Una dintre cele mai mari ramuri ale industriei alimentare din Republica Moldova, care utilizează cereale ca materie primă, este industria alcoolului. În Republica Moldova au fost construite mai multe fabrici moderne și eficiente, care produc alcool etilic de înaltă calitate din clasa de lux. Practic toate unitățile mari de producere din această ramură în Republica Moldova sunt proiectate pentru a utiliza la maxim resursele disponibile – acestea sunt platforme de producție de înaltă tehnologie, sisteme eficiente din punct de vedere energetic cu un ciclu de producție închis, în care deșeurile formează tipuri noi de produse. În special, unii producători au adoptat metoda de uscare a reziduurilor rezultate în urma producerii alcoolului în fabricarea de DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles) – un produs al prelucrării profunde a cerealelor, bogat în minerale, proteine și complexe de vitamine, utilizat efficient ca supliment alimentar în zootehnie. Alți producători au ales o altă cale – producția de biogaz, în care procesul de transformare a borhotului are loc prin fermentație anaerobă. Metanul eliberat este colectat în gazometre, curățat și utilizat pentru nevoile proprii ale întreprinderii ca sursă de energie. Aceste soluții au ca efect creșterea competitivității pe piețele internaționale, iar având în vedere capacitățile mari ale unităților de producție, trebuie menționat că aproximativ 99% din întregul alcool etilic produs în Republica Moldova este exportat în țările din Europa și Asia. În analiza economică ce va urma, vor fi luate ca bază datele de export iar piața internă nu va luată în considerare, ea prezentând volume nesemnificative. Dacă analizăm datele din ultimii 3 ani, putem observa că exportul din 2021 până în 2023 a însumat peste 121 de milioane de litri de alcool etilic și peste 60 de mii de tone de DDGS, ce echivalează cu aproape 111 milioane de euro! În același timp, este important de remarcat că nu tot volumul de DDGS a fost exportat, deoarece, așa cum s-a menționat mai sus, unele fabric îl păstrează și îl utilizează pentru producția de biogaz, crescând astfel rentabilitatea producției datorită eficienței și autonomiei energetice. Cu luarea în calcul a volumului de DDGS care ar fi putut fi exportat în loc să fie utilizat, exportul ar crește cantitaiv cu cel puțin 20,5 mii de tone, echivalent cu 5,9 milioane de euro.
Astfel, se constată faptul că, în procesul de producție a alcoolului etilic și vânzarea reziduurilor sale valorificate, exportul total echivalează sumar 116,8 milioane de euro.
Acest indicator este unul foarte bun, deoarece în cadrul ciclului de producție se generează o valoare adăugată ridicată. Agricultorii din zonele rurale beneficiază de faptul că au posibilitatea să-și vândă produsele pe piața internă, economisind la logistică și alte costuri asociate exportului. La nivelul statului, există, de asemenea, un impact pozitiv – țara exportă produse cu valoarea adaugată semnificativă. De exemplu, pentru producerea etanolului exportat este nevoie de o cantitate de 327 mii tone de cereale, care, recalculată în prețuri de export pentru acea perioadă, ar valora pentru economia națională – 75,5 milioane de euro. Nu este dificil să se constate că chiar și volumul existent de export al etanolului și DDGH mărește veniturile accumulate în urma exportului, în comparație cu exportul de cereale – cu 41,3 milioane de euro. Important: Merită de menționat, că în industria etanolului pentru prelucrare sunt folosite cereale nu de cea mai înaltă calitate care nu sunt potrivite pentru export, așa că, în realitate, acest indicator este și mai înalt. Cu toate acestea, dacă e să urmărim tendința exporturilor de etanol, este evident că în ultimul an volumul a înregistrat o scădere semnificativă- în 2023 cu 31%, comparativ cu anul 2022 – (de la 46,2 milioane de litri la 31,2 milioane de litri).
Acest fapt trebuie examinat cu atenție pentru a înțelege cauzele tendinței respective și consecințele sale. Este extrem de important să analizăm câte oportunități pierde statul în acest context. De exemplu, conform informațiilor, capacitățile de producție existente în țară sunt mai mari decât producția reală. Tabelul de mai jos demonstrează potențialul de producție în volum și în bani pentru exportul de etanol și DDGS.
Aplicând aceste date la calculul anterior, adică comparând costul exportului produselor din industria alimentară cu exportul de cereale, se poate ușor calcula că valoarea adăugată neobținută în urma exportului este de 62,1 milioane de euro pentru de 3 ani.
Având în vedere cele expuse mai sus, este necesar de înțeles factorii care au influențat scăderea volumelor de producție și de export. Pentru aceasta, să ne întoarcem la tabelul analitic de mai jos: Acest tabel arată structura aproximativă a costurilor pentru o fabrică modernă de etanol, atât în procente, cât și în valoare absolută – euro per litru de produs.
Nu este greu de înțeles că, așa cum rezultă din analiza de mai sus, creșterea costurilor energetice a avut un impact distructiv asupra întregii industrii. Impactul negativ predominant a fost generat de costul gazului, care a majorat costul produsului finit cu aproape dublu (!).
Regretabil, trebuie să recunoaștem că perioada cu prețurile ridicate la resursele energetice a avut un impact distructiv asupra întregii industrii din Republica Moldova, și chiar dacă la prima vedere acest lucru nu este imediat observabil pentru agricultură, producătorii mari, care sunt procesatorii de cereale, nu au reușit să facă față pe deplin la creșterea prețurilor pentru gaze. Acest impact negativ s-a resimțit în industria etanolului, în rândurile fermierilor și al statului în sine, care a pierdut o parte semnificativă din exportul net și a fost lipsit de încasările valutare necesare provenite din vânzarea produselor cu valoare adăugată înaltă.