Donatella SCARPA împreună cu fratele ei Roberto Scarpa au avut mare grijă de compania tatălui lor Dario Scarpa, ACE srl din Agrate Brianza, Italia. Și nu doar că au păstrat-o, dar au și extins-o. Astfel, a apărut și ACE Cabling Moldova. Despre realizări și perspective de extindere a acestei afaceri și nu numai, Donatella SCARPA vorbește cu încredere și optimism.

Stimată doamnă, care sunt reperele activității Companiei pe care ați fondată la Chișinău? De ce ați ales Republica Moldova pentru o nouă locație a Companiei Compania noastră a fost fondată în anul 1967, cu activitate în domeniul asamblării cablajului electric și confecționarea articolelor de cablaj pentru diferite industrii. Astfel, după o perioadă îndelungată de activitate am ajuns la concluzia că este necesară o extindere. Era la începu- tul anilor 2000 și am ales ca destinație Republica Moldova. Motivele au fost diverse. Ne-am gândit la Moldova pentru că era o țară mică, relativ apropiată de Italia, plasată geografic la hotarul cu UE și în același timp, chiar dacă a fusese încadrată în fostul bloc sovietic, influența României și a culturii sale ne-a făcut-o ușor de înțeles, grație limbii române, din aceeași grupă latină ca și italiana, precum și similitudinea unor obiceiuri și tradiții cu ale noastre.

Cum era Moldova când ați venit prima oară și cum îi vedeți dezvoltarea acum, din interior? A fost ușor să vă încadrați în mediul de afaceri moldovenesc? În anul 2005, Republica Moldova era în proces de transformare, de afirmare pe plan extern, dar moldovenii, am constatat chiar de la început, sunt un popor foarte primitor. Piața imobiliară nu era dezvoltată ca în țările europene și, prin urmare, am decis să cumpărăm o structură existentă și să o renovăm completând-o cu instalații și utilaje italiene. La început, îmi amintesc, Republica Moldova era foarte neîncrezătoare față de străini. De exemplu, băncile erau folosite ca depozite în numerar și nu erau comerciale. Recunosc că birocrația este întodeauna un impediment. Astfel, orice proces devine anevoios, însă respectînd in permanență regulile, nu am întâlnit pe parcursul anilor nici un fel de problemă la acest capitol.

Deci, v-ați adapat ușor și nu regretați alegerea făcută, de a deschide o afacere în Republica Moldova? La început, personalul nostru nu avea experiență în acest domeniu, dar au reușit să se adapteze, să însușească toate procesele tehnolog- ice, au urmat cursuri specializate de instruire, să urmeze liniile directoare și să se califice, oferindu-ne posibilitatea să creăm o echipă de lucru motivată și competentă. Și sunt mândră de echipa mea, cu care reușim să ne menținem prestanța, profesionalismul în domeniu. Ne-am început afacerea cu doar 10 angajați, de-a lungul anilor am crezut întotdeauna în formarea companiei și, din acest motiv, ne-am favorizat personalul trimitându-i în Italia sau făcând ca tehnicienii noștri să vină aici în Moldova, creând prin urmare o perfectă sinergie. Astăzi compania noastră are 150 de angajați.

Cum apreciați Republica Moldova din punct de vedere investițional? A devenit atractivă, dacă e să facem comparație cu începutul anulor 2000, când ați venit în țara noastră? Republica Moldova are un potențial enorm de dezvoltare. Eu personal aș investi în agroalimentare și chiar dacă nu este sectorul meu, aș face un efort și aș începe această piață. În ultimii ani, am observat un avans tehnologic foarte puternic care a dat un impuls important agriculturii. De fapt, produsele agroalimentare moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate în Europa.

