Cele mai eficiente energetic instituții publice
În acest an, 17 instituții publice s-au înregistrat în Competiția „Moldova Eco Energetică” la categoria „Rolul exemplar al sectorului public în promovarea eficienței energetice și energiei regenerabile” și au concurat pentru 5 categorii distincte de proiecte energetice. Acestea au parcurs o serie de etape pentru a ajunge câștigători în faza finală – Gala „Moldova Eco Energetică 2023”: completarea formularului de participare, evaluarea proiectelor de către comisiile desemnate, și ultima etapă – selectarea câștigătorilor. Cele mai remarcabile 5 proiecte energetice au fost selectate în baza mai multor criterii, cum ar fi raportul cost – beneficiu, relevanță socială, impactul de mediu, calitate și durabilitate ș.a.
„Republica Moldova a trecut printr-o perioadă destul de complicată, începând cu criza energetică, criza de securitate regională, criza energetică. În pofida tuturor acestor dificultăți. Guvernul Republicii Moldova a reușit să ofere siguranță în aprovizionarea cu resurse energetice a consumatorilor, și în același timp a pus la dispoziție mecanisme pentru a reduce vulnerabilitatea energetică pentru populație. Pe parcursul anilor 2020 – 2022, în Moldova au fost implementate peste 800 de proiecte în domeniul eficienței energetice, care au adus impact și au produs schimbarea în locațiile unde au fost implementate. Noi suntem convinși că aprecierea rezultatelor eforturilor depuse de cineva multiplică și încurajează implementarea altor proiecte și stimulează și pe alții să-i preia exemplul. Despre asta este Gala „Moldova Eco Energetică”, despre replicarea exemplelor bune, despre motivarea și stimularea inovației. Proiectele de succes care au fost implementate în sectorul public, au fost acea motivație care ne-a condus spre decizia de a completa Gala „Moldova Eco Energetică” cu o nouă secțiune, dedicată sectorului public.” – Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică
Iată ce instituții publice au câștigat la Competiția „Moldova Eco Energetică”, ediția 2023:
- Categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei electrice regenerabile în clădirile publice” a fost câștigată de Primăria satului Molovata, raionul Dubăsari. Aceasta a reușit implementeze un sistem fotovoltaic propriu, care pune în funcțiune stația de pompare a apei și asigură alimentarea cu apă a gospodăriilor din localitate.
- Categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice – colectoare solare geotermale, aerotermale și biocombustibili”: Primăria satului Caplani, raionul Ștefan Vodă, care a implementat în anul 2022 un proiect cu utilizarea energiei termice regenerabile pentru încălzirea apei din cele două bazine, instalând 300 de tuburi solare.
- Categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul clădirilor publice”: Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, Sîngerei, care, prin lucrările de eficientizare energetică, a reușit să reducă cu aproape 30% din consumul de energie a instituției și să asigure circa 300 de elevi și cadre didactice cu săli de clasă mai calde și luminoase pe timpul rece.
- Categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul iluminat stradal, cu includerea surselor de energie regenerabilă”: Primăria comunei Seliște, raionul Nisporeni, care a reușit să reducă cu 100% consumul de energie electrică pentru iluminarea parcurilor, datorită felinarelor solare alimentate de panouri fotovoltaice.
- Premiul pentru „Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energie regenerabilă implementat de o femeie” a fost câștigat de Primăria municipiului Strășeni, unul dintre puținele orașe din țară conectate la sistemul smart city. Acesta presupune iluminarea publică modernă, dirijată online și controlarea becurilor de la distanță, printr-un program special.
Antreprenorii moldoveni, premiați pentru soluții de eficiență energetică
Și start-upurile din țară demonstrează un angajament în contribuirea la un viitor mai sustenabil energetic. În acest an, din cele 136 de inițiative antreprenoriale înregistrate în Competiția „Moldova Eco Energetică”, 5 au fost declarați câștigătoare de către programul GCIP Moldova și au primit câte un premiu în valoare de 10.000 USD.
Este prima oară când sunt în Republica Moldova și am petrecut foarte frumos timpul aici și îmi pare foarte bine să văd că națiunea dumneavoastră este atât de muncitoare, acest lucru m-a impresionat foarte mult. În 2023, mecanismul de finanțare a fost introdus în Programul Internațional de Inovații în Republica Moldova și noi vom continua finanțarea acestui mecanism și în anii următori. Finanțările nu reprezintă doar partea financiară, dar este și o dovadă a faptului că noi vrem să stimulăm ingeniozitatea pe care o aveți și cred că este un pas important, care va face Republica Moldova mult mai sustenabilă în viitor. În acest an, noi am evaluat 11 instituții și le-am selectat pe cele mai bune, care vor primi câte 10.000 USD pentru idei ecologice. În total, am alocat 50.000 USD, astfel încât să avansăm pe această cale, și sperăm să facem acest lucru și în viitor, cu un volum mai mare de investiții. – Olga Rataj, UNIDO, GCIP Global Programme Manager
Câștigătorii sunt:
- Categoria „Eficiență energetică”: Prompt Engineering
- Categoria „Consumul eficient al apei”: Davidex Neo SRL
- Categoria „Energie regenerabilă”: Renergy SRL „Soluții de prognoză solară”
- Categoria „Clădiri verzi”: G-Group Automation SRL
- Categoria „Transport ecologic”: Renter SRL
De 12 ani, Gala „Moldova Eco Energetică” aduce în lumina reflectoarelor cele mai remarcabile proiecte care au adus contribuții semnificative în transformarea și îmbunătățirea sustenabilității energetice a țării noastre. În acest an, 136 de start-upuri (cu 28% mai multe, comparativ cu anul 2022) și 17 instituții publice din Moldova s-au înregistrat în competiția „Moldova Eco Energetică”.
Agenția pentru Eficiență Energetică se reorganizează
Tot în cadrul Galei „Moldova Eco Energetică”, a fost anunțată oficial și restructurarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Instituția Publică Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED). Noua instituție are misiunea de a oferi soluții energetice eficiente pentru un viitor durabil și va gestiona un fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial dar și instrumente noi de finanțare pentru instituțiile publice, pentru transformarea sectorului energetic din țară în unul mai durabil și sustenabil din punct de vedere energetic.
Despre Gala „Moldova Eco Energetică 2023”
Gala „Moldova Eco Energetică 2023” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurat în Centrul Național pentru Energie Durabilă) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.