Aprofundarea reformeor și deschiderea către lume – reperele noii politici a Chinei, dau rezultatele scontate. Pornind de la necesitatea creării unul model nou și deschis al economiei, autoritățile chineze își concentrează eforturile pe implementtarea unor importante proiecte de insfrastructură. Sunt obiective incluse în cel de-al 14-lea plan cincinal, stabilit în cadrul recentelor sesiuni de lucru ale Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China. Astfel, în următorii cinci ani urmează să fie construite 30 de aeroporturi civile, 3.000 de kilometri de căi ferate și 25.000 de kilometri de autostrăzi. Sunt obiective concrete care vor fi atinse, așa cum au fost atinse și altele, la fel de ambițioase, irealizabile pentru celelalte țări ale lumii. Toate aceste proiecte argumentează capacitatea Chinei de a asigura continuitate dezvoltării rețelei feroviare de mare viteză, care la sfârșitul anului 2020 avea o lungime totală de 37.900 de kilometri, fiind cea mai lungă rețea feroviară de profil din lume și totodată cea mai intens exploatată. Acesta este rezultatul strategiei de transformare a rețelei de transport într-una practică, rentabilă, sigură și inteligentă, care să contribuie la stimularea economiei și cererii interne, dar și a noii strategii privind „dubla circulație”, care privește consolidarea relației dintre economia internă și economia globală, conform RCI, care citează Ministerul chinez al Transporturilor referitor la proiectul dezvoltare a trenurilor maglev de mare viteză, implicarea tot mai mult în sistemul de transport a tehnologiilor de vârf, inclusiv 5G, sistemul de navigație Beidou și inteligența artificială.
Cel de al doilea aspect al proiectelor de infrastructură ține de rețeaua de autostrăzi din China, care a ajuns, la finalul anului 2020, la 168.478 de kilometri, după ce în 2019 era de 149.600 kilometri. La fel, este important de specificat că, în perioada 2010 – 2020, rețeaua de autostrăzi din China a crescut cu peste 100.000 de kilometri.
Iar pentru a se conecta la țările lumii, în vederea aprofundării cooperării reciproce, China continuă construcția de aeroporturi civile. Acestea având un impact benefic, atât asupra creșterii numărului de pasageri, atât chinezei, cât și a celor străini, care tot mai mult doresc să viziteze China, să se convingă singuri de reformele benefice care au loc, să admire minunatele peisaje chineze și vestigiile istoriei milenare, păstrate cu sfințenie. Pentru că cetățenii altor state se întreabă cum este posibil ca într-o perioadă complicată, marcată de pandemie, Produsul Intern Brut în prima jumăttate a anului 2021 să înregistreze o creștere de 12,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La fel importurile și exporturile Chinei au înregistrat o creștere de 27,1%. Toate aceste succese obținute de China rezultă din strategiile de dezvoltare bine gândite. Astfel, principalele instituții financiar-bancare mondiale Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială iau în calcul preconizările de creștere a economiei chineze în anul 2021, fiind enunțate câteva tendințe importante ale pieței chineze, prin creșterea forței motrice interne a economiei, aprofundarea încrederii pieței și crearea unei baze solide a creșterii cererii externe pentru refacerea economiei mondiale.
În contextul deschiderii Chinei spre lume se cere menționat conceptul său de politică externă, comform căruia pe harta lumii nu există țări mari și mici, pentru defirențiere fiiind alte criterii, și toate au dreptul să se dezvolte, să-și crească nivelul de trai al cetățenilor. Astfel, China se implică plenar în sprijinul țărilor mai puțin dezvoltate, cum ar fi și Republica Moldova, iar cooperarea dintre cele două părți în cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum” va debloca și mai mult potențialul cooperării chino-moldave. Pe lângă schimburile comercial-economice, care sunt într-o evoluție constantă, se extinde și cooperarea socio-umanitară. De fapt, China a manifestat întotdeauna un mare interes față de Moldova, iar cooperarea bilaterală moldo-chineză are un viitor luminos de dezvoltare. În anul 2014 a fost semnat Acordul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Învăţămîntului al Republicii Populare Chineze, care prevede dublarea numărului de burse din partea Guvernului chinez acordate studenților din Republica Moldova .De asemenea, autoritățile chineze oferă cursuri de instruire pentru funcționarii publici din Republica Moldova în diverse domenii. În anul 2018, a fost semnat Acordul dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Învățământului al Republicii Populare Chineze , care prevede recunoașterea diplomelor, certificatelor și titlurilor academice în învățământul superior.
În anii 2019 – 2020 au fost realizate proiecte de instalare a echipamentului pentru monitorizarea video a intersecțiilor din mun. Chișinău, precum și construcția centurii capitalei, cu participarea capitalului chinez. În anul acesta , se va °mai construi un parc fotovoltaic de 2,8 MW la Criuleni. De asemenea, se duc negocieri privind realizarea în Moldova a unor proiecte tripartite (moldo-sino-ungare), în marja formatului de cooperare 17+1, în domeniul managementului apelor. Se așteaptă ca toate aceste priorități să obțină rezultate concrete cât mai curând posibil, introducând vitalitate nouă în dezvoltarea relațiilor bilaterale și aducând mai multe beneficii celor două popoare.
Iar în perioada de pandemie China și-a reafirmat sprijinul prin acordarea unor ajutoare umanitare pentru depășirea crizei pendemice, ceea ce mărturisește încă o dată prietenia profundă dintre cele două țări. Ulterior Guvnerul Chinei a donat Moldovei 150 mii de doze de vaccinuri Sinofarm, și Guvernul de la Chișinău a mai procurat vaccinuri produse în China Sinovac.