Liliana GUȚAN, Ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Suediei, Regatul Norvegiei, Finlanda și Islanda. Cooperarea țării noastre cu statele nordice se intensifică
Imaginea Republicii Moldova în Regatul Suediei, Regatul Norvegiei, Finlanda și Islanda, pe parcursul unui an de mandat al Ambasadoarei țării noastre în aceste state nordice, Liliana Guțan, s-a transformat de la cea a unui stat recunoscut mai mult ca victimă a războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei la cea a unui partener, contribuitor la securitatea și dezvoltarea în regiune. Excelența Sa, Liliana Guțan, într-un interviu pentru Radio Moldova a punctat unele repere ale activității Ambasadei țării noastre la Stockholm.
“În februarie 2023, am lansat strategia “FromAid2Trade”, care presupune o abordare proactivă în atragerea simultană a asistenței financiare directe în Republica Moldova și a asistenței tehnice pentru creșterea comerțului și exporturilor din țara noastră. Argumentele de bază în discuțiile cu decidenții politici la Stockholm, Oslo, Helsinki și Reykjavik au inclus o nouă considerație: ajutorul pentru Republica Moldova reprezintă o investiție în competitivitatea noastră, contribuind astfel la capacitatea de a deveni sustenabili cât mai rapid posibil. Incorporarea acestor considerente strategice în eforturile Ambasadei au fost esențiale pentru înregistrarea succeselor cu diferite guvernări care s-au schimbat în statle de acreditare, în timp ce se reduceau bugetele de asistență”, a precizat ambasadoarea Liliana Guțan.
Astfel, primele 13 luni de mandat ale Ambasadoarei au dus la securizarea suportului în valoare de 191.5 milioane de dolari (din care 155 milioane au fost deja debursate). De asemenea, Republica Moldova va avea acces la o parte din fondurile în valoare totală de 240 milioane dolari în 2024, prin programe de asistență destinate Ucrainei și țării noastre. Suedia reprezintă țara de reședință pentru activitatea Ambasadei și unul dintre cei mai importanți donatori bilaterali pentru dezvoltare și ajutor umanitar prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), și suportului acordat către agențiile ONU în Moldova.
“Suedia, tradițional sceptică și având guvernare de dreapta, a fost convinsă să susțină dorința Republicii Moldova de a începe negocierile de aderare la UE. Președinția suedeză în Consiliul European în prima jumătate a anului 2023 a dat un imbold special acestui proces și start unor colaborări care au adus beneficii majore țării noastre. Printre acestea cea mai productivă a fost cea cu Consiliul Național de Comerț al Suediei (NBT), unde am reușit să lansăm programe de sprijin pentru exportatori de produse agricole și servicii IT, precum și instruire în domeniul pieței comune a UE pentru oficiali din instituțiile de stat. Aceste programe în forma actuală vor continua pînă la sfărșitul anului 2025”, a specificat Ambasadoarea țării noastre la Stockholm.
Succese cheie în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023: Crearea grupului parlamentar de prietenie cu Moldova în Riksdag, compusă in 25 de deputați din 6 partide (cel mai mare grup de prietenie creat în parlamentul suedez). De la zero, Suedia devine al doilea cel mai mare importator din UE a merelor ecologice moldovenești (340 de tone); pentru prima dată producătorii noștri au fost prezenți la prestigioasa Nordic Organic Food Fair. Circa 50 de funcționari publici și 50 de agenți economici trec prin programele de studii ale NBT. Cel mai mare program pentru tinerii funcționari publici (20), organizat cu suportul Agenției Folke Bernadotte, NDI și Cancelariei de Stat.
Vizite la nivel înalt ale oficialilor din Republica Moldova și Regatul Suediei.
“În primul an de mandat, relația cu Norvegia a înregistrat cea mai substanțială îmbunătățire. Cum a remarcat Secretarul de Stat Eivind Vad Petersson în cadrul întrevederilor cu oficialii moldoveni, relația moldo-norvegiană este la cel mai înalt nivel de la independență încoace și continuă să progreseze. În luna februarie, am reușit să atingem obiectivul de a include Republica Moldova în Programul Nansen pentru Ucraina 2023-2027, un program istoric ca mărime în domeniul asistenței bilaterale, cu un buget total de 7.5 miliarde de dolari pe cinci ani. Deja în anul 2023 Norvegia a acordat aproape 48.5 de milioane de dolari pentru achizițiile de gaze naturale și suportul macroeconomic, a debursat 7.5 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar și a făcut alte 35 de milioane de dolari disponibile. Interesul față de Republica Moldova în Norvegia a crescut substanțial urmare a multiplelor vizite și întrevederi ale echipei Ambasadei desfășurate la Oslo, fapt care a fost reflectat în vizita delegației parlamentare condusă de ex-ministra apărării și de externe Ine Eriksen Soreide la Chișinău în noiembrie. Există un sprijin ferm la Oslo pentru stabilirea unei prezențe diplomatice permanente la Chișinău și organizarea vizitei de stat a Președintei Maia Sandu în 2024, a notat ambasadoarea țării noastre în Regatul Norvegiei, Liliana Guțan.
