Elena Panainte: Identificăm cele mai potrivite soluții specifice fiecărui client!

Stimată Elena Panainte, recent rețeaua internațională de companii de audit și consultanță, Crowe Global, și-a extins prezența și în Republica Moldova, prin Compania Crowe Audit FPA. Cum v-a reușit această aderare și prin ce se vor diferenția serviciile companiei dumneavoastră pe această piață? Într-adevăr, din decembrie 2023, Crowe Global și-a extins prezența în Republica Moldova, iar aceasta aderare reprezintă o dovadă a expertizei, experienței și calității muncii noastre. Procesul de aderare la o rețea internațională de top 8 la nivel global este unul complex, care implică numeroase criterii și cerințe riguroase. Am reușit în final datorită calificărilor internaționale pe care le deținem, expertizei noastre, metodologiei abordate, softurilor performante și soluțiilor digitale care ne permit optimizarea procesului de audit și emiterea livrabilelor la timp și de calitate. Cel mai important, acest succes se datorează unei echipe extraordinare și solide pe care o avem. Ne-am setat ca obiectiv să aducem valoare adăugată clienților noștri, nu doar prin bifarea procedurilor de audit, ci și prin identificarea celor mai potrivite soluții specifice pentru fiecare client. Acest lucru se aplică atât pe partea de raportare financiară, cât și pe cea de guvernanță corporativă, sisteme de controale interne și consultanță. Aici includem implementarea IFRS, implementarea și raportarea ESG. Ne diferențiem printr-o abordare personalizată și adaptată nevoilor fiecărui client, asigurând astfel soluții eficiente și de înaltă calitate, care să contribuie la succesul și dezvoltarea sustenabilă a afacerilor lor.

Cât de solicitate sunt în prezent serviciile de audit și consultanță financiare ale Companiei Dumnevoastră și care sunt cele mai importante beneficii obținute de clienți? Serviciile noastre de audit și consultanță financiară sunt extrem de solicitate în prezent. Acest lucru se datorează atât complexității mediului de afaceri actual, cât și nevoii crescute de conformitate și transparență financiară pentru regulator, actionari, creditori si management. În contextul creșterii finanțărilor din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Băncii Mondiale în Republica Moldova, transparența în utilizarea resurselor financiare devine absolut esențială. Auditul realizat de echipa noastră ajută la identificarea și corectarea eventualelor erori sau inexactități din raportările financiare, asigurând astfel o utilizare corectă și responsabilă a fondurilor. Acest nivel de transparență este crucial pentru a menține încrederea finanțatorilor internaționali și pentru a atrage noi investiții în viitor. Acces la expertiză globală: Fiind parte din rețeaua Crowe Global, clienții noștri beneficiază de cunoștințele și resursele unei rețele internaționale de top, ceea ce le oferă un avantaj competitiv pe piața locală și internațională. Aceste beneficii nu doar că îmbunătățesc performanța financiară a clienților noștri, dar și contribuie la dezvoltarea durabilă și pe termen lung a afacerilor lor.

Clienților le prezentați doar rezultatele auditului sau le oferiți și unele recomandări, soluții, implicit pentru a evita riscurile? Pe parcursul angajamentului de audit incercam sa avem o permanentă colaborare si comunicare cu clientul. Strategia noastră de audit e divizata in auditul interimar si final. Urmare auditului interimar oferim clienților noștri pe lingă observațiile de audit și recomandări valoroase și soluții personalizate pentru a evita anumite riscuri. Această abordare permite entității auditate să remedieze observațiile identificate și să îmbunătățească rezultatele financiare până la finalizarea anului financiar. Prin aceste recomandări proactive, ne asigurăm că clientul are oportunitatea de a optimiza procesele interne și de a întări sistemele de control înainte de încheierea auditului final, ceea ce contribuie la o mai bună performanță financiară și la reducerea riscurilor.

Din ce domenii sunt instituțiile care cel mai frecvent apelează la serviciile de audit și consultanță ale Companiei Dumnevoastră? Experiența echipei noastre este diversificată, însă ne concentrăm în mod special pe industriile în care avem o expertiză și experiență solidă. Cele mai frecvente solicitări pentru serviciile noastre de audit și consultanță provin din domenii precum agricultura, retailul, telecomunicațiile și instituțiile financiare. Aceste sectoare beneficiază de cunoștințele noastre aprofundate și de soluțiile adaptate pe care le oferim, asigurându-ne că răspundem nevoilor specifice ale fiecărui client și contribuim la succesul și sustenabilitatea afacerilor lor.

La etapa actuala factorii determinanți pentru succesul unei afaceri s-au schimbat, implementarea ESG devine tot mai actuală și necesară? Desi Republica Moldova nu este membră a UE, cum credeți cerințele ESG sunt necesare a fi implementate și in Republica Moldova? Într-adevăr ESG a evoluat de la o mică inițiativă de responsabilitate socială corporativă (CSR) la o prioritate globală pentru afaceri și o industrie de milioane de dolari. Clienții de astăzi nu se preocupă doar de calitatea produselor sau serviciilor unui brand – le pasă de etosul acestuia și de modul în care desfășoară afacerile în culise. Cercetările din UK au demonstrat deja că 76% dintre clienții vor înceta să cumpere de la companii cărora nu le pasă de modul în care tratează mediul și 80% dintre consumatori vor fi mai loiali companiilor care susțin inițiative sociale și de mediu. Statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova subliniază o dată în plus necesitatea implementării principiilor ESG, care oferă beneficii importante atât pentru comunitatea de afaceri, cât și pentru investitori și alte părți interesate. Concomitent e de menționat că legislația Republicii Moldova conține deja anumite aspecte generale care au o tangență cu standardele ESG și că acestea ar putea constitui un bun punct de plecare pentru aplicarea acestor indicatori. De asemenea, unele companii din Moldova, care fac parte din corporații transnaționale, implementează deja procese de raportare ESG către compania-mamă. Ce este important de înțeles este că, deși în prezent Republica Moldova nu este membră a UE și nu are obligația de a implementa ESG, substanța acțiunilor antreprenorilor și a comunității de afaceri trebuie orientată spre sustenabilitate economică.