21 iunie, Chișinău. Mai multe echipe de  elevi din diferite instituții de învățământ din Republica Moldova, care și-au etalat lucrările în cadrul celei de-a doua ediții a concursului ,,Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, au fost apreciate pentru eforturile lor în promovarea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie. Elevii au fost premiați în cadrul unui eveniment public, care a avut loc în incinta Bibliotecii Municipale “B.P. Hașdeu” din Chișinău. Evenimentul de premiere coincide cu Ziua Soarelui, marcată la nivel mondial la data de 21 iunie. În cadrul evenimentului de premiere, participanții, au avut posibilitatea să vizioneze expoziția de lucrări ale copiilor participanți la concursul de desen cu tema ,,Eficiența energetică și energia regenerabilă”, organizat de Federaţia Sindicatelor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE). Concursul a fost organizat în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW) de către Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu PNUD Moldova, în cadrul programului “Abordarea impactului crizei energetice în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Acțiunea a avut un impact semnificativ asupra comunităților școlare din întreaga Republică Moldova, încurajând elevii să gândească inovator și să promoveze soluții durabile pentru eficiența energetică. Ioannou Solomon, Manager de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a transmis un mesaj de salut pentru participanți: ,,Felicit tinerii ambasadori ai viitorului pentru această mare realizare în domeniul schimbării climei. După cum cunoașteți, economisirea energiei reduce emisiile de gaze cu efect de seră, iar aceasta duce la combaterea schimbărilor climatice. Avem nevoie de mai mulți astfel de tineri ambasadori pentru a atinge țintele în domeniul climei.” La concurs au fost înscrise lucrările a peste 200 de elevi din întreaga țară. După o evaluare atentă și obiectivă a lucrărilor depuse, șase instituții de învățământ au fost desemnate câștigătoare în cele două categorii de vârstă.

În categoria I, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, au fost premiate următoarele instituții:

  • Liceul Teoretic ,,Elena Alistar” din orașul Chișinău;
  • Gimnaziul Corjova din satul Corjova, raionul Criuleni;
  • Gimnaziul Cobusca Nouă din satul Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi.

În categoria II, dedicată elevilor cu vârsta între 11 și 16 ani, câștigătorii sunt:

  • Liceul Teoretic Doroțcaia din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari;
  • Liceul Teoretic pentru Copii cu deficiențe de vedere din orașul Chișinău;
  • Liceul Teoretic Cruglic din satul Cruglic, raionul Criuleni.

Evenimentul de premiere a fost un moment de recunoaștere a eforturilor și creativității elevilor, care au demonstrat angajamentul lor în promovarea eficienței energetice prin lucrări frumoase și inovatoare. Secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac, a venit cu un mesaj de salut și a declarat că: “Energia verde nu mai reprezintă viitorul, ci prezentul nostru. Este îmbucurător că atât de mulți tineri au participat la concurs, conștientizează importanța și sunt promotori activi ai consumului responsabil de energie. Mulțumesc profesorilor pentru implicare și încurajez să fie activi în continuare pentru a contribui la ținta de decarbonizare a economiei către anul 2050.” “PNUD face echipă cu tinerii ca agenți ai schimbării, oferindu-le capacitatea să conducă o tranziție energetică justă, spre o dezvoltare durabilă. Deblocându-le potențialul și amplificându-le pasiunea, aprindem o forță pentru schimbare pozitivă. Împreună, modelăm un viitor mai luminos în care energia tineretului se îmbină cu expertiza PNUD, creând un mediu sănătos și durabil. Prin mentorat, dezvoltarea abilităților și oportunități incluzive, PNUD dă putere tinerilor să-și dezvolte întregul potențial și să devină arhitecții unui mâine durabil.”, a menționat Maria Țarigradean, Coordonatoare programe Schimbare a climei, mediu și energie din cadrul PNUD Moldova. “Astăzi, ne bucurăm să onorăm și să aplaudăm realizările și contribuțiile remarcabile ale elevilor pentru domeniul eficienței energetice. Fiecare participant la concurs, sub îndrumarea profesorilor, a adus idei și soluții creative cu scopul de a raționaliza consumul de energie în școlile lor. Aceasta merită să fie recunoscut și apreciat, deoarece copii, la rândul lor, au un rol foarte important în educarea unui consum responsabil de energie în mediul în care se dezvoltă, inclusiv în familiile lor”, a declarat Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) felicită toți participanții și îi încurajează pe acești tineri inovatori să continue să-și exprime ideile și să contribuie la un viitor mai durabil. Concursul “Săptămâna eficienței energetice în școala mea” va rămâne un exemplu inspirator de implicare și creativitate în domeniul energiei. Câștigătorii au primit diplome de excelență, semn al recunoașterii eforturilor lor, și premii speciale care să le încurajeze angajamentul continuu în domeniul eficienței energetice. Pentru a vizualiza lucrările realizate de elevi și pentru a afla mai multe despre concurs și activitățile Agenției pentru Eficiență Energetică, vă invităm să vizitați pagina de Facebook a Agenției: https://www.facebook.com/AgentiapentruEficientaEnergetica

Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor și a valorificării surselor de energie regenerabilă în Republica Moldova. AEE își propune să atragă și să gestioneze resurse financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și al schimbărilor climatice. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul nostru www.aee.gov.md.