Succese cheie: includerea Republicii Moldova în Programul Nansen 2023-2027 într-un mod favorabil intereselor noastre. Au avut loc la multe vizite, cea a premierului norvegian, Gahr Store, a ministrei de externe, Anniken Huitfeldt, Huitfeldt și a delegației Legislativului al Norvegiei, precum și ministrului moldovean al Energiei, Victor Parlicov, la Oslo.
La fel de INTENSĂ
a fost și colaborarea bilarerală cu Finlanda.
“În perioada 2022-2023 în Finlanda, la fel ca și în Suedia, a fost marcată prin schimbarea guvernului și creșterea angajamentului față de Ucraina și Moldova, reieșind din realitățile regionale create după invazia țării vecine. Țara Suomi a fost mai rapidă în rezolvarea accederii sale la NATO, dar este sub atac hibrid al Federației Ruse în alte forme, ceea ce a crescut interesul Finlandei față de experiența și situația din Republica Moldova pe care am reușit să o capitalizăm.
Cea mai mare reușită a Ambasadei la capitolul atragerea asistenței, a fost includerea Republicii Moldova în pachetul de sprijin pentru Ucraina după modelul Nansen în valoarea de aproape 100 milioane de dolari anunțat de ministrul asistenței internaționale Ville Tavio, pe 9 octombrie 2023. Un succes major a fost înregistrat prin discuțiile ministrului Energiei,Victor Parlicov, și a membrilor delegației parlamentare a Republicii Moldova la Helsinki, unde au început negocierile cu oficialii și anumiți agenți economici profilul cărora este potrivit necesităților noastre în tranziția verde, împădurile și eficiență energetică. Domeniul apărării și securității naționale au fost discutate în cateva runde de vizte ale Ambasadoarei și delegațiilor din Chisinău la Helsinki. Țara nostră se bucură de un sprijin politic substanțial, evidențiat prin preluarea de către doamna Tytti Tuppurainen, șefa comisiei politica externă din Parlamentul Finlandei, a președinției grupului de prietenie cu țara noastră. La fel, au fost importante vizitele doamnei Sanna Marin la Chișinău, în luna iunie, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, în funcția de premier și în luna decembrie, în calitate de consilieră strategică la Institutul Tony Blair pentru Schimbare Globală”, a declarant ambasadoarea Liliana Guțan.
Succese cheie: stabilirea Grupului de Prietenie cu Moldova în Parlamentul Finlandei.
A fost oferit un pachet de sprijin substanțial pentru țara noastră și Ucraina. Totodată, a crescut alocația pentru Fondul de Cooperare Locală Moldo-Finlandez la nivel de top 5 printre țările recipiente.
Pe parcursul perioadei de referință s-a intensificat cooperarea și cu Islanda, o altă țară nordică acoperită din punct de vedere diplomatic de Ambasada Republicii Moldova în Regarul Suediei. “Vizibilitatea diplomatică a Islandei în structurile europene în 2022-2023 a fost un moment propice pentru intensificarea dialogului bilateral, în special pe aspectele umanitare. Summitul șefelor de state și guverne al Consiliului Europei pe 16-17 mai, la care a participat Președinta Maia Sandu, a fost o oportunitate specială de a determina agenda bilaterală și avansarea aspectelor permanente de dialog, precum energie, egalitate de gen și acordul de liber schimb cu EFTA. Ambasada noastră se focusează pe subiectul cu cel mai mare potențial, care este sectorul energetic. Cu această ocazie am facilitat dialogul între miniștrii de resort al Moldovei și al Islandei, care a avut loc în cadrul Summitului climatic al ONU, din Dubai, în luna decembrie current”, a remarcat Ambasadoarea țării noastre, Liliana Guțan.