Am avut o discuție captivantă, dar și utilă, cu inginerul italian Piero LEONE în frumoasa sa vilă de la Chișinău.

Domnule inginer, în primul rând, vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă rog să ne spuneți când a început itinerarul Dumneavoastră spre Chișinău și intenția de a investi în Republica Moldova? Precizez că de șase ani călătoresc între Italia și Republica Moldova in interes de serviciu. În primii ani, trebuie să spun, aveam în vedere înființarea unei fabrici de lapte, pentru prelucrarea laptelui și producerea mozzarellei. Or, mi-am dat seama de marele potențial al acestei țări în ceea ce privește producția și comercializarea prunelor. Admitem că, chiar daca nu era sectorul meu de actiune, m-am dedicat intens ca acesta sa aiba legaturi cu diverse firme italiene, dar legatura cea mai importanta a venit cu Noberasco SPA. Au fost destul de multe probleme, deoarece standardele europene sunt foarte înalte și bine definite, dar, ulterior, aceste probleme au fost rezolvate.

Și care sunt investițiile Dumneavoastră în Republica Moldova? Când mi-am dat seama că cererea de prune în Europa este mare, m-am gândit, acum vreo 8 luni, că cel mai bine ar fi să preiau o fabrică de lângă Câinari. După modernizarea ei, am început procesul de prelucrare a prunelor. Recent am inaugurat-o în prezența reprezentanților Ambasadei Republicii Italiene la Chișinău, ai Camerei de Comerț Italiene în Republica Moldova și ai Ministerului Economiei, în persoana ministrului Dumiru Alaiba, căruia îi mulțumesc pentru prezență la acest eveniment inaugural al afacerii mele. Până în prezent avem 25 de angajați care lucrează la procesul manual de la scoaterea sâmburilor, sorbactarea și vaporizarea prunelor până la ambalarea finală a acesteia în cutii de 10 kg, procesând 5000 kg pe zi. Utilizăm tehnologii moderne, echipamente de ultimă generație de la linia de ambalare până la linia de pasteurizatoare.

Deci, ati trecut de la intermedierea produselor la prelucrarea directă și comercializarea lor… Da, desigur. În scurt timp, cu firma mea, „LeoneVa”, am stabilit noi relații de cooperare cu mai multe țări. Bineânțeles, cu Italia, dar și cu Austria și Spania, țări unde deja exportăm deja. Ultima țară care a marcat o mare piatră de hotar a fost Germania, cu care am încheiat un contract pentru exportarea unei cantități foarte mari de produse.

Cum este apreciată pruna moldovenească în Europa? Care este prestanța ei? Este prima! Potrivit datelor Oficiului Național de Statistică al Republicii Moldova, în ultimul an, datorită și firmei mele „LeoneVa”, au fost exportate peste 47 de mii de tone de prune, generând venituri de peste 22 de milioane de dolari americau. De fapt, pruna moldovenească a depășit Franța, Spania și Turcia ca exporturi. „LeoneVa”, când a început exporta 1000 de tone pe an, astăzi a ajuns la 3000 de tone.

Care sunt celelalte produse pe care „LeoneVA” le comercializează? În prezent procesăm caise certificate bio în cutii de 10 kg, dar din septembrie vor și ambalate cutii a câte 250 gr. În curând vom începe un nou proces pentru roșiile uscate, fiind deja comandat un lot important. Vom angaja, așadar, alte 15 locuri de muncă, trecând de la 25 la 40 de angajați.

Care sunt planurile viitoare de investiții?

Evaluăm posibilitatea de a prelua o fabrică mai mare pentru prelucrarea industrială a 20/25 de tone de produs pe zi. Am achiziționat deja două mașini de pitting din Argentina, care este lider în fabricarea mașinilor pentru tratarea și prelucrarea materiilor prime. În această nouă fabrică vom angaja în jur de 50 de muncitori și 5-6 persoane pentru activitate administrativă. Pentru a finaliza acest lucru, ne-am echipat cu o linie de camioane frigorifice cu temperatură controlată pentru transport. La fabrica de la Căinari, însă, vom continua procesarea cu certificare organică, atât pentru caise, cât și pentru prune. Nu în ultimul rând, am început recent să comercializăm cafea, dar asta este o altă întrebare. Ca italian, prefer să fac mai întâi și apoi să vorbesc.