Cu siguranță, aveți planuri de dezvoltare a Companiei, de extindere? Ce presupune acest proces? În primăvara anului 2022 vom inaugura noua clădire, cu o suprafață de 3000 de metri pătrați, cu 800 de metri pătrați de birouri, care reprezintă anexa la fabrica existentă de 2000 de metri pătrați. Va fi o mega structură compusă din săli multifuncționale pentru întâlniri, conferințe, birouri, spații de producție capabile să faciliteze colaborarea, schimbul de idei și prezentarea proiectelor. Spații dedicate întâl- nirilor pentru comunitatea italiană care de-a lungul anilor a avut ocazia să se familiarizeze cu Republica Moldova, realizând că este o țară sigură, cu oportunități de investiții și oportunități de dezvoltare, începând astfel căi antreprenoriale în toate sectoarele.

Or, nu v-ați limitat doar la acest domeniu de activitate. Mai aveți o afacere, una foarte importantă, de perspectivă? Exact. Pe lângă producția de cabluri, sisteme electrice, electronice și mecanice, am avut intuiția acum câțiva ani de a investi în sectorul energiei regenerabile, mai exact primul proiect este producerea turbinelor eoliene, începând cu 3 modele de 3,5kW, 10kW și de 20kW. Am reușit să deschidem piețe precum în Mozambic, Swaziland, Africa de Sud, țări cu un deficit semnificativ de energie electrică, o rețea de distribuție inexistentă. Sistemul nostru hibrid, ce presupune eolian plus solar, cu baterii, permite auto-producerea de energie și nu are nevoie de rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Situația pandemică cum a influențat activitatea Companiei? Unii antreprenori au menționat că aceasta i-au influențat să se reorienteze spre alte sectoare. Dumneavoastră cum ați procedat? Piața eficienței energetice este una în continuă expansiune. Am câștigat experiență care ne oferă un avantaj clar. Colaborăm cu Univer- sitatea Politehnică din Milano care este a treia Universitate din lume din punct de vedere tehnic, interesată de dezvoltarea acestui tip de produse. Chiar dacă anul pandemiei a afectat întreaga piață a muncii, putem spune că am fost norocoși, rigizi în respectarea regulilor anticovide, am reușit să ținem situația sub control. Clienții noștri, care fac parte din sectoarele tehnologice care nu au suferit prea mult din criză, ne-au permis să limităm pierderile. Dar deja anul acesta am reluat cursul și ne-am recuperat, având numeroase noi cereri și noi proiecte în curs de desfășurare. Având în vedere dificultățile legate de pandemie, nu a fost posibil să ne mutăm și, prin urmare, la fabrica noastră italiană ne-am dedicat studiului unui nou sector. Am dezvoltat „Reîncărcarea mașinilor electrice” sau stația de alimentare pentru mașinile electrice – ECOCHARGE, întâlnind un interes considerabil.
Ne gândim, pentru viitor, să începem o producție de astfel de stații și în Moldova. Alte mașini pe care le distribuim sunt aparatele de aer condiționat hibride, care funcționează atât de la panouri solare cât și conectate la rețea, boilere de apă caldă economice care încălzesc apa cu panouri termodinamice și „Luminile stradale” – lămpi solare electrice pentru exterior care sunt instalate fără cablu. Dar adevărata știre al anului 2022 este ,,EcoSphera”, o cupolă geodezică care poate fi folosită drept o casă independentă, fără fundații, conectată la panouri solare și o rețea de apă total autonomă, pe care deja am inaugurat pe piața europeană, inclusiv în Moldova, fiind agent distribuitor exclusiv în Europa. Să revenim la piața muncii din Moldova. Este competitivă?
Până în prezent, costurile forței de muncă în Moldova sunt încă relativ scăzute și competitive în comparație cu alte țări, dar vedem o mare lipsă de forță de muncă. Acest lucru are un impact considerabil asupra dezvoltării țării. Lipsa unei infrastructuri bune și lipsa standardelor europene în sectorul sănătății limitează, de asemenea, creșterea economică. Acestea sunt câteva dintre problemele cu care actualul guvern se va confrunta și va trebui să le rezolve în toate privințele pentru binele tuturor. De asemenea, mă simt moldoveancă, deoarece am primit cetățenia onorifică cu mulți ani în urmă. Din acest motiv mă simt mândră că pot contribui la dezvoltarea și bunăstarea societății moldovenești și a Republicii Moldova.