Politica, sub toate aspectele, este reperul emisiunii ,,Puterea a Patra’’ pe care o realizezi la postul de televiziune N4. Este o tematică complicată, în abordarea căreia se merge pe muchie de cuțit. Uneori, poți fi învinuit că iei apărarea invitatului, dacă treci cu vedere unele momente, hai să spunem picante, care se cunosc în spațiul public. Invitații emisiunii ,,Puterea a Patra” îți pun condiția să nu fii prea insistent în abordarea unor subiecte?
Întotdeauna am încercat să evit întrebările ce țin de viața privată a politicienilor. Pe mine nu mă interesează unde se odihnește, cât cheltuiește cu amanta și alte aspecte de acest gen, deși în spațiul public asemenea informații sunt cu duiumul și publicul pare a fi interesat anume de ele. Da, cancanul este la modă și prinde din mers, dar eu consider că este imoral să inviți un politician la emisiune și să-l provoci să-ți povestească detalii din viața privată. Or, și jurnaliștii trebuie să fie corecți, un exemplu pentru oameni, dacă vreți. Chiar și atunci când ne întâlnim noi între noi, colegii, fiind într-un cerc restrâns, să nu bârfim, să nu discutăm oamenii, viața lor privată, ci idei, care ar putea să ne facă viața mai frumoasă. Eu așa încerc să fac. Dar în politică s-a degradat într-atât de mult, încât suntem nevoiți să comentăm și unele aspecte private, dar care au legătură directă cu anumite decizii politice.
Și în asemenea situații nu insiști să afli mai multe detalii, având convingerea că telespecatorii ar dori să afli adevărul, deși greu de spus unde s-ar afla acesta în politică? Da, unii invitați îmi solicită, alții chiar mă roagă să nu insist prea mult cu anumite întrebări. Desigur, este normal acest lucru, că doar nu suntem ziar de investigații, ca tot spațiul emisiunii de o oră și cevaa să-l acoperim cu unele detalii care nu spun nimic. Or, discut mult cu invitații înainte de începerea emisiunii sau în timpul publicității. Anume acele momente care ar face senzații, dar dacă ei au decis să nu le fac publice, înseamnă că așa au decis și e dreptul lor. Cu toții suntem conștienți că la unele subiecte una se spune la televizor și alta e în realitate. Dar pentru mine corectitudinea înseamnă mult și invitații au reușit să se convingă că ceea ce am discutat în afara camerelor este pentru informare personală. Și totuși, am reușit să le argumentez că pot avea încrederea dacă mi-au spus ceva doar mie. Astfel, și datorită acestui fapt, realizez emisiunea din 2012, atâta timp, și invitații vin cu plăcere, având garanția corectitudinii din partea mea în ceea ce privește utilizarea corectă a informației.
Oricum, invitații emisiunii involuntar sau intenționat dă nume, comentează situații, cu un anumit scop. Cei vizați nu îți reproșează că nu ai intervenit sau nu îți solicită dreptul la replică? Da, în politica moldovenească sunt mulți începători și atunci când sunt vizați, imediat vor să li se dea dreptul la replică. Dar prin lege nu sunt obligat ca în aceeași emisiune să fie și replica celui vizat, căci este imposibil, emisiunea fiind în direct. A fost o tentativă a Consiliului Audiovizualului de a include o asemenea prevedere, dar nu este real, ca în același spațiu de emisie să se dea și replica celui învinuit de ceva. Eu oricum încerc să asigur un echilibru. Dacă într-o emisiune este vizat negativ și la greu un lider sau o formațiune politică, atunci, logic, la una din următoarele emisiuni îl invit pe acesta. Și nu neapărat pentru a da replica, dar pentru a oferi publicului încă o opinie. Eu discut unul la unul cu invitatul. Au fost câteva excepții când au fost prezenți doi invitați, în rest mă bat eu în direct cu invitatul. El încearcă să mă minte, eu – să-l prind cu minciuna, eu vreau să obțin informații de la invitat – el încearcă să le ascundă, el transmite mesajele care îl interesează pe el, eu – încerc să le obțin pe cele de care ar fi interesați telespectatorii. Și așa pe parcursul unei ore. Căci, așa văd eu o emisiune pe teme politice, iar atunci când inviți în studio 3-4 persoane și îi întrebi ce cred despre alegeri anticipate sau despre furtul miliardului și fiecare își exprimă punctul de vedere 10-15 minute, mi se pare foarte plictisitor.
Un criteriu după care inviți participanții la emisiune l-ai enunțat, într-un fel – să fie subiect sau obiect de actualitate. Care sunt alte criterii? Așa este. Să fie o temă de actualitate, discutată mult în societate, iar invitații să aibă ce spune. Deși nu sunt atât de mulți politicieni, de aceea turul lor în emisiune se reia după un timp nu prea îndelungat. La finele anului 2020, după campania electorală, eram deja obosit, nici nu știam cine ar mai putea veni la emisiune. Atât de mult s-a mințit, s-a manipulat. Acum toți vorbesc despre anticipate, dar nimeni nu vrea să găsească modalități de declanșare a lor. Totul se face pentru PR.
Deci, este clar de ce la prima emisiune din acest an l-ai invitat pe președintele Vladimir Voronin… Este clar că nimic nu este clar. A fost cel mai potrivit invitat, Vă imaginați ce s-ar fi discutat daca venea cineva de la guvernare – avea să spună ca opoziția este de vină. Dacă venea opoziția – guvernarea ar fi fost distrusă în declarații, dar așa Vladimir Voronin a bătut în toți. Decât să se bată unul în altul, mai bine să fie bătuți toți de unul. Astfel, am menținut un echilibru, echidistanță dacă vreți.
În Republica Moldova poate exista presă independentă, atât financiar, cât și politic, așa cum se declară unele instituții media? Unii atât de mult strigă că sunt independenți, încât nu-i crede nimeni, deoarece anume ei sunt dependenți din toate punctele de vedere. Nu poți să nu depinzi de nimeni și nimic, dar trebuie să fii sincer și să recunoști, căci publicul, cititorul oricum vede și aude și principalul – înțelege care este mesajul, unde este manipulare. Și nu trebuie să-o prostim, să le scuipăm în față, căci mai devreme sau mai târziu totul apare la suprafață, se află cine este finanțatorul, care este scopul apariției unei instituții media.
Dar de ce oamenii de afaceri din Moldova investesc în mass-media? Este o afacere profitabilă? Presa este puterea a patru, așa cum reiterez și eu în emisiunea mea, conform titlului. Presa poate distruge un om sau să-l facă erou. Oamenii de afaceri dacă au interese, atunci investesc în presă, considerând-o o armă eficientă în lupta cu concurenții. Așa cum se bat între ei producătorii de țigări sau de bere – cheltuiesc enorm în a-și ataca concurenții și pentru aceasta folosesc presa. Aici nu se poate discuta despre valori.
La final de interviu, citez finalul emisiunii pe care o moderezi. Să trăiți frumos și bine! Și să vă văd mândri! Cum comentezi această doleanță sau sugestie pentru telespectatori. Este un mesaj fără echivoc. A fi mândru este o virtute, nu un viciu cum au încercat unii să interpreteze, cum că persoanele mândre nu au demnitate, nu sunt omenoși etc. Chiar dacă am și fost criticat pentru acest mesaj, eu doresc în continuare să vă văd mândri!