazată pe experiența Finlandei în gestionarea afacerilor UE, reprezintă un subiect de interes major. În noiembrie anul trecut, un startup din Moldova a participat la evenimentul SLUSH din Helsinki, cel mai important din Europa pentru investitori cu capital de risc urmînd participarea reprezentanților Guvernului RM la evenimentul din acest an. Țara noastră beneficiază de un sprijin politic substanțial, reflectat, printre altele, de faptul că președinta comisiei de politică externă din Parlamentul Finlandei, Tytti Tuppurainen, a preluat președinția primului grup de prietenie cu Moldova din legislativul de la Helsinki. De asemenea, noul Președinte al Finlandei, Alexander Stubb, a menționat cu diverse ocazii că, cunoaște foarte bine regiunea noastră și este un susținător ferm al parcursului european al RepubliciiMoldova.
Vizibilitatea diplomatică a Islandei în structurile europene în perioada 2022-2023 a oferit un context favorabil pentru intensificarea dialogului bilateral, în special în domeniul umanitar. Summitul șefelor de stat și de guvern al Consiliului Europei din 16-17 mai 2023, la care a participat Președinta Maia Sandu, a fost o ocazie importantă de a consolida agenda bilaterală, axată pe comerț, energie și egalitatea de gen. Ratificarea în vara acestui an de către legislativul din Reykjavik a acordului de liber schimb Moldova-EFTA a permis intrarea în vigoare a acestuia, deschizând noi oportunități pentru exportatorii noștri pe piețele din Norvegia și Islanda. Deschiderea unui Consulat Onorific al Islandei în Republica Moldova și negocierea cu MAE al Islandei ca Republica Moldova să fie trecută din responsabilitatea Ambasadei islandeze de la Moscova la Ambasada Islandeză de la Bruxelles, la fel argumentează o bună cooperare bilaterală. Ambasada Republicii Moldova de la Stockholm, care acoperă diplomatic și Islanda a fost proactivă în sprijinul comunității noastre din Islanda, asigurând siguranța cetățenilor moldoveni în timpul erupțiilor vulcanice din apropierea Reykjanes și oferindu-le ajutorul necesar.
Asistența atrasă în perioada mandatului Ambasadoarei Liliana Guțan reflectă un nivel ridicat de flexibilitate și adaptabilitate la necesitățile Republicii Moldova. Totodată, în plin proces este pregătire a mai multor vizite importante la nivel înalt și de deschidere a unor noi oportunități pentru antreprenorii, agricultorii și artiștii noștri, precum și pentru concetățenii noștri din diasporă,