Mai bine o data să vezi, decât de o mie de ori să auzi, spune un proverb asiatic. dacă nu ai posibilitatea să vezi, atunci citește, documentează-te. Așa am făcut și eu. După ce am auzit multe despre Kazahstan.
Până a deveni stat independent, la 16 decembrie 1991, știam de la lecțiile de istorie că este una dintre cele mai mari republici unionale, ca teritoriu, după Federația Rusă, și cu cele mai bogate resurse naturale, cu o structură etnică şi culturală diversă. Citeam cu plăcere poveștile cahaze și ascultăm cântecele Rozei Râmbaeva. De asemenea, știam că au fost lansate mai multe programe de cultivare a stepei din nordul Kazahstanului, la care au participat și mulți moldoveni. Totodată, Kazahstanul se identifica cu istoria cosmonauticii, având pe teritoriul său cosmodromul Baikonur. Un simbol al Kazahstatnului în acea perioadă era patinoarul din oraşul de munte Medeu, devenit cel mai bun patinoar din lume.
Kazahstanul în prezent, mă interesează, în special din perspectiva unei țări care are o colaborare armonioasă cu Republica Moldova, atât pe dimensiunea economică, cât și cea social-politică. Urmăresc cum au loc schimbările, dezvoltarea țării în cadrul conceptului său de modernizare. Toate acestea datorită rolului pe care Kazahstanul îl joacă nu doar în Asia, dar și în lume, fiind a noua ţară ca mărime din lume și cu un enorm potential economic, bazat de imensele resurse naturale. În 31 de ani de Independență, Kazahstanul a devenit un stat modern și prosper, a cărui voce este luată în calcul pe plan mondial. De zeci de ori mai mare ca teritoriu ca multe țări din lume, cu o populație de 18 milioane de locuitori, majoritari fiind kazahii, dar trăind în armonie cu reprezentanți ai 138 de naționalități, prin care și moldoveni, Kazastanul este o perlă în imensitatea stepei. Faima țării o aduce, în primul rând, orașul Astana, capitala țării începând cu 10 decembrie 1997. Cei care au avut prilejul să viziteze acest oraș, afirmă că este într-o perpetuă dezvoltare și schimbare, existând și un plan îndrăzneț de modernizare până în anul 2030. Acum un simbol al capitalei, cea mai faimoasă construcţie din Astana, este Turnul Baiterek. Cu o înălţime de 97 de metri, oferă o priveliște care domină împreujurimiele, Acesta se plasează semeț alături de multe clădiri moderne, proiectate de arhitecţi renumiţi, dovada unei mari atractivități a Kazahstanului pe plan international.
Or, nu poate fi trecută cu vederea nici fosta capitală Alma-Ata, situată într-un peisaj muntos spectaculos. Și acest oraș rămâne a fi, poate cel mai cosmopolit din Asia Centrală, o actracție turistică de mare populariate. Pentru a-mi o impresie despre Kazahstan citesc impresii de călătorie ale celor care au ajuns în această țară. Atmosfera deosebită, creată de imagini și comentarii, este amplificată de cele mai populare piese ale lui Dimash Kudaibergen, vedeta kazahă. Cei care au viztat Kazahstanul, recomandă că ar fi bine de-l vizitat vara, căci se află într-o zonă răcoroasă. Fosta capitală Alma-Ata, aflată mai în Sud, are un climat mai moderat, spre deosebire de Astana, dar nici acolo nu este prea cald – masivul de munteTian Shan, care ajunge la varfuri de 7.000 de metri, se poate vedea cu ochiul liber din cladirile înalte de birouri din vechea capitală kazahă. Principalele destinații urbane sunt Astana, noua capitală a țării, oraș construit practic de la zero în ultimele două decenii, cu multe clădiri spectaculoase cu arhitectură futurista, și Alma-Ata, vechea capitală a țării, un oras cu un aer foarte european în mijlocul Asiei Centrale, care continuă sa fie capitala economică si cel mai mare oraț al tarii. Pentru cei pasionați de natură, implicit de munte, Kazahstanul este o o destintație extraordinară. Aici sunt munți înalți, dat și stepe infinite, canioane, văi spectaculoase. Aceste peisaje ale naturii sunt în armonie cu înaltele clădiri, cum ar fi și cea a Muzeului Energiei, cea mai inalta cladire sferica din lume sau a Turnului Baiterek. Toate acestea trebuie văzute cu ochii propria, pentru a putea contempla imensitatea stepei, în care se află o perlă – Kazahstan.
Anatol Caciuc