Acum 26 de ani, când moldovenii au început să plece masiv în Italia, fiind în căutarea unui loc de muncă, un italian venea în Moldova, pentru a o descoperi, ca apoi să-și întemeieze aici o familie, dar și o afacere prosperă. Cum s-a acomadat italianul Massimo RADAELLI în țara noastră, cum apreciază climatul investițional de aici, de ce nu se reprofilează acum când toate afacerile sunt afectate de criza pandemică ? Acestea sunt doar câteva întrebări din interviul oferit revistei ,,Moldova în Progres”.

Domnule Massimo Radaelli, care este istoricul activității Dumneavoastră în Republica Moldova? Cum s-a întâmplat că în timp ce mii de moldoveni plecau în Italia, în căutarea unui loc de muncă, un italian vine în Moldova și lansează o afacere, devenită peste ani de succes? Sunt, probabil,  printre primii italieni care au venit în Moldova. Aceasta s-a întâmplat acum 26 ani. Pe parcursul acestor ani am muncit cu pasiune și dăruiere, reușind să creez în anul 1999 o firmă specializată în comercializarea și instalarea utilijelor pentru sectorul zootehnic, utililaje pentru creșterea animalelor, procesare cărnii de porc, vită, prepeliță, pui. Eu am avut o asemenea experiență și în Italia, preluînd-o de la tatăl meu, care activa într-un asemenea domeniu. Este activitatea de bază, dar împreună cu un prieten am deschis în anul 2010 o societate de preparare a biscuiților. Îi comercializăm aici, în Republica Moldova, dar exportăm și în Italia, Bulgaria, România, în alte țări din Europa unde este o mare cerere.

De ce ați ales anume sectorul zootehnic ? V-a determiat să faceți această alegere situația în sectorul zootehnic la acea vreme din Republica Moldova sau experiența pe care o aveați din Italia în acest domeniu? Când am început activitatea în Moldova sectorul zootehnic era practic distrus.  În acea perioadă aproape toată carnea era importată din SUA, Turcia, Germania, aceasta fiind procesată. Dar cu timpul oamenii au înțeles că este mult mai bine să mânânce carne proaspătă, nu congelată. În anul 2000 am câștigat 2 tendere și am început promovarea acestui sector. Încet-încet s-a schimbat mentalitatea și oamenii de aici au devenit interesați de a deschide afaceri în sectorul zootehnic, pentru care aveau nevoie de utilaj, de tehnologii moderne. Eu am intrat pe piata moldovenească cu utilaj italian, care este performant, dar aducem și animale, în specal iepuri, dar alte animale pentru creștere sunt aduse din Olanda, Germania.

Nu au început să apară concurenți pe acest segment, care s-a dovedit a fi unul de succes, cu rezultate palpabile? Sigur că da, concurenții apar în orice domeniu și este firesc să fie așa. Principalii concurenți sunt dun Turcia, în special pe partea de preturi, dar noi avem o tehnologie mai complexă. Mai sunt pe piața moldovenească și tehnologii din Polonia, Germania, dar ceva mai diferite. Avem un mare avantaj că sunt pe loc. Dacă apare vreo întrebare suplimentară sau vreo problemă, acestea imediat pot fi soluționate pe loc. Le pot oferi asistență, consultanță, ceea ce este foarte important într-o afacere.

Republica Moldova este o țară mică, respectiv, cu o piață mică de desfacere. Aceasta ar însemna că într-un timp relativ scurt poate să fie o suprasaturație de produse pe care le comercializați și să nu mai fie cerere. Așa este, piața  Moldovei este mică, dar eu lucrez cu un pachet întreg de servicii și m-am extins puțin și în România, zona Iașului în special. Acolo sunt și abatoare, stații de epurare, unde la fel trebuie utilaj special. Așa că eu consider că încă cel puțin 10 ani activitatea mea va fi necesară.

Dar de ce ați decis să vă extidenți afacerea și în domeniul patiseriei? Ați înțeles că este o cerere mare de asemenea produse? Eu când am venit în Moldova am deschis o mică fabrică de producere a macaroaenlor, dar am vândut-o unui prieten. Peste vreo 10 ani am decis să deschidem împreună o societate care să produsă biscuiți. Avem utililaj performant din Italia și deocamdată avem și cerere.  În Italia aven2 clienți permanenți, dar exportăm și în alte țări.

Anul 2020 este unul complicat pentru toate domeniile de activitate, care au fost pereclitate de pandemia cu Covid -19. Dumneavoastră cum faceți față acestor provocări? Nu încercați să vă reprofilați acvititatea? Eu am pus cruce pe anul 2020, dar sper să în anul 2021 va fi mai bine și vom reuși să restabilim ceea ce am pierdut. Acun suntem blocați, nu putem ieși nicăiări, dar nici  clienții noștri din afară nu pot intra, dat fiind restricțiile impuse. Da, știu că unii s-au grăbit să se reprofileze, dar cred că este o greșeală. Acum pe piața Moldovei se găsește absolut totul. Nu este cerere suplimentară nici pentru produse, nici pentru servicii. Trebuie doar ca fiecare să lucreze profesionist într-un domeniu, să evolueze, să devină mai performant pe segmentul său de activitate.

Cum apreciați climatul investițional din Moldova și cum se explică faptul că mai mulți italieni au venit în țara noastră și au deschis afaceri? S-a schimbat foarte mult situația în ceea privește atragerea investițiilor. Se dezvoltă infrastructura, legislația este eurocorformă, dar cel mai important este să fie stabilitate politică. Autoritățile moldovene încearcă să dezvolte infrastructura ca să fie atractivă pentru investitori, oferind multe posibilități de activitate, Așa este, mai mulți italieni au venit în Moldova și au deschis afaceri. Este motivată această alegere și de apropierea lingvistică, dar și de faptul că nu este o țară aglomerată. În Italia este foarte frumos, dar nai mult pentru vacanță. Eu mă simt bine și în Moldova și în Italia, unde merg în vacanță, dar familia mea, activitatea mea este aici.